Vesti

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ zvrji prazan

Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ je skoro potpuno prazan. Kompanija Vinci Airports, koja je koncesionar ovog aerodroma, saopštila je da je u drugom kvartalu 2020. godine broj smanjen za 94,6 odsto, a samo u junu za 88,5 odsto, u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

Pandemija virusa korone je, pored turizma, bacila na kolena avio-saobraćaj i sve propratne delatnosti. Srbija je teško pogođena pandemijom i još uvek nema naznaka kada će se broj obolelih sniziti, a veliki broj država zabranio je ulazak građanima Srbije, ili je uzlazak moguć uz karantinske mere.

PROČITAJ:  Kako se postaje pilot: Od nule do... sledeće nule

S tim u vezi, ni aerodromi ne stoje dobro, a kada je reč o beogradsekom aerodromu, po svemu sudeći na njemu može da se igra fudbal ili neka druga igra npr. ledenog čike. Zapravo, ne može ni to jer se preporučuje fizička distanca, ali jasno je da letova skoro da i nema.

„Ograničenja putovanja koje su mnoge zemlje uvele (uključujući strogo zatvaranje odnosno izolaciju stanovništva, zatvaranje granica i karantin) prouzrokovale su, u drugom kvartalu 2020. godine, gotovo potpuni prekid operacija širom aerodroma unutar mreže Vansi Airports“, navodi se u saopštenju ove kompanije.

98 odsto manje putnika na aerodromima

Iz kompanije navode da je broj putnika u aprilu i maju na aerodomima kojima upravlja kompanija Vinci opao je za gotovo 98 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Sa ukupno 2,4 miliona putnika opsluženih na 45 aerodroma, broj putnika u drugom kvartalu 2020. godine smanjen je za 96,4 odsto u poređenju sa drugim kvartalom 2019. godine.

Kompanija Vinci Airports upravlja razvojem i poslovanjem 45 aerodroma u Brazilu, Kambodži, Čileu, Dominikanskoj Republici, Francuskoj, Japanu, Portugaliji, Srbiji, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Da će posledice smanjenja broja putnika usled pandemije Covid-19 biti dugoročne jasno je svima. Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije „Belgrade Airport“, rekao da je avio-saobraćaj na globalnom nivou jedna od najteže pogođenih industrija i da je smanjenje saobraćaja u drugom kvartalu očekivano.

PROČITAJ:  Posao stjuardesa: Šta je ono što o stjuardesama ne možemo da vidimo na filmu i Instagramu

Junski optimizam i julska realnost

Nadajući se boljoj epidemiološkoj situaciji okom juna su mnoge avio-kompanije sa beogradskog aerodroma postepeno obnovile letove ka ukupno 53 destinacije. U saopštenju se navodi da je za ovaj period uobičajeno da se leti do više od 100 destinacija, ali uobičajenost više nije uobičajena.

Da se situacija menja svakodnevno potvrđuju u kompaniji i navode da su do sredine jula obnovljeni letovi ka dodatne 23 destinacije, međutim iz časa u čas stižu nove vesti.

„Naš aerodrom je u potpunosti spreman za prihvat svih putnika i avio-kompanija. Od kada je 18. maja započela postepena obnova redovnog putničkog avio-saobraćaja, na Aerodromu Nikola Tesla Beograd primenjene su odgovarajuće procedure i mere koje će, uz sanitarne mere koje primenjuju avio-kompanije, osigurati bezbednost svih putnika, partnera i zaposlenih„, rekao je Berizo iz kompanije Vinci.

Povratak poverenja u letenje

Fransoa Berizo je ocenio je da je ključni zadatak povratak poverenja u letenje. To se odnosi i na aerodrome i avio-kompanije koji moraju raditi zajedno na poboljšanju situacije.

Da je nekada bilo lepo govori podatak da je kompanija Vinci 2019. godine opslužila 255 miliona putnika i to u saradnji sa 250 avio-kompanija. Prošlogodišnji prihod ove kompanije iznosio je 4,9 milijardi evra, a konsolidovani prihod 2,6 milijardi evra.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare