Vesti

AirBnB otpušta četvrtinu zaposlenih

AirBnB

Airbnb smanjuje broj zaposlenih zbog krize izazvane pandemijom virusa korone. O odluci da otpusti 1.900 zaposlenih osnivač i izvršni direktor kompanije, Brajan Češki, obavestio je zaposlene u utorak.

U pismu zaposlenima kompanije, Češki je rekao da će od 7.500 zaposlenih u kompaniji Airbnb gotovo 1.900 morati da ode, što čini oko 25 odsto zaposlenih u kompaniji. Otpušteni radnici će dobiti otpremnine u iznosu četvoromesečne plate i zdravstveno osiguranje za godinu dana, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Ova najpopularnija svetska platforma za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja je u teškoj krizi jer turizam trenutno ne postoji, nema gostiju, nema letova, zatvorene su granice i sa sigurnošću se još ne može reći kada će biti otvorene. „Zajedno prolazimo kroz najtežu krizu u našem životu, a kako se ona počela dešavati, putovanja su zaustavljena širom sveta. Airbnb-ovo poslovanje je teško pogođeno, a za ovu godinu se predviđa da će prihod biti manji od polovine onog što smo zaradili u 2019. godini“, rekao je Češki.

Airbnb je uspeo da prikupi dodatni kapital od dve milijarde dolara i smanji troškove koji su pogodili skoro svaki segment kompanije. Međutim, prema rečima direktora, još je nepoznato „tačno kada će se putovanja vratiti“, i s toga je Airbnb morao da sprovede radikalne promene smanjujući broj zaposlenih i da ostale zaposlene preusmeri na fokusiranije oko nove poslovne strategije.

PROČITAJ:  EU postigla dogovor o uredbi o kratkoročnom smeštaju

„Iako znamo da će se poslovanje kompanije Airbnb u potpunosti oporaviti, promene koje ćemo pretrpeti nisu privremene ili kratkotrajne“, rekao je Češki i dodao da je kriza izazvana pandemijom usredsredila kompaniju da se vrati svojim osnovama, odnosno „nazad do onoga što je zaista posebno u vezi sa Airbnb-om – svakodnevnim ljudima koji ugošćavaju u svojim domovima i nude iskustva“.

Kompanija će smanjiti ulaganja u aktivnosti koja direktno ne podržavaju zajednicu domaćina, odnosno izjamljivača. „Pauziramo napore u (programima) Transport i Airbnb Studios i moramo smanjiti svoja ulaganja u Hotele i Lux“, zaključio je Češki.

PROČITAJ:  Meksiko Siti uređuje tržište zakupa smeštaja zbog Airbnb-a

AirBnB je nedavno predstavio novi protokol za čišćenje u vidu preporuka čiji je cilj da se gosti osećaju sigurnije. U martu je kompanija obustavila sve svoje marketinške aktivnosti kako bi uštedela 800 miliona dolara tokom 2020. godine i radnicima je saopšteno da njeni osnivači neće uzimati platu narednih šest meseci, dok će najvišim rukovodiocima primanja biti upla smanjena. Inače, Airbnb ima zaposlene u 24 zemlje i u svim državama će biti otpuštanja. Ove godine je bilo planirano da kompanija izađe na berzu javnom ponudom akcija.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare