Vesti

Đačke ekskurzije moguće su od 1. juna

Ekskurzija

Od prvog juna mogu da se organizuju đačke ekskurzije, rekao ministar prosvete Mladen Šarčević, i precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.

„Ja sam prosledio dopise školama i oni sada imaju opciju da završe dogovorena putovanja. Cilj je da oni koji žele da iskoriste putovanje to i urade, a oni koji žele zamenska putovanje ili vaučer, to mogu da uzmu. Ko želi novac, on ima i tu opciju, ali postoji neki vremenski rok za to“, izjavio je ministar za portal Nova.rs.

On ocenjuje da će organizovanje đačkih ekskurzija biti jednostavnije za učenike mlađih razreda osnovnih škola jer oni nemaju neke obaveze naknadnog odgovaranja za ocene ili nekakvih polaganja. „Ovi ostali mogu da se preorganizuju, već prema potrebama. Maturanti srednjih škola koji su imali organizovana putovanja u inostranstvo, moraće da zamene ta putovanja za Srbiju, u dogovoru sa agencijama“, ovjašnjava ministar.

Podsećamo, prema ranije usvojenom pravilniku, srednjoškolci mogu u trećoj (ukoliko je završna) i četvrtoj godini da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo. Ministar je tada izjavio da se ceo sistem ekskurzija se definiše planom i programom škole, a da roditelji imaju svoju ulogu u tome u smislu pomoći prilikom izbora agencije i davanja saglasnosti.

Trenutno, zbog pandemije covid-19, putovanja u inostranstvo u ograničena i rizična, a u ovom trenutku iz Srbije se može ući samo u četiri države bez negativnog testa na korona virus.

Prema najavama s kraja aprila, novac koji su roditelji uplatili za đačke ekskurzije najverovatnije će biti moguće pretvoriti u vaučere koji mogu da se potroše za letovanje ili prebace za sledeću školsku godinu, izjavio je Šarčević, dok je ministar Ljajić ranije izjavio da će isto rešenje, kao što su vaučeri za zamenska purtovanja, važiti i za đačke ekskurzije.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare