Vesti

AirBnB otpušta četvrtinu zaposlenih

AirBnB

Airbnb smanjuje broj zaposlenih zbog krize izazvane pandemijom virusa korone. O odluci da otpusti 1.900 zaposlenih osnivač i izvršni direktor kompanije, Brajan Češki, obavestio je zaposlene u utorak.

U pismu zaposlenima kompanije, Češki je rekao da će od 7.500 zaposlenih u kompaniji Airbnb gotovo 1.900 morati da ode, što čini oko 25 odsto zaposlenih u kompaniji. Otpušteni radnici će dobiti otpremnine u iznosu četvoromesečne plate i zdravstveno osiguranje za godinu dana, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Ova najpopularnija svetska platforma za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja je u teškoj krizi jer turizam trenutno ne postoji, nema gostiju, nema letova, zatvorene su granice i sa sigurnošću se još ne može reći kada će biti otvorene. “Zajedno prolazimo kroz najtežu krizu u našem životu, a kako se ona počela dešavati, putovanja su zaustavljena širom sveta. Airbnb-ovo poslovanje je teško pogođeno, a za ovu godinu se predviđa da će prihod biti manji od polovine onog što smo zaradili u 2019. godini”, rekao je Češki.

Airbnb je uspeo da prikupi dodatni kapital od dve milijarde dolara i smanji troškove koji su pogodili skoro svaki segment kompanije. Međutim, prema rečima direktora, još je nepoznato „tačno kada će se putovanja vratiti“, i s toga je Airbnb morao da sprovede radikalne promene smanjujući broj zaposlenih i da ostale zaposlene preusmeri na fokusiranije oko nove poslovne strategije.

Preporučujemo  Evropska unija razmatra ograničavanje važenja zelenih sertifikata

„Iako znamo da će se poslovanje kompanije Airbnb u potpunosti oporaviti, promene koje ćemo pretrpeti nisu privremene ili kratkotrajne“, rekao je Češki i dodao da je kriza izazvana pandemijom usredsredila kompaniju da se vrati svojim osnovama, odnosno “nazad do onoga što je zaista posebno u vezi sa Airbnb-om – svakodnevnim ljudima koji ugošćavaju u svojim domovima i nude iskustva”.

Kompanija će smanjiti ulaganja u aktivnosti koja direktno ne podržavaju zajednicu domaćina, odnosno izjamljivača. “Pauziramo napore u (programima) Transport i Airbnb Studios i moramo smanjiti svoja ulaganja u Hotele i Lux”, zaključio je Češki.

Preporučujemo  Turiste u Meksiku čuvaće Nacionalna garda

AirBnB je nedavno predstavio novi protokol za čišćenje u vidu preporuka čiji je cilj da se gosti osećaju sigurnije. U martu je kompanija obustavila sve svoje marketinške aktivnosti kako bi uštedela 800 miliona dolara tokom 2020. godine i radnicima je saopšteno da njeni osnivači neće uzimati platu narednih šest meseci, dok će najvišim rukovodiocima primanja biti upla smanjena. Inače, Airbnb ima zaposlene u 24 zemlje i u svim državama će biti otpuštanja. Ove godine je bilo planirano da kompanija izađe na berzu javnom ponudom akcija.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.