Vesti

Amsterdam zabranjuje turističke autobuse

Kanal u Amsterdamu

Amsterdam će sledeće godine zabraniti turističke autobuse zbog problema koje stvaraju stanovnicima grada. Ovo je još jedna mera koju jedan od najposećenijih turističkih gradova na svetu preduzima kako bi smanjio uticaj prekomernog turizma (overtourism).

Prema pisanju portala NL Times, turistički autobusi koji teže više od sedam tona od 2024. godine neće smeti da uđu u centar Amsterdama, kako bi se smanjila saobraćajna gužva i zagađenje. Amsterdam je već smanjio broj suvenirnica kako bi obuzdao dolaske turista, ali i uveo druge mere u cilju poboljšanja kvaliteta života likalne zajednice.

PROČITAJ:  Naplata ulaza u Veneciju je počela

„Autobusi su korisni za prevoz đaka ili starijih do kulturnih mesta u gradu, ali 300 do 450 turističkih autobusa dnevno je previše za centar, gde je malo prostora“, rekla je odbornica za saobraćaj i transport u Amsterdamu Melani van der Horst, prenosi Tanjug.

Rajksmuzeum
Rajksmuzeum u Amsterdamu, Autor: Marco Almbauer / Wikipedia

Objasnila je da će turistički autobusi od 1. januara 2024. godine moći da se parkiraju na obodu grada, odakle turisti mogu da nastave putovanje javnim prevozom. Kako ne bi samo izmeštali ove probleme u druge delove Amsterdama, grad radi na dodatnim mestima za preuzimanje i odlazak turista, ali i poboljšava postojeće.

Izuzeci za pojedine kategorije turista

Zabrana turističkih autobusa u Amsterdamu pretrpeće i određene izuzetke. Gradska uprava saopštila je da će i dalje dozvoliti autobuse za obilaske mesta gde se nalaze mnoge kulturne institucije. Veliki autobusi koji prevoze školsku decu, starije osobe ili osobe sa invaliditetom do umetničkih, obrazovnih ili kulturnih lokacija moraju prethodno da podnesu zahtev za izuzeće.

Prekomerni turizam u Amsterdamu

Preveliki broj turista mnogim gradovima čini mnogo štete, a Amsterdam je jedan od prvih krenuo da se bori protiv sindroma prekomernog turizma, odnosno činjenice da postojeća infrastruktura ne može da izdrži veliki broj turističkih poseta. Otud i mera ukidanja turističkih autobusa u centru jer prave gužvu u uskim ulicama i čine saobraćaj manje bezbednim za bicikliste i pešake. Ovakvi autobusi su i preteški za mostove, a stvaraju mnogo štetnih gasova dok čekaju putnike – uglavnom sa upaljenim motorima.

Podsećamo, grad Amsterdam je povećao turističke takse kako bi smanjio broj turista, ali i zabranio kratkoročno iznajmljivanje smeštaja u pojedinim delovima grada.

PROČITAJ:  Ko je bacio jedan Deda Avramov dinar u amsterdamski kanal? (I ostale tajne istorije duge 700 godina)

Sličan problem imaju i druge turističke meke u Evropi, a najpoznatiji primer je Venecija koja nekoliko godina pokušava da uvede naplatu ulaza u ovaj grad-muzej. Prema poslednjim informacijama naplata ulaza u Veneciju očekuje se do početka leta ove godine.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare