Saveti za putovanja

Građanima Srbije i dalje potrebna viza za ove evropske države

Viza

Poznato je da građanima Srbije viza nije potrebna za ulazak u većinu zemalja Evropske Unije, kao i zemlje za u regionu. Međutim, postoje države u Evropi za koje nam je viza još uvek potrebna.

Državljanima Srbije viza je potrebna za Veliku Britaniju, Republiku Irsku, Azerbejdžan i Jermeniju. Potonje dve države možda geografski nisu u Evropi, ali ih zbog bliskosti mnogi smatraju evropskim državama te su se našle na ovoj listi, a mnogi su zabludi da je ulazak u njih slobodan. S druge strane, iako se prostiru na dva kontinenta, i Rusija i Turska spadaju u evropske države, a njihova specifičnost se ogleda u tome što iako za ulazak u njih Srbima nije potrebna viza, već zeleni karton.

Takođe, dužina dozvoljenog boravka u zemljama Evrope za građane Srbije nije svuda isti. Bez vize u Gruziji možete ostati 360 dana, dok je pravilo za druge države da bez vize, ali i boravišne dozvole, možete ostati 90 dana u toku šest meseci.

Daljine.rs su za vas napravile kratki tabelarni prikaz svih evropskih država, koji prikazuje za koje evropske države vam je potrebna viza, odnosno koliko u njima možete ostati bez nje.

DRŽAVADOZVOLJEN BORAVAK, NAČIN DOBIJANJA
Albanija90 dana, ukoliko putujete automobilom potreban vam je zeleni karton
Andora90 dana
Austrija90 dana
AzerbejdžanPotrebna viza: Taksa za vizu za jedno putovanje iznosi 20 američkih dolara, a za više putovanja 350 dolara. Potrebno je prethodno pribaviti pozivno pismo ili rezervaciju smeštaja. Vizu je moguće dobiti i elektronskim putem.
Belgija90 dana
Belorusija90 dana, ukoliko putujete automobilom potreban vam je zeleni karton
Bosna i Hercegovina90 dana (lična karta), ukoliko putujete automobilom potreban je i zeleni karton
Bugarska90 dana
Češka Republika90 dana
Crna Gora90 dana (lična karta)
Danska90 dana
Estonija90 dana
Finska90 dana
Francuska90 dana
Grčka90 dana
Gruzija360 dana
Holandija90 dana
Hrvatska90 dana
IrskaPotrebna viza: Ukoliko posedujete vizu za Veliku Britaniju i iz nje ulazite u Republiku Irsku neće vam biti potrebna viza za boravak do 90 dana
Island90 dana
Italija90 dana
JermenijaPotrebna viza: jedan ulaz, boravak do 21 dana – 6 evra; jedan ulaz, boravak do 120 dana – 30 evra; više ulaza, boravak do 60 dana, važi 6 meseci – 39 evra; više ulaza, boravak do 120 dana, važi do 1 godine – 79 evra; tranzit, jedan ulaz – 20 evra; tranzit, više ulaza – 35 evra. Viza se može dobiti i elektronskim putem
Kipar90 dana
Letonija90 dana
Lihtenštajn90 dana
Litvanija90 dana
Mađarska90 dana
Makedonija (Severna)90 dana (lična karta), ukoliko putujete automobilom biće vam potreban zeleni karton
Malta90 dana
Moldavija90 dana, ukoliko putujete automobilom potreban vam je zeleni karton
Monako90 dana
Nemačka90 dana
Norveška90 dana
Poljska90 dana
Portugal90 dana
Rumunija90 dana
Rusija (Ruska Federacija)30 dana, ukoliko putujete automobilom neophodan vam je zeleni karton
San Marino90 dana
Slovačka90 dana
Slovenija90 dana
Španija90 dana
Švajcarska90 dana
Švedska90 dana
Turska90 dana, ukoliko putujete automobilom potreban vam je zeleni karton
Ukrajina30 dana, ukoliko putujete automobilom potreban vam je zeleni karton
Vatikan90 dana
Velika Britanija (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Severna IrskaPotrebna viza

U koje države se može ući samo sa ličnom kartom

Državljani Srbije sa ličnom kartom mogu ući u Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu i u njima mogu boraviti do 90 dana.

Za ulazak u Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju vozačima će biti potreban zeleni karton, odnosno zelena karta osiguranja.

PROČITAJ:  Međunarodna vozačka dozvola vam nije potrebna ako idete u ove države

Za koje evropske države je potreban zeleni karton

Pored navedenih Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, ukoliko se na put odlučite da krenete automobilom, zeleni karton će vam biti potreban za ulazak vozilom u Tursku, Rusiju, Belorusiju, Albaniju, Moldaviju i Ukrajinu.

Vodite računa da je za mnoge evropske države, pored važeće domaće vozačke dozvole, potrebno posedovanje međunarodne vozačke dozvole.

PROČITAJ:  Kako do vize za Veliku Britaniju iz ličnog iskustva

Morate posedovati važeći pasoš

Pre ulaska u bilo koju državu morate posedovati važeći pasoš. Ne samo da treba da bude važeći, već je često potrebno da važi još 6 meseci nakon ulaska u državu te pribavite novi.

Isto važi i ako aplicirate za vizu tamo gde je viza za državljane Srbije potrebna, što znači da treba da proverite kada vam pasoš ističe.

Šta vam još mogu tražiti na granici

Na granicama vam često mogu tražiti da posedujete putno zdravstveno osiguranje i to treba da dokažete polisom, otud je uvek nosite sa sobom. Za neke države državljanima Srbije nije potrebno putno zdravstveno osiguranje zbog potpisanih bilateralnih sporazuma.

Vize za EU
Od 2021. godine za ulazak i boravak u Evropskoj Uniji biće potrebno platiti “taksu”

Sigurno je da vam mogu tražiti da dokažete da posetujete dovoljno novca za boravak u nekoj državi. Često je to oko 50 evra dnevno, ali je diskreciono pravo svakog službenika na granici da vam traži ili ne traži druge dokaze, kao što je na primer rezervacija smeštaja ili pozivno pismo.

PROČITAJ:  Nepriznate države sveta i zašto ih niko ne priznaje

Online prijave za vizu

Skoro sve države omogućavaju da se zahtev za vizu podnese elektronskim putem. U slučaju vize za Veliku Britaniju biće vam zakazan i razgovor u Beogradu.

Online, odnosno elektronskim putem, može se aplicirati i za vizu za Azerbejdžan i za vizu za Jermeniju.

Jermenska viza se može dobiti i na graničnom prelazu i košta 6 dolara. Moguće ju je platiti u jermenskim dramima, u američkim dolarima i gruzijskim larijima. Evro ne primaju.

PROČITAJ:  Gruzija: Vize, devize i dobrodošli u Jermeniju (3/3)

Uskoro “takse” za ulazak u Evropsku Uniju

Iako su građanima Srbije vize ukinute za ulazak i boravak do 90 dana u državama potpisnicama Šengenskog sporazuma, od 2021. godine vize će biti ponovo uvedene.

Zapravo, ne radi se zvanično o vizama i ne odnosi se samo na građane Srbije, ali moraće da se plati i možete biti odbijeni za istu.

 

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.