Vesti

Svetski turizam se smanjio za 65 odsto, šteta 460 milijardi dolara: Za sada

Pariz, Francuska

Svetski turizam se smanjio za 65 odsto međunarodnih dolazaka za prvih šest meseci 2020. godine, saopštila je Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO). Procenjeni gubitak iznosi oko 460 milijardi američkih dolara.

Zbog pandemije virusa korone i ograničenja putovanja koja su usledila, smanjen je broj međunarodnih dolazaka i odlazaka turista na svetskom nivou, što je rezultiralo gubitkom od 440 milijardi dolara, odnosno 440 miliona međunarodnih dolazaka turista.

PROČITAJ:  Domaći turizam se brže oporavlja od međunarodnog

Iako se na početku pandemije pretpostavljalo da će gubitak zbog Covid-19 biti ogroman, niko nije očekivao da će gubitak biti čak pet puta veći gubitak nego 2009. godine u jeku prošle globalne finansijske krize.

Najveći pad broja turističkih poseta beleži Azijsko-pacifički region koji je ove godine posetilo 72 odsto manje putnika nego prošle 2019. godine.

PROČITAJ:  Uslužni sektor u EU opao za 16,4 odsto, a turizam za 75 odsto

Odmah nakon Azijsko-pacifičkog regiona na listi najteže pogođenih turističkih sektora nalazi se evropski sa padom broja (međunarodnih) turista od 66 odsto. Da je turizam evropskih država Nemačke, Francuske i Velike Britanje u problemima, pisali smo ranije, kao i to da italijanski turizam doživljava svoje najniže grane.

Nakon Evrope, regioni koji su pogođeni padom broja međunarodnih poseta su Severna i Južna Amerika, te Afrika i Bliski Istok.

Malo optimizma donosi porast broja domaćih turista na domaćim destinacijama, koji se kako su to predviđanja i najavila, brže oprovalja od međunarodnog.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare