Vesti

Građani Srbije mogu putovati u Grčku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku, u Hrvatsku sa rezervacijom, ali ne i Crnu Goru

Par, putovanja

Građani Srbije bez negativnog rezultata testa na korona virus (PCR) mogu putovati u četiri države. To su Mađarska, Rumunija, Bugarska i Grčka. U Hrvatsku i Crnu Goru se još uvek ne može.

Ovo je saopštio Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Yuta, Udruženju novinara Srbije (UNS).

„U ovom trenutku građani Srbije mogu bez PCR testova i shodno odlukama državnih organa Republike Srbije putovati u Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Grčku, dok su granice otvorene i prema Severnoj Makedoniji“, naveo je Seničić. Drugim rečima, građani Srbije mogu bez problema ići na more u Grčku ili npr. na Drakula turu u Rumuniji.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete u Grčku

Kako kroz Makedoniju u vreme korone

Kroz Severnu Makedoniju je moguć tranzit i prema svedočenjima nekih od putnika, nisu im traženi negativni rezultati testa na korona virus za prolazak kroz ovu zemlju, pojašnjava Senčić. Međutim, Severna Makedonija je još uvek zatvorena za ulazak i do Grčke se može semo preko Bugarske.

Granice ostalih zemalja Evropske unije ostaju zatvorene za većinu putnika iz Srbije do 15. juna i u ove zemlje se može putovati pod posebnim uslovima.

Daljine.rs vam svakako preporučuju da kroz Severnu Makedoniju samo ne projezdite na putu do mora, već da posetite mnoge stvari koje ova zemlja nudi, kao što je npr. kamena opservatorija Kokino.

Za sada u Hrvatsku samo sa rezervacijom smeštaja

Hrvatska otvara granice za deset evropskih država, ali među njima njima nema Srbije.

Prema najnovijoj odluci hrvatske vlade, u Hrvatsku će moći da uđu državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu“, izjavio je Plenković i dodao da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, spsiak zemalja proširivati.

Ministar Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja sa spiska više neće morati da navode razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i pre pandemije koronavirusa i da će za njih i dalje važiti epidemiološka kontrola i obaveza pridržavanja opštih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku evidentiraće se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mesto odredišta, broj telefona i mejl adresa radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, preporučujemo stranim građanima da unapred dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.hr koja će biti dostupna od danas“, pojasnio je Božinović.

Međutim, građani Srbije mogu u Hrvatsku ući ukoliko imaju rezervisan smeštaj u Hrvatskoj i pokažu ga kao dokaz na granici, odnosno gde i kod koga idu i mogu ući u zemlju i otići na more, rekao je Krunoslav Capak, vodeći hrvatski epidemiolog.

U Crnu Goru se još uvek ne može

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da će Crna Gora, u skladu sa odgovarajućom procenom u vezi sa pandemijom Covid-19, u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje.

To znači da će Crna Gora 1. juna otvoriti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom, ali ne i sa Srbijom.

„Granice ćemo otvarati prema zemljama koje imaju sličan epidemiološki status. Nećemo tražiti posebna testiranja, svi će dobiti jasna uputstva šta ih očekuje u zemlji i koje propise moraju poštovati“, rekao je premijer Crne Gore.

PROČITAJ:  Građani Srbije od 15. juna mogu da putuju u Crnu Goru, možda

Kako putovati u evropske države

„Oni koji imaju radnu ili boravišnu vizu mogu putovati u zemlje EU, ali neke zemlje traže negativne rezultate PCR testa, dok je u drugima obavezan karantin“, kaže Seničić. Zato je neophodno informisati se o uslovima pre polaska na put.

Iz Yute očekuju da će već od 1. juna putovanje u okolne zemlje biti jednostavnije za građane Srbije.

Podsećamo, u Grčku će se moći ući kopnenim putem već od 15. juna, što znači da će se moći putovati do ove države kolima ili autobusom.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare