Vesti

Kada ćemo moći da putujemo i da li je leto izgubljeno

Kako da ne izgledate kao turista

Kada prođe pandemija korona virusa putovanja će biti verovatno samo u lokalnim okvirima. Ministri turizma zemalja Evropske unije još ne znaju da kažu kada ćemo moći da putujemo i nemaju plan za oživljavanje putovanja, ali Evropska komisija i Svetska turistička organizacija kažu da treba što pre ukinuti zabranu putovanja.

Evropska komisija je raspravljala o turizmu na svojoj redovnoj sednici jer je turizam izuzetno bitan za ekonomiju EU, a istovremeno je i grana privrede koja je među najugroženijima zbog pandemije covid-19.

„Kako bi se omogućio oporavak turističkog sektora, kolegijum poverenika smatra da se ograničenja za putovanja moraju ukinuti što pre, izbegavajući pritom bilo kakvu diskriminaciju na osnovu državljanstva i uzimajući u obzir epidemiološku situaciju“, rekla je nakon sastanka potpredsednica Evropske Komisije Vera Jourova i dodala da se nije raspravljalo o tzv. zdravstvenim covid-19 pasošima.

Državni sekretar u nemačkom Ministarstvu privrede zadužen za turizam, Tomas Barajs, ističe da niko sa sigurnošću ne može da kaže kada i kako će granice ponovo biti otvorene za putnički saobraćaj. „Malo je verovatno da će nemački turisti na leto putovati u Španiju ili Grčku“, rekao je Barajs i dodao kako je izglednije je da će Nemci ove godine ostati u svojoj zemlji ili u svom regionu i navodi kako „I tu ima lepih destinacija“.

PROČITAJ:  Putovanja i turizam nakon pandemije: gde će se putovati, kako i po kojoj ceni

„Svi smo saglasni da prije svega moramo da spriječimo nove talase infekcija“, izjavio je nakon sednice hrvatski ministar unutrašnjih poslova, Davor Božinović i dodao da će se veoma oprezno pristupiti otvaranju granica unutar EU, kao i njenih spoljnih granica, ali vremenske planove nije naveo.

Prema stanovištu Evropske komisije, turizam se suočava s tri grupe problema: likvidnošću i poverenjem potrošača, posledicama koje se sobom nose ograničenja putovanja, kao i socijalnim i ekonomskim posledicama.

Naime, u Evropskoj uniji 10 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ostvaruje industrija turizma, dok u nekim državama kao što su Grčka ili Malta, udeo sektora putovanja i turizma je od 20 do 25 odsto. U Italiji turizam doprinosi sa 13% BDP-a i kao i ostale države, izuzetno je pogođena pandemijom zbog nedostatka turista.

Prema podacima Evropske komisije Španija je od turizma godišnje zarađivala 145 milijardi evra, a Italija 232 milijarde evra. Španija i Italija nisu rekorderi kada se uzme u obzir Nemačka koja je zarađivala 240 milijardi evra od hotela i turističkih agencija gde je šteta čak i veća nego na odredišnim tržištima kao što su Španija ili Italija. Tako u Nemačkoj turistička industrija 2020. godine računa na smanjenje rezervacija za paket aranžmane i do 70 odsto. Najteže bi mogle da budu pogođene kompanije koje organizuju krstarenja, kojima bi obim posla mogao da oslabi i do 90 odsto. U Sloveniji su gubici mogući i do 70 odsto.

„U najboljim predviđanjima za ovu turističku sezonu, ‘sanjamo’ 30 odsto prošlogodišnjeg prometa“, rekao je Petar Razović, direktor Turističke zajednice hrvatskog ostrva Hvar na pitanje o očekivanjima za ovu turističku sezonu i dodao kako su predviđanja kako će imati između 50 i 60 hiljada dolazaka i najviše oko 150 hiljada noćenja. „Slobodno mogu reći da nikada, u 150 godina hvarskog turizma, grad Hvar nije bio u nepovoljnijem položaju što se tiče turističke sezone”, rekao je Razović, a potpredsednik Udruženja ugostitelja Budve Ilija Armenko rekao je da ne treba da se neko zavarava da će nešto biti od ove sezone.

Plaža, putovanja
Turizam se suočava sa problemima likvidnosti i poverenjem potrošača, posledicama koje se sobom nose ograničenja putovanja, kao i socijalnim i ekonomskim posledicama

„Svi ugovori sa agencijama su otkazani. Ima među nama onih koji su mišljenja da bi nešto gostiju ipak moglo da bude u avgustu i septembru, ali verujem da je i to veliko pitanje. Rusi su suspendovali njihove letove do prvog septembra, Česi i Francuzi takođe to najavljuju, a nama su glavni gosti sa tog tržišta. Iz Srbije takođe neće doći niko, osim onih koji imaju svoje vikendice i apartmane. Koliko znam, gosti iz Srbije razmišljaju ako negde budu išli da to bude Grčka, ili će ostati u svojoj državi“, izjavio je Aramenko. „Svi živimo u nadi kako će se koronavirus povući, kako će jednostavno nestati i kako ćemo imati normalnu turističku sezonu“, zaključio je Razović.

PROČITAJ:  Turizam u Italiji zbog COVID-19 vratio se na nivo iz vremena Hladnog rata

Jourova je najavila da će Evropska komisija sredinom maja predstaviti predloge za podršku turizmu i smernice za pojedine vrste saobraćaja, a poverenici smatraju da se prava putnika moraju poštovati, pri čemu zbog problema likvidnosti treba učiniti više da vaučeri koji se putnicima nude u zamenu za otkazana putovanja budu atraktivniji imajući u vidu da mnoge agencije umesto povrata novca, kako predviđaju evropski propisi o zaštiti potrošača, nude vaučure putnicima koji su uplatili putovanje, a koja su otkazana zbog pandemije.

Kada će putovanja biti moguća?

„Potreban nam je zajednički plan za obnovu turizma“, izjavio je Geri Kapeli, ministar turizma Hrvatske koja i predsedava Evropskom unijom. Istakao je da očekuje da će Evropljani sa severa tokom letnje sezone i pored pandemije putovati na jug i nazvao to nekom vrstom evropske solidarnosti. On se još ranije založio za izdavanje neke vrste korona-zdravstvenih pasoša kao zajedničkog zdravstvenog koncepta.

Sličnog mišljenja povodom zajedničkog zdravstvenog koncepta Evropske unije je i Julija Faruđa Porteli, ministarka turizma Malte, i objasnila da se to odnosi na zdravstvenu zaštitu u hotelima, restoranima, avionima i na plažama, te je dodala kako postoje rizici i da na njih moraju da odgovore.

Korona pasoš
Korona pasoš kao zdravstveni pasoš je moguće rešenje

„Hrvatska je s još dve, tri zemlje napravila iskorak u borbi s koronavirusom te smo po tome prepoznati. Uz velike restrikcije i svega onoga što smo radili, ‘stezali remen’ kao što se kaže, postali smo prepoznatljivi i svi žele doći u Hrvatsku“, rekao je za HRT ministar turizma Hrvatske i dodao da će protokol putovanja biti nivou Evropske unije, ali da će kao i ostale zemlje raditi na bilateralnim odnosima, pogotovo sa zemljama s kojima su susedi, te da će se prvo otvoriti granica sa Slovenijom.

PROČITAJ:  Zdravstveni pasoš se razmatra kao uslov za putovanja avionom

Na ministarskom sastanku ostali su bili uzdržaniji. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc predložio je da Austrijanci svoje letnje odmore, u godini pogođenoj pandemijom, provedu u svojoj zemlji. Ova država svoje hotele ponovo otvara 29. maja, ali oni će primati primaju samo goste iz komšijskih zemalja i, eventualno, iz regiona u kojima je stopa infekcije virusom korone mala.

Kakvi sve predlozi postoje

Grčka je još ranije navela kako razmišlja i o nekoj vrsti turističkog koridora iz zapadne Evrope, a putnici koji imaju potvrdu da su zdravi tj. zdravsteni ili imunološki pasoš, ulazili bi u specijalne avione i dolazili u proverena turistička odmarališta u kojima nema virusa.

U Belgiji se razmišlja o ulaznicama za plaže. U Italiji hotelijeri i vlasnici plaža u Italiji razvijaju bizarne koncepte kako bi budućim gostima obezbedili neophodnu fizičku distancu.

Prema ovim predlozima na plažama Italije bi trebalo da se postave pregradni zidovi od pleksiglasa, dok bi hoteli trebalo da budu popunjeni sa polovinom kapaciteta, a u hotelskim restoranima bi se serviralo samo jedno jelo, dok bi razmak između stolova bio dva metra.

Kako bi se hoteli i plaže rasteretili, neki ministri turizma predlažu odmore u unutrašnjosti zemlje.

Sve u svemu, za sada se još se ne zna kada će nadležni ministri unutrašnjih poslova EU predstaviti usaglašen plan o otvaranju granica za turiste, a službenici u Evropskoj komisiji su uzdržani.

Samo retki nađu retke gužve na plažama Skopelosa
Zamislite ovde zidove od pleksiglasa kako ih neki predlažu

Prvo bi svaka zemlja trebalo da ukine uvedena ograničenja kako bi putovanja u susedne regione bila moguća. Tek nakon toga pustovanja bi bila moguća i u okolne zemlje. Kada se ovi uslovi ispune moguće je uspostaviti unutarevropski avionski saobraćaj, a o putovanjima u Aziju, SAD i druge delove sveta još niko ne razmišlja.

Kakav je to odmor

Koliko će turisti biti spremni da idu na plaže i budu ograđeni pleksiglasom na već visokoj temperaturi još nije jasno, a o drugim aktivnostima koje krase turiste kao što su žurke u kafićima i sportskim aktivnostima još nema povratnih informacija.

PROČITAJ:  Koliko dana treba da traje odmor da biste se kući vratili odmorni

Turistima je pre svega važno dati osećaj sigurnosti smatra Marija Frontera, predednica udruženja hotelijera Fehm sa španskog ostrva Majorka. Ona je za Mallorca-Magazin izjavila da se ne radi se o tome da se što pre postigne situacija kakva je bila pre krize, već da se ostvari potrebna bezbednost. „Moramo turistima da vratimo poverenje i ne smemo da dozvolimo nikakve greške. Destinacije koje će prve imati situaciju pod kontrolom će biti u prednosti kada jednoga dana sve ponovo krene“, rekla je Frontera.

Ukinuti ograničenja putovanja što pre

Procena Svetske turističke organizacije (UNWTO) je da 96 odsto svih turističkih destinacija u svetu neće biti dostupno dok traje pandemija virusa covid-19. Međutim, generalni sekretar ove organizacije, Zurab Polikašivili izjavio je kako je ova kriza njima pokazala snagu prekogranične solidarnosti i dodao kako lepe reči neće spasiti milione radnih mesta ljudima koji su radili u turističkom sektoru.

„Zahtevamo da se pomogne turizmu, kako bi on mogao da bude lider u obnovi privrede“, rekao je generalni sekretar dok je prisustvovao zajedničkoj sednici ministara EU i pozvao na brzo ukidanje ograničenja putovanja.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare