Saveti za putovanja

Zašto odmah morate da proverite kad vam ističe pasoš

Pasoš

Pre nego što bukirate let za uzbudljiv put na destinaciju na kojoj do sada niste bili, postoji jedna stvar koju morate da uradite: dva puta proverite kada vam ističe pasoš.

Ovaj naizgled sitan detalj može izazvati turističku katastrofu. Većina ljudi ne zna da je od presudne važnosti da vaša putna dokumenta ističu za minimum šest meseci od dana odlaska na put u inostranstvo, a budući da se pasoši izdaju i na deset godina, razumljivo je što mnogi od nas zaborave kada je vreme da ih obnovimo (posebno kada ih ne koristite često.)

Takođe, proverite i kada ističe pasoš za dete. U Srbiji pasoš za decu važi 3 godine, ukoliko je pasoš izdat bebama i deci mlađoj od 3 godine, a deci starosti od 3 do 14 godina života pasoš se izdaje sa rokom važenja od 5 godina. Deci starijoj od 14 godina života, pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina.

Za razliku od nekih zemalja koje dozvoljavaju da putnici koriste svoje pasoše do poslednjeg dana važenja, poput SAD, Brazila ili Japana, većina država ima drugačiju praksu.

Tako, ako ste se uputili u Evropu, vaš pasoš mora da važi još najmanje šest meseci iza vašeg putovanja, odakle god da dolazite, i koliko god da se visoko kotira na listi najpoželjnijih pasoša na svetu.

Isto važi i za Rusiju, Tajland, Indiju ili Kinu, ali ukoliko želite da proverite kako izgledaju prirodne lepote Novog Zelanda, vaša putna isprava treba da je važeća barem još mesec dana.

Drugim rečima, ako vam pasoš uskoro ističe, ne časite časa: pokrenite proceduru za izdavanje novog, budući da to može da potraje i po nekoliko nedelja.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare