Vesti

Srbija i Crna Gora skinute sa EU spiska bezbednih zemalja

ETIAS Vize za EU

EU će ukloniti Srbiju i Crnu Goru sa liste bezbednih zemalja čiji će građani moći da putuju u Uniju, a razlog je, naravno, sve veći broj zaraženih građana ovih zemalja virusom korona. Srbija je stavljena na ovu listu 1. jula, ali kao što se dalo pretpostaviti – ćorak.

Neimenovani zvaničnici Unije u Briselu doneli su ovu odluku na predlog Nemačke, koja predsedava EU. Sa njenom inicijativom složilo se nekoliko zemalja uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, prenosi Rojters, dodajući da ova odluka još nije zvanično potvrđena. Međutim, Velika Britanija je već skinula Srbiju sa liste sigurnih zemalja za putovanja.

Navodi se da su zvaničnici tražili uklanjanje Srbije i Crne Gore sa liste zbog širenja epidemije korona virusa. Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska predložila je sinoć kasno Nemačka, koja predsedava EU, a predlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters, koji je preneo da informacija još nije zvanično potvrđena.

To bi trebalo da se dogodi danas, na sastanku diplomata EU, kasnije tokom dana. Pre neki dan je Mađarska uvela obavezan karantin za građane Srbije.

Inače, trenutni spisak je samo predlog i njegovih odredbi ne moraju da se pridržavaju sve zemlje EU. Nakon uklanjanja Srbije i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Uvrštavanje SAD na listu bezbednih zemalja nije se čak ni razmatralo, s obzirom i na tamošnji nagli porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona, a što se tiče Kine, koja se već nalazi na listi, putovanja za njene državljane zavisiće od reciprociteta, odnosno toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare