Vesti

Briž uveo ograničenja turistima: “najepši grad na svetu” pod opsadom

Briž Belgiija

Belgijski Briž, poznat po svom zvoniku iz 13. veka, više neće biti dostupan turistima kao nekada. Ovo je poslednji grad u nizu evropskih gradova koji se odlučio na korak ograničavanja turizma.

Istorijski centar ove popularne turističke stanice na putovanjima kroz Evropu 2000. godine uvršten je na UNESKO-vu listu svetske baštine, kada je označen kao “izvanredan primer srednjovekovnog istorijskog naselja”. Nažalost, niko nije rekao da popularnost nema i svoje loše strane.

Suočen sa njima, gradonačelnik Briža Dirk de Vauf, na to mesto izabran prošle godine, podržao je mere kojima će se ubuduće kontrolisati priliv putnika u belgijski grad-muzej i to tako što dnevni izleti i slične ture po gradu više neće biti promovisani, dok će broj brodova koji tokom krstarenja pristaju u luci biti ograničen.

Briž Belgiija
Dnevni izleti i slične ture po gradu više neće biti promovisani, Аutor: Jean-Christophe BENOIST / Wikipedia

Ova luka, koja ima kapacitet za pet putničkih brodova koji mogu pristati u nju istovremeno, taj broj će ograničiti na dva dnevno, a kompanije koje organizuju krstarenja će biti zamoljene da njihovi kruzeri pristaju u luku tokom radne nedelje, a ne vikendom, što će smanjiti gužve.Booking.com

Turističke organizacije će svoje reklamne kampanje smanjiti i u drugim obližnjim gradovima, kao što su Pariz i Brisel, ne bi li broj dnevnih putovanja bio takođe ograničen, budući da turisti koji dolaze samo na jedan dan predstavljaju trošak za grad.

– Moramo da kontrolišemo priliv putnika, ako ne želimo da postanemo Diznilend, rekao je De Vauf za CNN.

Imajući u vidu da u Brižu trenutno ima više turista nego stanovnika u centru grada, i to u odnosu 3:1, ne čudi što će i u njemu biti uvedena pravila po uzoru na ona koja važe u drugim evropskim turističkim centrima, budući da se svi oni bore sa posledicama masovnog turizma.

Briž Belgiija
U Brižu trenutno ima više turista nego stanovnika u centru grada, Autor: Jean-Pol GRANDMONT / Wikipedia

U Amsterdamu, koji se nalazi 270 kilometara od Briža, vlasti su donele odluku da se poznati znak I Amsterdam (Ja sam Amsterdam) preseli iz centra grada u udaljenije područje, jer je postao previše popularan na Instagramu i drugim društvenim mrežama.

To je samo deo napora da se desetine miliona posetilaca Amsterdama koliko godišnje dođe u prestonicu Holandije podstakne na istraživanje drugih delova ove zemlje.

PROČITAJ:  Belgijski nudisti plaše ćubastu ševu i zabranjena im je plaža

U međuvremenu, Rim se fokusirao na zabranu karakterističnih ponašanja turista koja dovode do zagađenja, zagušenja i erozije, na čelu sa kupanjem u gradskim fontanama.

S druge strane, nije do kraja jasno da li u Brižu baš svi podržavaju ovakve mere: Vinsent Najs, projekt menadžer u turističkoj organizaciji Posetite Flandriju uradio je studiju u kojoj je ispitivao lokalno stanovništvo o različitim temama, i otkrio da je oko 76 odsto njih zadovoljno turizmom u svom gradu, dok je 70 odsto njih ocenilo da su pozitivni efekti turizma veći od negativnih.

Briž Belgiija
Briž je poznat po svom zvoniku iz 13. veka u kom se nalazi karilion sa 47 zvona, Аutor: Jean-Christophe BENOIST / Wikipedia

Kao što je pomenuto, Briž je poznat po svom zvoniku iz 13. veka u kom se nalazi karilion sa 47 zvona, na kojima zvonar zaposlen u zvoniku svakodnevno izvodi besplatne koncerte.

Briž je čuven i po bogatoj kolekciji srednjovekovne i moderne umetnosti raspoređenoj u gradskim muzejima, među kojima se izdvaja kolekcija flamanskih umetnika rane renesanse. Mnogi umetnici, poput Hansa Memlinka i Jan Van Ajka živeli su i radili u Brižu.

PROČITAJ:  Bizarna mesta u koja su ljudi putovali: Besmisleni turizam

Ovaj belgijski grad mnogima je i prva asocijacija na izradu čipke, ali i skulpturu Madone sa detetom, koja je jedino Mikelanđelovo delo koje je za vreme njegovog života napustilo Italiju i obrelo se u Brižu.

Kupite online ulaznice za muzeje u Brižu i izbegnite redove i čekanja

Naslovna fotografija: Autor: Cavalier JY / Wikipedia

 

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.