Vesti

Crna lista avio-kompanija koje ne mogu da lete u Evropskoj uniji

Avion

Crna lista avio-kompanija koje ne ispunjavaju međunarodne bezbednosne standarde našla se na udaru Evropske komisije i biće im zabranjeno letenje u Evropskoj uniji.

„Bezbednosna lista vazduhoplovstva EU treba da se koristi kao instrument koji pomaže avio-kompanijama i zemljama koje su na spisku da preispitaju i poboljšaju svoje standarde letenja“, izjavila je komesarka za saobraćaj Evropske unije Adina Valean.

Vlasti civilnog vazduhoplovstva država članica Evropske unije mogu samo da pregledaju vazduhoplove avio-kompanija koje obavljaju letove do i sa aerodroma Unije, a s obzirom na slučajnu prirodu takvih inspekcija nije moguće proveriti sve letelice koje slete na svaki aerodrom Unije.

PROČITAJ:  Putovanje avionom: Šta treba znati pre i tokom leta

Činjenica da aviokompanija nije uključena na listu Unije, ne znači, automatski, da ispunjava važeće sigurnosne standarde.

Lista za bezbednost u vazduhu zasniva se na mišljenju stručnjaka za vazduhoplovnu bezbednost iz država članica Evropske unije. Njihovo mišljenje mora biti jednoglasno, a iskazali su ga na sastancima koji su se od 12. do 14. maja 2020. godine održali pod pokroviteljstvom Odbora za vazdušnu bezbednost (ASC).

Ovim komitetom predsedava Evropska komisija uz podršku Agencije za vazduhoplovnu bezbednost Evropske unije (EASA), a procena se vrši prema međunarodnim bezbednosnim standardima, što se pogotovo odnosi na standarde koje je objavila Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO – International Civil Aviation Organization).

PROČITAJ:  Turizam u Iranu porastao za 40% uskoro bez viza za Srbiju i 68 država

„Komisija je, uz pomoć Agencije za vazduhoplovnu bezbednost Evropske unije, spremna da sarađuje i investira u Jermeniju radi poboljšanja njene vazduhoplovne bezbednosti“, rekla je komesarka i dodala da je lista avio-kompanija sa sertifikatom u Kongu, Kirgistanu, Libiji, Nepalu i Sijera Leoneu pregledana i dopunjena.

PROČITAJ:  Posao stjuardesa: Šta je ono što o stjuardesama ne možemo da vidimo na filmu i Instagramu

Zabranjen je rad ukupno 96 avio-kompanija iz 16 zemalja, a dodati su novi prevoznici iz zemalja koje su do sada bile na listi i uklonjeni su avio-prevoznici koji više ne postoje.

Propusti u bezbednosti su uočeni kod ovih avio-kompanija:

  • Avior Airlines (Venecuela),
  • Blue Wing Airlines (Surinam),
  • Iran Aseman Airlines (Iran),
  • Iraqi Airways (Irak),
  • Med-View Airlines (Nigerija),
  • Air Zimbabwe (Zimbabve).

Ove kompanije mogu da lete u EU samo sa određenim tipom posade

  • Air Service Comores,
  • Iran Air (Iran),
  • Air Koryo (Severna Koreja).

U dokumentu se navodi da su učinjeni svi napori da se potvrdi tačan identitet svih aviokompanija koje su uključene na listu Zajednice – naime kroz uključivanje: posebnih brojeva slova koji su dodijeljeni (i jedinstveni) svakoj aviokompaniji od strane ICAO-a, države certifikacije i certifikata avio-operatera (ili operativnu dozvolu) broj.

PROČITAJ:  Kako se postaje pilot: Od nule do... sledeće nule

Bez obzira na to, apsolutna verifikacija nije moguća u svim slučajevima zbog potpunog nedostatka informacija o nekim avio-kompanijama koje bi mogle da deluju na granici priznatog međunarodnog vazduhoplovnog režima ili uopšte van njega. Stoga se ne može isključiti da možda postoje kompanije koje posluju u dobroj veri pod istim trgovačkim imenom kao i aviokompanija koja je uključena na listu Zajednice.

PROČITAJ:  Severna Koreja želi ruske turiste

Ako avio-kompanija koja je trenutno uključena na spisak Zajednice smatra da je u skladu sa potrebnim tehničkim elementima i zahtevima propisanim važećim međunarodnim bezbednosnim standardima, može zatražiti od Komisije da započne postupak uklanjanja sa crne liste.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Deki

Pa gde je lista zabranjenih?