Vesti

Amsterdam smanjuje broj suvenirnica kako bi obuzdao dolaske turista

Holandija, Amsterdam

Amsterdam planira da u narednom periodu suvenirnice zameni objektima koji više odgovaraju rezidentima, a manje privlače turiste. Ovo je još jedna u nizu mera za obuzdavanje prekomernog turizma u ovoj popularnoj turističkoj destinaciji.

PROČITAJ:  Ko je bacio jedan Deda Avramov dinar u amsterdamski kanal? (I ostale tajne istorije duge 700 godina)

Kako bi smanjio broj posetilaca i gužve koje komplikuju život lokalcima, holandski grad će ponuditi neprofitnim organizacijama novac za lokale koje bi one koristile u potpuno drugačije svrhe, koje doprinose razvoju zajednice. Za ovu namenu izdvojeno je 10 miliona evra, piše Blumberg, a prenose Biznis i Finansije.

PROČITAJ:  Meksiko Siti uređuje tržište zakupa smeštaja zbog Airbnb-a

Deturistifikacija Amsterdama

Smanjivanje broja turista u Amsterdamu nije nova ideja, ali joj je očigledno bilo potrebno vremena da sazri.

Holanđani se naime već godinama žale na nesnosnu buku i gužvu u istorijskom delu Amsterdama koji uvek vrvi od turista, a pošto su tokom pandemije imali prilike da vide kako bi grad izgledao bez posetilaca, sada su još odlučniji u nameri da povrate mir u sopstvenom gradu.

Kanal u Amsterdamu
Kanal u Amsterdamu

Njihove kritike čula je gradonačelnica Femke Halsema i najavila „deturistifikaciju“. Ona će podrazumevati niz mera među kojima se izdvajaju i ograničavanje smeštaja koji može da se izdaje preko platformi kao što je AirBnB ali i broja hotelskih kreveta. Ovu meru slede i smanjenje ponude u čuvenom “Kvartu crvenih fenjera”, ali i zatvaranje nekih radnji koje prodaju stvari koje ne kupuju lokalci. To su uglavnom prodavnice novih klompi, sireva upakovanih specijalno za turiste ili vafli sa Nutelom.

PROČITAJ:  Zašto evropske države sve slabije podnose turiste?

Podsećamo, sindrom prekomernog turizma (overtourism) je problem koji prati mnoge destinacije i evropske metropole čemu lokalne samouprave pokušavaju da stanu na put. Prekomerni turizam se dešava kada na određenoj destinaciji ima previše posetilaca. “Previše turista” je, naravno, subjektivni pojam, ali ga na svakoj destinaciji definišu lokalni stanovnici, domaćini, vlasnici preduzeća i turisti. Kada cene zakupa nekretnina toliko porastu da lokalno stanovništvo ne može da sebi priušti iznajmljivanje stana – to je jedna od posledica prekomernog turizma. Kada lokalne puteve zaglave vozila turista, to je takođe prekomerni turizam. Kada se divlje životinje uplaše, kada turisti ne mogu da vide orijentire zbog gužve, kada osetljivo prirodno okruženje postane degradirano što masovnom gradnjom što bacanjem đubreta – sve su to znakovi prekomernog turizma.

Tako je grad Amsterdam, kao i mnogi drugi gradovi širom Evrope, još 2019. godine odlučio da poveća turističke takse kako bi smanjio broj posetilaca, odnosno turista. Da ta mera nije bila dovoljna, pored zabrane AirBnB-a u centru grada, ubuduće će biti i manje suvenirnica.

PROČITAJ:  Šta je porez na prekomerni turizam i ko će ga plaćati?

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare