Saveti za putovanja

Alternativni smeštaj: Uz ovih 11 vrsta smeštaja možete bilo gde!

Noge, put

Čamping? Bamping? Najtsveping? Vormšauers? Vufing? Univerzitetske sobe? Ne, nismo poludeli, samo želimo da vam predstavimo alternativni smeštaj koji biste mogli da iskoristite na svojim putovanjima i tako uštedite novac, a obogatite životno iskustvo.

Dok internet platforma za rentiranje privatnog smeštaja Airbnb zamenjuje hotele čak i u svetu biznisa u kom kompanije svoje zaposlene na poslovna putovanja sve ređe šalju u skupe hotele, nekada skroman broj alternativnih varijanti za uštedeti novac na proputovanju barem za smeštaj uskoro će se brojati u desetinama. Za početak vam predstavljamo ovih 11.

Luksuzni hosteli

Hotel
Nova vrsta dizajniranih hostela se pojavila u poslednjih par godina

Oni su nova vrsta dizajniranih hostela koja se pojavila u poslednjih par godina i koja prevazilazi obične hostele. Imaju domare i nude privatne sobe kako za pojedince, tako i parove ili porodice. Njihov luksuz je na nivou butik (malih) hotela sa 4 ili 5 zvezdica, i uvek imaju neki dodatni sadržaj čija je svrha da obogati doživljaj boravka u hostelu. Među njima se najčešće nalaze zatvoreni bazeni, barovi na krovu, stilizovane bašte za dnevni odmor, kućni bioskop, časovi tanga ili španske kuhinje, izložbe lokalnih umetnika… Najviše ovakvih ugostiteljskih objekata ima u Lisabonu, a ako vas zanima njihov raspored po ostatku Evrope, možete ih proučiti na onlajn vodiču turističkog blogera Keša.

PROČITAJ:  Vaučeri za odmor u Srbiji za 2024. godinu

Mali butik hoteli

Zumbul, dobrodošli
Kombinacija šik dizajna pristupačnog putnicima sa ograničenim budžetom

Kombinacija šik dizajna pristupačnog putnicima sa ograničenim budžetom je realna opcija zato što u ovim hotelima svaka povoljnost ima svoju cenu, pa ćete u njima uživati ako za uzvrat prihvatite da se sami prijavite, koristite samouslužnu kafeteriju ili vam ne smeta što je vaš hotel smešten u predgrađu. Poznatiji među njima su Studentski hotel u Amsterdamu u kom noć košta od 50 evra pa naviše ili Mama Šelter u Parizu, za koji vam treba 79 evra po danu.

Kod domaćina

Kuća
Šta bi vam falilo?

Reč je o prilici da se povežete sa lokalnim domaćinom radim da vam otvori vrata svog doma i pruži autentično iskustvo. Prednost ovakvog smeštaja je gratis vodič po gradu koji vam može pomoći da izbegnete klopke za strance kojih ima u svakom mestu na planeti. Rezervacija smeštaja ovog tipa funkcioniše tako što se na internetu povežete sa svojim budućim domaćinom i platite 15 odsto cene tog zadovoljstva prilikom bukinga, dok ostatak plaćate kada stignete na odredište. Cene se odnose na jednu sobu, na jednu noć, ali mnogi domaćini nude popuste na nedeljnom ili mesečnom nivou. Ako, pak, želite da po ovom principu vi ugostite nekoga, dobrodošli ste na Homestay.com.

PROČITAJ:  Kampovi u Nemačkoj zabeležili 42,3 miliona noćenja prošle godine

Warmshowers

Biciklisti
Biciklisti vode računa jedni o drugima čak i kada su u pitanju smeštaj i hrana po belom svetu

Po sredi je mreža biciklista entuzijasta koji bolje od mnogih shvataju značaj tople vode i tuša. Podrazumevajući da je to zajedničko svima čiji ljubimac ide na dva točka, formirali su zajednicu čiji deo postajete tako što pristanete da ugostite bicikliste na proputovanju kad god požele da se okupaju. Da biste i vi u nekom momentu mogli da računate na isto, treba da budete spremni da svojim drugarima širom sveta ponudite i prenoćište – u vidu sobe, kreveta ili mesta za šator.

Kao što ste već shvatili Warmshowers komuna je izgrađena na stopostotnom uzajamnom gostoprimstvu, što je samim tim divan način da kao biciklista sledite svoju pasiju bez brige gde ćete naći vodu, sapun i jastuk, ali i da razvijete još verniji osećaj pripadanja zajednici. Donacije nisu nepoznanica ni u ovoj organizaciji, s tim što se one koriste za unapređenje infrastrukture, što u prevodu znači da ne morate ništa da platite ako ne želite – nemate – stipsa ste.

PROČITAJ:  Meksiko Siti uređuje tržište zakupa smeštaja zbog Airbnb-a

Glamping

Kampovanje
Ni kampovanje više nije što je nekad bilo – ili bar ne mora da bude

Smatrate sebe avanturistom, ali imate problem sa petljanjem oko šatora u kampu? Sve znam i ne brinite. Glamping je spas za našu vrstu divljih, a razmaženih ljudi: kako sama reč kaže, iako se to ne vidi dok vam neko ne pojasni, radi se o spoju glamura i kampovanja što je za sve ljude sa barem malo zdravog razuma totalni oksimoron – sve do sada. Zbog brojnih svetskih putnika koji su to već uvideli, glemping se učestalo pojavljuje u medijima kao alternativni način smeštaja koji podrazumeva različite vrste solucija.

Tako se vaše kampovanje može odvijati u prikolicama, kolibama, kućicama na drveću, regularnim kućama, pa i vilama. Lokacije na kojima su ove solucije locirane su često egzotične, udaljene i mogu biti vrlo luksuzne. U zavisnosti od pogodnosti koje pružaju, cene boravka se poprilično razlikuju. Rustičan luksuz u vidu spavanja u šatoru sa francuskim krevetom i zajedničkim kupatilom u rezervatu Biosfera u Argentini košta 40 dolara za noć, dok je spavanje u Finka Belavista, naselju kućica na drvetu sa po dve sobe i dva kupatila varijanta od 100 dolara po danu.

PROČITAJ:  Airbnb promoviše smeštaje sa najboljom ocenom

Champing

Stara crkva
Ovo bi bio jedan od boljih smeštaja u kojima ste bili

Ovo je glemping sa bonus forom iliti iskustvo o kom ćete svima pričati, i to za male pare. Ne, nećete naplaćivati ljudima prepričavanje svojih doživljaja na čempingu, nego… Hm. Možda i hoćete? U svakom slučaju, sa blagim oklevanjem otkrićemo vam da je po sredi noćenje u jednoj od engleskih istorijskih ruralnih crkava. Ne, stvarno, zamislite crkvu koja je samo zvaša, okupana svetlom sveća tokom cele noći, nakon koje možete tumarati ruralnom okolinom u kojoj se nalazi? Zašto da ne? Ni ja nikada nisam mislila da ću izgovoriti ovako nešto, pa evo…

Bilo kako bilo, postoji organizacija za očuvanje crkava koja uz čemping za zainteresovane turiste priređuje raznolike aktivnosti poput šetnji, vožnji kanuom, joge ili pričanja priča (oko vatre), ne bi li vam ostanak učinila što prijatnijim. Ako svi ovi argumenti i dalje ništa nisu učinili na polju vašeg odlučivanja o smeštaju za naredno putešestvije, razmislite još jednom imajući u vidu da u blizini svake od ovih crkava postoji pab u kom uz čašu-dve-sedam piva možete razgovarati sa lokalcima. Svi čemping aranžmani koštaju 60 funti za noć, sa uračunatim doručkom, a ono što možete da birate je da li ćete biti smešteni u nekoj crkvi u Kentu, Northemptonširu ili u blizini Kembridža.

PROČITAJ:  Stenice su postale ogroman problem u evropskim hotelima

Kampovanje u bašti

Kampovanje
Kampovanje na engleskoj travi je već nešto drugo

Ne, ne poručujemo vam da ste nezahvalni na našim naporima da samo za vas osmislimo ugodan boravak za male pare kako biste što više putovali, kao da ćete nam pa nekad poslati neki svoj putopis, i da treba da kampujete u sopstvenom dvorištu: ovo je još jedna mogućnost koja vam stoji na raspolaganju, a svodi se na korišćenje privatnih dvorišta kao mini kamp naselja.

Pogodnosti koje uz to dobijate zavise od individualne bašte, tj. njenog vlasnika pa variraju od basic kampovanja (bamping, ako ste sumnjali da postoji poseban termin za to) do luksuznih glemping lokacija. Mreža komada zemlje u ovoj funkciji je za sada fino razrađena širom Severne Amerike i Evrope, i predstavlja sjajnu priliku za putnike koji vole da obilaze regionalne festivale ili sajmove, a potrebno im je mirno mesto da odmore, što dalje od buke.

PROČITAJ:  EU postigla dogovor o uredbi o kratkoročnom smeštaju

Nightswapping

Dremanje
Ne bi bilo loše da od budućeg domaćina tražite da vam unapred pokaže gde ćete spavati

Nova reč za kaučsurfing. Ovaj mehanizam je takođe već oporbana stvar: registrujete svoju kuću/stan/šta god kao gostinjsku nekretninu i potencijalno prenoćište za turiste i svaki put kad neko odsedne kod vas – besplatno – vi lupite sebi smeštajnu recku, poznatiju kao putnički kapital. Dobro de, kad god neko prespava kod vas, stičete pravo da i vas neko ugosti. Besplatno je i da prijavite svoj topli dom u registar onih u kojima su dobrodošli svetski putnici, a ako vama zatreba pre nego što i sami nekoga ugostite, znajte da na ovakav smeštaj možete računati na brojnim izuzetno željenim egzotičnim, ali i evropskim destinacijama.

PROČITAJ:  Podsticaji za seoski turizam i kako do subvencija

Housesitting

Mačka
Dobro, u ovoj varijanti ponekad morate tražiti dozvolu i od kućnog ljubimca kog ćete čuvati

Prava divota za one koji imaju kućne ljubimce. U principu, vlasnik kuće objavljuje listu svojih prohteva uključujući čuvanje kuće, kao i životinja koje u njoj žive, kao na primer mačke ili pse. Nakon toga registrovani siteri od poverenja kontaktiraju dotične i nude im svoje usluge za dž. Houssiter za uzvrat ima besplatan smeštaj u novom delu sveta, kao i ljubav kućnih ljubimaca o kojima treba da vodi računa. Malo li je? Evo vam i blog na kom možete detaljnije da se informišete.

PROČITAJ:  Kampovi u Hrvatskoj sve popularniji

Wwoofing

organska farma
Spojite lepo i korisno, nezavisno od toga da li putovanja smatrate lepim, a organsku hranu korisnom ili obrnuto

Još jedna skraćenica za koju nikada ne biste čuli da nije nas. Molim(o) i drugi put. WWOOFING ili opšteplanetarne mogućnosti na organskim farmama je internacionalna mreža organskih farmi, čitajte šta pišemo, gde možete dobiti hranu i smeštaj u zamenu za 4 do 6 sati rada na njoj. Po danu. Dužina trajanja boravka može biti od dva dana do pola godine, što je vreme za koje možete uživati u potpuno drugačijem načinu života i upoznati mnogo ljudi koji dele ista interesovanja. Postajanje delom ove plemenite družine zavisi od toga iz koje zemlje potičete, pa vas može koštati od nula od 72 dolara.

PROČITAJ:  Grčka planira da oporezuje 145.000 smeštaja i poveća PDV

Univerzitetske sobe

oxford
Vaša soba bi mogla da gleda na ovo dvorište – čak i ako ne budete primljeni na Oxford

Uprkos tome što zvuči kao predlog da (ponovo) upišete fakultet ili se smuvate sa inostranim/om student(kinj)om, te iz internata obilazite grad koji ste oduvek želeli da posetite, u pitanju je smeštaj (jednokratni ili dugotrajniji) na nekom univerzitetu ili koledžu van sezone. Na krevet i doručak ovog tipa možete računati u 120 gradova širom sveta, od čega se najviše njih nalazi u Ujedinjenom Kraljevstvu – u više od 30 gradova, od Liverpula, preko Lejk distrikta, do Londona. Batalite hotel koji biste preplatili i umesto toga uživajte u ambijentu soba na Oksfordu ili Kembridžu za višestruko nižu cenu koja se kreće od 10 funti za noć.

PROČITAJ:  EU priprema uredbu za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare