Vesti

Bez vize u Surinam za državljane Srbije

Surinam

Državljani Srbije ubuduće mogu bez vize da putuju u Surinam, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova republike Srbije.

Tako, sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Surinam o oslobađanju od obaveze pribavljanja viza za nosioce običnih, diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša, koji je potpisan u Paramaribu, 10. februara 2018. godine, stupio je na snagu 16. septembra 2019. godine.

To znači da državljani Republike Srbije i državljani Republike Surinam, nosioci običnih, diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša, mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji druge države bez vize najduže 30 dana.

U Surinamu ima veoma malo saobraćajnih puteva, a železnička mreža ne postoji
U Surinamu ima veoma malo saobraćajnih puteva, a železnička mreža ne postoji

Naime, Srbija je još pre koju godinu ukinula vize za građane Surinama, ali nakon stupanja na snagu ovog sporazuma, državljanima Srbije nije potrebna viza za ulazak i boravak u Republici Surinam.

Surinam se nalazi u severoistočnom delu Južne Amerike u regiji poznatoj kao Gvajane, odnosno u istočnom delu Gvajanske visoravni na obali Atlantskog okena.

Ova bivša holandska kolonija se graniči sa francuskim prekomorskim departmanom Gvajanom na istoku, Republikom Gvajanom na zapadu i Brazilom na jugu. Površine je nešto manje od 164.000 km² i ima oko 560.000 stanovnika, što je čini najmanjom južnoameričkom državom.

Građanima Srbije i dalje potrebna viza za ove evropske države

Glavni i najveći grad u Surinamu je Paramaribo, a zanimljivo je da oko 37% stanovništva države čine Indijci odnosno Hindustanci koji su potomci emigranata koji su otišli iz Indije u 19. veku.

Surinam je član Karipske zajednice država (CARICOM), iako se geografski nalazi u kontinentalnom delu Južne Amerike.

Službeni jezik u Republici Surinam je holandski i to je jedina (nezavisna) država pored Holandije u kojoj većina stanovništva govori holandskim jezikom. Pored holandskog još pet jezika ima zvaničan status na nacionalnom nivou, a najvažniji su engleski i javanski jezik.

Države kojima je Srbija u poslednjih godinu dana ukinula vize

PROČITAJ:  Kina ukida vize za pet evropskih država i Maleziju

Privreda Surinama je uglavnom sačinjena od poljoprivrede, ali i od iskorišćavanja rudnih bogatstava kao što su boksit i nafta. Od poljoprivrede je najznačajniji uzgoj pirinča, banana, citrusa, kokosovih oraha i šećerne trske.

Treba znati da u Surinamu ima veoma malo saobraćajnih puteva, a železnička mreža ne postoji.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare