Vesti

Bez vize u Surinam za državljane Srbije

Surinam

Državljani Srbije ubuduće mogu bez vize da putuju u Surinam, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova republike Srbije.

Tako, sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Surinam o oslobađanju od obaveze pribavljanja viza za nosioce običnih, diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša, koji je potpisan u Paramaribu, 10. februara 2018. godine, stupio je na snagu 16. septembra 2019. godine.

To znači da državljani Republike Srbije i državljani Republike Surinam, nosioci običnih, diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša, mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji druge države bez vize najduže 30 dana.

U Surinamu ima veoma malo saobraćajnih puteva, a železnička mreža ne postoji
U Surinamu ima veoma malo saobraćajnih puteva, a železnička mreža ne postoji

Naime, Srbija je još pre koju godinu ukinula vize za građane Surinama, ali nakon stupanja na snagu ovog sporazuma, državljanima Srbije nije potrebna viza za ulazak i boravak u Republici Surinam.

Surinam se nalazi u severoistočnom delu Južne Amerike u regiji poznatoj kao Gvajane, odnosno u istočnom delu Gvajanske visoravni na obali Atlantskog okena.

Ova bivša holandska kolonija se graniči sa francuskim prekomorskim departmanom Gvajanom na istoku, Republikom Gvajanom na zapadu i Brazilom na jugu. Površine je nešto manje od 164.000 km² i ima oko 560.000 stanovnika, što je čini najmanjom južnoameričkom državom.

Građanima Srbije i dalje potrebna viza za ove evropske države

Glavni i najveći grad u Surinamu je Paramaribo, a zanimljivo je da oko 37% stanovništva države čine Indijci odnosno Hindustanci koji su potomci emigranata koji su otišli iz Indije u 19. veku.

Surinam je član Karipske zajednice država (CARICOM), iako se geografski nalazi u kontinentalnom delu Južne Amerike.

Službeni jezik u Republici Surinam je holandski i to je jedina (nezavisna) država pored Holandije u kojoj većina stanovništva govori holandskim jezikom. Pored holandskog još pet jezika ima zvaničan status na nacionalnom nivou, a najvažniji su engleski i javanski jezik.

Države kojima je Srbija u poslednjih godinu dana ukinula vize

PROČITAJ:  Kako do vize za Tajland u Srbiji?

Privreda Surinama je uglavnom sačinjena od poljoprivrede, ali i od iskorišćavanja rudnih bogatstava kao što su boksit i nafta. Od poljoprivrede je najznačajniji uzgoj pirinča, banana, citrusa, kokosovih oraha i šećerne trske.

Treba znati da u Surinamu ima veoma malo saobraćajnih puteva, a železnička mreža ne postoji.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.