Vesti

Briž uveo ograničenja turistima: „najepši grad na svetu“ pod opsadom

Briž Belgiija

Belgijski Briž, poznat po svom zvoniku iz 13. veka, više neće biti dostupan turistima kao nekada. Ovo je poslednji grad u nizu evropskih gradova koji se odlučio na korak ograničavanja turizma.

Istorijski centar ove popularne turističke stanice na putovanjima kroz Evropu 2000. godine uvršten je na UNESKO-vu listu svetske baštine, kada je označen kao „izvanredan primer srednjovekovnog istorijskog naselja“. Nažalost, niko nije rekao da popularnost nema i svoje loše strane.

Suočen sa njima, gradonačelnik Briža Dirk de Vauf, na to mesto izabran prošle godine, podržao je mere kojima će se ubuduće kontrolisati priliv putnika u belgijski grad-muzej i to tako što dnevni izleti i slične ture po gradu više neće biti promovisani, dok će broj brodova koji tokom krstarenja pristaju u luci biti ograničen.

Briž Belgiija
Dnevni izleti i slične ture po gradu više neće biti promovisani, Аutor: Jean-Christophe BENOIST / Wikipedia

Ova luka, koja ima kapacitet za pet putničkih brodova koji mogu pristati u nju istovremeno, taj broj će ograničiti na dva dnevno, a kompanije koje organizuju krstarenja će biti zamoljene da njihovi kruzeri pristaju u luku tokom radne nedelje, a ne vikendom, što će smanjiti gužve.

Turističke organizacije će svoje reklamne kampanje smanjiti i u drugim obližnjim gradovima, kao što su Pariz i Brisel, ne bi li broj dnevnih putovanja bio takođe ograničen, budući da turisti koji dolaze samo na jedan dan predstavljaju trošak za grad.

– Moramo da kontrolišemo priliv putnika, ako ne želimo da postanemo Diznilend, rekao je De Vauf za CNN.

Imajući u vidu da u Brižu trenutno ima više turista nego stanovnika u centru grada, i to u odnosu 3:1, ne čudi što će i u njemu biti uvedena pravila po uzoru na ona koja važe u drugim evropskim turističkim centrima, budući da se svi oni bore sa posledicama masovnog turizma.

Briž Belgiija
U Brižu trenutno ima više turista nego stanovnika u centru grada, Autor: Jean-Pol GRANDMONT / Wikipedia

U Amsterdamu, koji se nalazi 270 kilometara od Briža, vlasti su donele odluku da se poznati znak I Amsterdam (Ja sam Amsterdam) preseli iz centra grada u udaljenije područje, jer je postao previše popularan na Instagramu i drugim društvenim mrežama.

To je samo deo napora da se desetine miliona posetilaca Amsterdama koliko godišnje dođe u prestonicu Holandije podstakne na istraživanje drugih delova ove zemlje.

PROČITAJ:  Ulaznice za grčke muzeje: kupovina ulaznica online i cene

U međuvremenu, Rim se fokusirao na zabranu karakterističnih ponašanja turista koja dovode do zagađenja, zagušenja i erozije, na čelu sa kupanjem u gradskim fontanama.

S druge strane, nije do kraja jasno da li u Brižu baš svi podržavaju ovakve mere: Vinsent Najs, projekt menadžer u turističkoj organizaciji Posetite Flandriju uradio je studiju u kojoj je ispitivao lokalno stanovništvo o različitim temama, i otkrio da je oko 76 odsto njih zadovoljno turizmom u svom gradu, dok je 70 odsto njih ocenilo da su pozitivni efekti turizma veći od negativnih.

Briž Belgiija
Briž je poznat po svom zvoniku iz 13. veka u kom se nalazi karilion sa 47 zvona, Аutor: Jean-Christophe BENOIST / Wikipedia

Kao što je pomenuto, Briž je poznat po svom zvoniku iz 13. veka u kom se nalazi karilion sa 47 zvona, na kojima zvonar zaposlen u zvoniku svakodnevno izvodi besplatne koncerte.

Briž je čuven i po bogatoj kolekciji srednjovekovne i moderne umetnosti raspoređenoj u gradskim muzejima, među kojima se izdvaja kolekcija flamanskih umetnika rane renesanse. Mnogi umetnici, poput Hansa Memlinka i Jan Van Ajka živeli su i radili u Brižu.

PROČITAJ:  Akropolj u Atini ostvario prihod od 60 miliona evra

Ovaj belgijski grad mnogima je i prva asocijacija na izradu čipke, ali i skulpturu Madone sa detetom, koja je jedino Mikelanđelovo delo koje je za vreme njegovog života napustilo Italiju i obrelo se u Brižu.

Naslovna fotografija: Autor: Cavalier JY / Wikipedia

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare