Vesti

Bangkok je najposećeniji grad na svetu

Bangkok, Tajland,

Bangkok je u 2018. bio najposećeniji grad na svetu, i to četvrtu godinu za redom, posećeniji i od Pariza i od Londona, dakle – pokazalo je istraživanje koje je sproveo Mastercard Inc.

Ono je pokazalo da je glavni grad Tajlanda prošle godine ugostio više od 22 miliona internacionalnih turista, a Pariz i London smo pomenuli zato što se nalaze na drugom i trećem mestu, sa po 19 miliona posetilaca.

PROČITAJ:  Viza za Tajland od 1. novembra isključivo u elektronskoj formi
Bangkok, Ulični prodavci, Tajland
Glavni grad Tajlanda prošle godine ugostio više od 22 miliona internacionalnih turista

Pritom, London je jedini grad sa liste top 10 najposećenijih metropola čija je statistika prebrojala pad u broju noćenja, i to za 4 odsto. S druge strane, očekuje se da će do kraja ove godine Tokio zabeležeiti najveći porast broja inostranih gostiju, i da će taj broj biti oko 14 miliona turista, što je skok od 10 odsto.

PROČITAJ:  Viza za Tajland od 1. novembra isključivo u elektronskoj formi

Industrija turizma čini petinu tajlandskog bruto društvenog proizvoda, a do procvata u ovom sektoru došlo je jer je tajlandska valuta ojačala, nasuprot globalnoj ekonomiji koja je usporena. Ako bismo se malo detaljnije bavili razlogom popularnosti Bangkoka, odgovor na pitanje otkud toliki ljudi tamo ne leži samo u tajlandskim hramovima i dobrano začinjenoj hrani. Verovali ili ne, poenta je u šopingu.

Hram Wat Samphran u Bangkoku, Autor: Tan Kaninthanond / Unsplash

Ukoliko ne verujete, potražite tržni centar Siam Paragon u Bangkoku na Instagramu, jer je to druga najfotografisanija lokacija na ovoj društvenoj mreži, i to zato što je na prvom mestu Bangkokov Suvarnabumi aerodrom, koji, uzgred budi rečeno, ima najveći kontrolni toranj na svetu i drugi najveći terminal, u istoj kategoriji. (Veći terminal od njega ima samo Međunarodni aerodrom Hongkong, ali ne i aerodrom Seul.)

Najzaslužniji za ovaj trend su Kinezi koji u inostranstvu troše nestvarne sume novca, pa dobar deo njega odlazi i prodavcima u Bangkoku. Istraživanje koje je Mastercard Inc radio pre nekoliko godina pokazalo je da prosečan kineski turista u Bangkoku (tačnije, u Tajlandu) dnevno potroši 167 dolara dnevno, a budući da većina tamo ostaje nedelju dana, to mu dođe od 1.000 do 1.300 dolara dnevno po svakom kineskom turisti koji ode u najposećeniji grad na svetu.

Suvernabumi aerodrom, Autor: Al Pavangkanan – Van Nuys / Wikipedia

Kada se u obzir uzme da je Bangkok daleko jeftiniji od susednih destinacija kao što je Singapur, a da u njemu možete pazariti sve od piratskih DVD-eva do luksuznih ženskih tašni, još je jasnije što ga posećuje toliko turista.

Možda na njegovim ulicama jeste zagušljivo, a saobraćaj je užasan, ali kada kročite u tržni centar, prelazite u potpuno drugačiji svet: klimatizovani raj za ljude na odmoru koji su došli da daju sebi oduška, ali ne i svojim platnim karticama.

tržni centar, Bangkok, Tajland
Jedan od tržnih centara u Bangkoku, Autor:
XVIIIZZ / Unsplash

Ako ni sada ne verujete da je fora u šopingu, jedini način je da lično posetite Bangkok i doprinesete njegovoj posećenosti. Kada se na to budete zaista i odlučili, znajte da vam je, ako ste državljanin Srbije, za posetu Tajlandu neophodna viza. Osim kreditne kartice, naravno.

Autor naslovne fotografije: Dan Freeman / Unsplash

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama AirHelp+ 300X50
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Linkedin mora za poso
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.