Vesti

Zbog karantinskih ograničenja propada avio-saobraćaj

Avion, stjuardesa

Ukoliko države ne nađu altrenativno rešenje za karantinska ograničenja, to će gotovo u potpunosti uništiti avio-industriju, upozoravaju iz Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj. Već sada je zbog drastičnog pada u broju letova ugroženo sedam miliona radnih mesta.

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) pozvalo je sve države da prekinu sa opštim karantinskim ograničenjima, nakon što je objavilo nove sumorne prognoze za turizam.

Organizacija koja predstavlja avio-kompanije rekla je da evropske vlade moraju početi zajedno da rade na otvaranju granica i pronalaženju „alternative“ karantinu. Ukoliko to ne učine, to će dodatno pogurati avio-industriju u propast, koja je ionako već na ivici, ističe se u saopštenju Udruženja, prenosi Biznis i finansije.

Podsećamo, ove godine je zabeležen nezapamćen pad broja putničkih letova, koji je samo do maja ove godine iznosio 71 odsto manje u odnosu na maj 2019. godine.

Najteže u Britaniji

U svojim novim prognozama IATA je saopštila da se u avgustu očekuje da će promet u Velikoj Britaniji pasti na 65 odsto, odnosno 165 miliona putnika. Brojka je znatno lošija od procena koje su date u junu.

Zbog toga će britanske avio-kompanije izgubiti prihod od 30 miliona američkih dolara, pokazuju podaci. Očekuje se da će se ukupan broj putnika u Evropi smanjiti za oko 60 odsto u 2020. godini, što predstavlja 705 miliona neostvarenih putovanja.

Ugroženo sedam miliona radnih mesta

S obzirom da se putovanje avionom ne oporavlja kako se prvobitno očekivalo, rizici od rasta nezaposlenosti se dodatno uvećavaju. Trenutno je ugroženo više od sedam miliona radnih mesta, upozorava se u saopštenju.

„Vrlo je zabrinjavajuće što se broj letova i dalje smanjuje i kako to utiče ne prihode i zaposlenost“, izjavio je regionalni potpredsednik IATA-e za Evropu Rafael Švarcman.

On je istakao da je od presudnog značaja da vlade i industrija rade zajedno kako bi se napravio usaglašen plan za otvaranje granica.

Evropa na 50 odsto ispod prošlogodišnjeg perioda

Iako je na evropskom tržištu došlo do porasta aktivnosti, broj letova je i dalje za preko 50 odsto manji nego u istom periodu 2019. godine.

„Kratkoročni izgledi za oporavak u Evropi i dalje su neizvesni zbog posledica koje se očekuju u drugom talasu pandemije. Stoga se procenjuje da će broj putnika iz 2019. godine bitii dostignut najverovatnije tek 2024. godine“, istakao je Švarcman.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare