Vesti

Kampanja #notonmyflight protiv nepristojnih putnika avionom – Ne na mom letu

Ako pravite probleme tokom leta avionom nagrabusili ste

Evropska agencija za bezbednost letenja EASA je pokrenula kampanju protiv nepristojnih putnika avionom.

Naziv kampanje je „Not on my flight“ (Ne na mom letu), a cilj je da se smanji broj incidenata u avionu prouzrokovanih nepristojnim i agresivnim ponašanjem pojedinih putnika.

U prošloj godini je za 34 odsto povećan broj incidenata koje su izazvali putnici. Svaka tri sata se desi jedan na letovima unutar Evrope, a svakog meseca jedan avion mora da bude vanredno prizemljen zbog događaja koji je eskalirao, prenosi portal Aviatica.

PROČITAJ:  Najiritantnije navike turista koje nerviraju druge

Čak 70 odsto od svih incidenata uključuje i veoma agresivno ponašanje putnika. Na prvom mestu su pijani putnici koji pokvare ugođaj putnicima na 1000 letova svake godine. Prema regulativi Evropske unije (EU376/2014) zabranjeno je ukrcavanje putnika koji su pijani, ali se dešava da se oni nekako provuku, ili čak da se opiju tokom samog leta. Aviokompanije se oštro bore protiv ove pojave i beskompromisno uskraćuju ukrcavanje pijanim putnicima, ali se opet suočavaju sa žestokim kritikama kada se propust ipak desi.

Na drugom mestu su agresivni putnici, oni koji napadaju druge putnike i članove posade, bacaju prtljag i lične stvari po avionu, svađaju se i čak znaju da se potuku. Sedam od deset incidenata imaju ove karakteristike.

Pušenje u toaletu aviona je strogo zabranjeno, ali to nije prepreka za mnoge putnike. Bar jedan takav slučaj se dešava svakog meseca.

Svi putnici koji su akteri ovih incidenata se suočavaju sa krivičnim gonjenjem i obično budu privedeni odmah po sletanju, a neretko se dešava da avion mora da seleti vanredno zbog njih.

Na svu sreću, broj ovakvih događaja, iako u porastu, ipak je mali, ali su posledice često veoma ozbiljne i skupe za sve – aviokompanije, ostale putnike i za same aktere koji na kraju mogu da završe u zatvoru ili sa ogromnim novčanim kaznama pa i sa zabranom letova.

Wizz Air se pridružio kampanji #notonmyflight

Aviokompanija Wizz Air je saopštila da se priključuje kampanji #notonmyflight. Za ovu kompaniju su bezbednost i sigurnost uvek najveći priorite.

PROČITAJ:  Posao stjuardesa: Šta je ono što o stjuardesama ne možemo da vidimo na filmu i Instagramu

U Wizz Air-u kažu da imaju nultu toleranciju prema nepristojnom ponašanju usmerenom ka putnicima i osoblju kompanije i da je profesionalno obučeno osoblje uspešno u rešavanju ovakvih problema zahvaljujući specijalnim treninzima koje prolaze.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare