Vesti

Amerika produžila zabranu putovanja u Severnu Koreju svojim državljanima

Severna Koreja

Američka vlada produžila je zabranu putovanja svojim državljanima u Severnu Koreju za još godinu dana, objavjeno je prošle nedelje.

Produženje zabrane, koje će stupiti na snagu 1. septembra ove godine, oglašava pasoše SAD nemogućim za putovanje u Demokratsku Narodnu Republiku Koreju zbog zabrinutosti Vašingtona o „ozbiljnom riziku hapšenja i dužeg pritvaranja u Severnoj Koreji“.

„Zabrana je na snazi od 1. septembra 2019. godine i prestaće da važi nakon godinu dana osim ukoliko je sekretar ne bude produžio ili povukao“, navodi se dalje u saopštenju.

PROČITAJ:  Najposećenije države u svetu u 2022. godini

Kao što je bio slučaj prethodnih godina, oni koji rade u sektorima kao što su pružanje humanitarne pomoći, novinari i drugi koji rade u „nacionalnom interesu“ moći će da podnesu zahtev kako bi dobili specijalno odobrenje od američke vlade zarad putovanja u ovu državu.

SAD su prvi put zabranili svojim građanima posetu Severnoj Koreji 2017. godine zbog smrti Ota Varmblera, američkog državljanina koji je preminuo usled sedamnaestomesečnog pritvora u ovoj državi.

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje u to doba izjavio je da se ne slaže sa zabranom i izjavio je da će njegova država „ostaviti otvorena vrata za bilo kog američkog državljanina koji želi da je poseti“.

Prvobitna zabrana iz 2017. godine je produžena avgusta prošle godine. Međutim, mnogi putnici i turisti posećuju Severnu Koreju, a Snežana Radojičić je vozila bicikl po ovoj državi i o tome napisala knjigu, dok su neki izdali i štampani vodič za Severnu Koreju.

PROČITAJ:  Američkim državljanima će za posetu Evropi uskoro trebati viza

Prema nekim procenama, oko 1.250 američkih državljana svake godine poseti Severnu Koreju, a te posete generišu približno 2 miliona dolara zarade od troška koji turisti ostavljaju za putovanje, hranu i smeštaj. Osim građana SAD, procene su da Severnu Koreju svake godine poseti između 4.000 i 6.000 turista, a sve ih je više iz Kine.

U principu, svako može da poseti Severnu Koreju ukoliko dobije vizu, a samo žitelji Južne Koreje i novinari bivaju rutinski odbijeni za istu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare