Vesti

AirBnB upućuje pomoć domaćinima koji trpe gubitke zbog COVID19 virusa

AirBnB

AirBnB je odlučio da pomogne svima koji iznajmljuju smeštaj preko njihove platforme, a to su uglavnom vlasnici stanova, apartmana i kuća, kako bi pregurali teška vremena uzrokovana pandemijom virusa korona isplaćujući im novčanu pomoć.

Kako je Svetska zdravstvena organizacija 11. marta 2020. godine proglasila globalnu pandemiju virusa COVID-19, najviše od svih grana privrede pogođen je turistički sektor. Deluje da se u skorašnjoj istoriji ništa slično nije desilo u ovoj oblasti, jer čak i da neko ima novca ne može da putuje, s obzirom na to da su granice zatvorene, građani su u karantinima i samoizolacijama, nije preporučljiv izlazak iz kuće i o putovanjima zapravno niko i ne razmišlja.

Pomoć u iznosu od 25% cene smeštaja

Međutim, AirBnB, pored toga što je promenio svoju politiku otkazivanja smeštaja usled panemije korona virusa, odlučio je da pomogne vlasnicima kuća u ovom nezabeleženo teškom vremenu.

Tako će AirBnB isplatiti 250 miliona dolara svojim partnerima, odnosno onima koji iznajmljuju svoje kapacitete preko ove platforme, kako bi pokrili troškove povraćaja troškova nakon otkazanih rezervacija.

„Usred epidemije koronavirusa, globalna turistička industrija se ugasila, aviokompanije su propale i granice su zatvorene. Putovanje kao što znamo je skoro nemoguće. Kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, suočili smo se sa dilemom. Ako smo dozvolili gostima da otkažu i dobiju povrat novca, znali smo da može imati značajne posledice na naše domaćine. Prvo smo odlučili da moramo omogućiti vašim gostima da otkažu i dobiju ceo povrat novca, uključujući sve naše naknade, a odluka nije bila poslovna, već je zasnovana na zaštiti javnog zdravlja. Međutim, iako verujem da smo učinili pravu stvar u određivanju prioriteta za zdravlje i sigurnost, žalim što sam ovu odluku preneo našim gostima bez konsultacija sa vama – kao što bi to trebalo da učine naši partneri. Razgovarali smo sa vama i znamo da bismo mogli biti bolji partneri“, kaže izvršni direktor (CEO) AirBnB-a Brajan Česki.

PROČITAJ:  Airbnb promoviše smeštaje sa najboljom ocenom

Airbnb će platiti 25% iznosa koji bi partneri inače dobili za otkazane rezervacije za smeštaj koji ispunjava kriterijume. To znači da ukoliko bi partner dobio 400 dolara na osnovu uslova otkazivanja, Airbnb će platiti 25% tog iznosa ili 100 američkih dolara.

Kako bi se ova pomoć ostvarila potrebno je da rezervacija ispuni kriterijume koje je propisao AirBnb što znači da rezervacija mora biti ugovorena najkasnije do 14. marta i mora imati datum početka od 14. marta do 31. maja 2020. godine.

„Kada gost otkaže rezervaciju zbog okolnosti vezanih za COVID-19, sa prijavom između 14. marta i 31. maja, platićemo vam 25% onoga što biste inače dobili putem svoje politike otkazivanja“, kaže Česki i dodao da će se navedeni uslovi primenjivati i retroaktivno za sve rezervacije koje su otkazane od 14. marta ove godine. Početkom aprila Airbnb će poslati email sa više detalja domaćinima koji će primiti takve isplate, a rezervacije napravljene nakon 14. marta nisu pokrivene hitnim slučajevima izazvanim COVID-19 virusom.

Korona virus
AirBnB isplatiti 250 miliona dolara svojim partnerima, odnosno onima koji iznajmljuju svoje kapacitete preko ove platforme, kako bi pokrili troškove povraćaja troškova nakon otkazanih rezervacija

10 miliona dolara za „Superhostove“ kroz Superhost Relief Fund

S obzirom na to da je nastupila AirBnB apokalipsa, AirBnB je omogućio „Superhost“ domaćinima da poseduju svoj smeštaj, a treba im pomoć oko plaćanja stanarine ili zajma, da zatraže do 5.000 dolara bespovratnih grantova.

Uslovi za ovu pomoć su da domaćini izjamljuju svoj smeštaj u kome žive ili još jedan pride – ne više od dva, da im je iznajmljivanje smeštaja preko AirBnB jedan od glavnih izvora prihoda, da im je potvrđen identitet, da su „Superhost“ više od godinu dana i da su izgubili veliki prihod zbog pandemije COVID-19 virusa.

PROČITAJ:  EU priprema uredbu za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja

„Kada se putovanja vrate, a hoće, radujemo se ponovnom dočeku miliona gostiju“, zaključio je Češki.

Treba podsetiti da je kompanija AirBnB planirala da izađe na berzu ove godine, ali da ga je pandemija virusa sprečila u tome. Možda su s tim u vezi i ove mere. Kako bilo, AirBnB želi da pokaže da mu je stalo do svojih partnera jer bez njih ni on ne bi postojao. Da li će i druge platforme poput Booking.com imati slične mere, ostaje da se vidi.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare