Srbija Vesti

Đaci na ekskurzije prvo po Srbiji, a u inostranstvo tek kad se obiđe i upozna domovina

Ekskurzije po Srbiji

Ministar prosvete rekao je da je Pravilnik o ekskurzijama dobra pedagoška praksa i da bi učenici, putujući po Srbiji, trebalo prvo da upoznaju svoju domovinu, dok će stariji razredi srednje škole putovati i u inostranstvo.

On je za RTS rekao da je ekskurzija oblik nastave, te da deca treba na rekreativnoj nastavi i na ekskurzijama gradivo koje su učili kroz razne predmete da provere na terenu, da upoznaju svoju zemlju, a svet kada postanu maturanti.

Deca će, kako je ukazao, prvo putovati u svojoj zemlji.

„Srbija je podeljena na osam regija – Vojvodinu, regije zapadne, centralne, južne i istočne Srbije i beogradsku regiju. Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju, u kojoj žive, za Republiku Srpsku, što smatramo da je blisko nama“, naveo je ministar Mladen Šarčević.

Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju
Za osam godina osnovne škole moraju da obiđu celu Srbiju. Pitanje je koliko će Srbija dugo postojati dok je ne stave celu u cev. Autor: Oksana Skendžić

Prema njegovim rečima, srednjoškolci mogu u trećoj (ukoliko je završna) i četvrtoj godini da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo.

„Imaju mogućnost za upoznavanje Evrope i kroz Erazmus plus projekat. Mi smo u januaru postali punopravni član, a do sada su privilegije imali samo studenti i univerzitetski profesori. Sada je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima“, rekao je ministar prosvete.

PROČITAJ:  Lisine: Poseta spomeniku prirode se sada naplaćuje, a ovo su cene poseta

Prema njegovim rečima, ceo sistem ekskurzija se definiše planom i program škole, a roditelji imaju svoju ulogu u tome u smislu pomoći prilikom izbora agencije i davanja saglasnosti.

„Biće priprema i oko ponašanja na ekskurziji. Bezbednost je na prvom mestu, pa je tako obavezno upoznavanje učenika sa opasnostima konzumiranja alkohola. Roditelji će imati ozbiljne sastanke“, ukazao je ministar napomenuvši da će nastavnici i profesori moći da izriču ukore i na ekskurzijama.

Srednjoškolci će moći u završnoj godini srednje škole da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo
Srednjoškolci će moći u završnoj godini srednje škole da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo, Autor: Oksana Skendžić

S obzirom na mogućnosti, gledaće se kako da se ujednače cene ekskurzija, pri čijem određivanju će moći da pomognu opštinski saveti roditelja.

Na temu poštovanja propisa, ministar je istakao da je do sada više od 90 odsto direktora prekidalo ili odlagalo ekskurziju ako nije bilo ispravnog autobusa.

„Pravila već postoje, bar dve decenije. Dok ne dođu ljudi iz MUP-a, dok se ne pogleda autobus i niz drugih stvari, ekskurzija ne može da krene, tako se smanjuje rizik“, rekao je ministar.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare