Vesti

Beogradski aerodrom opslužio 66,4 odsto manje putnika

Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ je tokom prvih sedam meseci ove godine opslužio 1,12 miliona putnika, što predstavlja pad od 66,4 odsto na međugodišnjem nivou.

U kompaniji očekuju da će broj putnika početi da se normalizuje do leta 2021. godine, međutim taj broj prevezenih putnika bi mogao da ostane nestabilan u narednim mesecima.

Generalni tehnički direktor beogradskog aerodroma Nikolas Brus u izjavi za portal Ex-Yu Aviation napominje da niko ne može sa sigurnošću da kaže kako će se situacija sa pandemijom Covid-19 razvijati.

„U narednim mesecima očekujemo postepeno povećanje prometa, najverovatnije sa malim skokom tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Ako se virus stavi pod kontrolu, mogli bismo očekivati stvarni ‘restart’ u aprilu ili maju sledeće godine, ako se zdravstvena situacija popravi u Evropi i širom sveta“, rekao je Brus.

Podsećamo, kompanija Vinci Airports, koja je koncesionar beogradskog aerodroma, saopštila je krajem jula da je u drugom kvartalu 2020. godine broj putnika smanjen za 94,6 odsto, a samo u junu za 88,5 odsto, u poređenju sa istim periodom 2019. godine. Međutim, za prvih sedam meseci ovaj aerodrom je po prometu bio 87. aerodrom u Evropi, što je ispred aerodroma u Luksemburgu, Viljnusu i Talinu, ali iza aerodroma na Malti, Keflavika i aerodroma u Solunu.

Prema njihovim rečima, napori na oporavku prometa na aerodromu ugroženi su, između ostalog, zabranom ulaska srpskih državljana u Evropsku uniju, koja će na snazi biti još najmanje dve nedelje, odnosno do kraja septembra.

Međutim, očekuje se da će obnavljanje letova za Crnu Goru i povećanje čarter operacija u poređenju sa prethodnim mesecima delimično ublažiti negativne trendove uočene u avgustu i septembru ove godine.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare