Vesti

Državljani Albanije u Srbiju samo sa ličnom kartom

Plaža, Albanija

Državljani Albanije moći će da uđu u Srbiju bez pasoša, odnosno samo sa ličnom kartom, odluka je Vlade Republike Srbije sa sednice od 19. novembra.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Vlade, na sednici je usvojena odluka kojom se omogućava državljanima Republike Albanije ulazak na teritoriju Republike Srbije bez putne isprave, sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

PROČITAJ:  Zašto odmah morate da proverite kad vam ističe pasoš

Ova odluka rezultat je potpisanog međudržavnog sporazuma između dve zemlje kojom će se olakšati protok ljudi, robe i kapitala i dodatno pružiti mogućnost za razvijanje dobrosusedskih odnosa zemalja Zapadnog Balkana.

Kako iz Vlade navode, primenom ove odluke stvaraju se dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvetne, sportske i kulturne saradnje između dve države.

Bilateralni sporazum Albanije i Srbije o slobodnom kretanju građana samo sa ličnim kartama potpisali su premijeri Srbije i Albanije 9. novembra putem video linka čemu je domaćin bio makedonski premijer Zoran Zaev.

PROČITAJ:  IVAN MILJKOVIĆ: Ni pečat ni pasoš nisu znak putovanja

Tom prilikom je održana i video konferencija „Mini Šengen“, na kojoj su učestvovali predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije, čemu je prethodilo potpisivanje deklaracije o namerama o uspostavljanju „malog Šengena“ između te tri zemlje, u oktobru 2019. godine.

PROČITAJ:  Kako do novog pasoša čak iako još uvek nije istekao

Podsećamo, ukoliko u Albaniju putujete sopstvenim automobilom nije vam potrebna međunarodna vozačka dozvola, ali je još uvek potreban zeleni karton.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare