Vesti

Naplata ulaza u Veneciju na leto 2023. godine

Venecija, Italija

Naplaćivanje ulaska u Veneciju odloženo je do leta. Odluku o naplati ulaska u Veneciju region Veneto je odobrio još 2019. godine.

Međutim, nakon te odluke nastupila je pandemija korona virusa, te je odluka odložena za 1. jul 2021. godine. Tokom pandemije Veneciju je zadesila nesvakidašnja situacija, da ostane bez turista. Gradonačelnik Luiđi Brunjaro čak je uputio apel turistima da se vrate u grad čim se ukinu restrikcije uvedene zbog pandemije korona virusa.

PROČITAJ:  Naplata ulaza u Veneciju je počela

Potom je uvođenje naplate bilo odloženo za januar ove godine, ali je odluka pomerena za leto jer, prema navodima, nisu na vreme obezbeđeni prolazi koji će ograničiti broj turista koji dnevno mogu da uđu u Veneciju, a još uvek nije ni detaljno određeno ko sve ulazi u kategoriju onih koji moraju da plate kartu, a ko ne.

„Ovo je prvi grad na svetu, jedini grad koji će na ovaj način pokušati da da konkretan odgovor na prekomeran broj turista u određenim periodima godine“, rekao je Simone Venturini, Turistička organizacija Venecije, a prenosi RTS.

„Kao stanovnik Venecije plašim se da će ulaznica dovesti do toga da ovaj grad postane nešto što ne liči na grad. Mislim da to uopšte neće uticati na broj turista i da će biti neefikasno“, stanovnica Venecije.

Naplata ulaza u Veneciju – kako će izgledati i ko će plaćati

Odlukom je predviđeno da stanovnici Venecije kao i oni koji poseduju imovinu u gradu neće plaćati ulaznicu u grad, koja bi trebalo da stoji od tri do devet evra uz obaveznu rezervaciju, a naknada zavisi od predviđenog broja ulazaka i od dana u nedelji.

U kategoriju koja neće plaćati ulaz u Veneciju spadaju i zaposleni, studenti, ko dolazi u Veneciju iz zdravstvenih razloga, policija i vojska, sportisti koji se nalaze u gradu radi sportskih takmičenja, ko mora da prisustvuje suđenju ili da poseti zatvorenike, ko ima prebivalište u regionu Veneto kao i osobe koje noće u hotelima jer već plaćaju taksu.

PROČITAJ:  Najegzotičnija ostrva Evrope - malo drugačija putovanja

Briga za lokalno stanovništvo Venecije

„Predstoji nam veliki posao da bi se starosedeoci vratili na Trg Svetog Marka jer tamo više ne odlaze zbog ogromnog broja turista, a gradjani moraju da budu prisutni u svom gradu, da žive u njemu“, rekao je stanovnik Venecije.

U prvoj polovini 2023. godine, uključujući i period poznatog venecijanskog karnevala u od 4. do 21. februara, neće biti potrebno plaćati ulazak u grad.

Dani koji će biti obeleženi crvenom bojom su velike gradske manifestacije, venecijansko Bijenale kao i Filmski festival u Veneciji.

Na početku će se raditi o eksperimentalnoj fazi a u hodu će se poboljšavati usluge te uvoditi i izmene u vezi plaćanja koje neće moći da bude izbegnuto jer ulazak u grad prati tzv. Kontrolna soba koja snima i identifikuje sve građane koji se nalaze u gradu.

PROČITAJ:  Skijanje u Italiji - uvek dobra ideja za zimski odmor

Venecija, koja broji oko 50.000 stanovnika, teško da se može izboriti sa beskonačnim prilivom turista kojih je dvadeset miliona na godišnjem nivou, biće prvi grad koji će uvesti ovaj eksperimentalni sistem osmišljen ne da bi se smanjio broj turista, već da bi se omogućilo bolje kretanje ljudi kroz grad i povećao kvalitet turizma.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare