Vesti

Evo zašto odmah morate da proverite kad vam ističe pasoš

Pasoš

Pre nego što bukirate let za uzbudljiv put na destinaciju na kojoj do sada niste bili, postoji jedna stvar koju morate da uradite: dva puta proverite kada vam ističe pasoš.

Ovaj naizgled sitan detalj može izazvati turističku katastrofu. Većina ljudi ne zna da je od presudne važnosti da vaša putna dokumenta ističu za minimum šest meseci od dana odlaska na internacionalni put, a budući da se pasoši izdaju i na deset godina, razumljivo je što mnogi od nas zaborave kada je vreme da ih obnovimo (posebno kada ih ne koristite često.)

Kako do novog pasoša čak iako još uvek nije istekao

Za razliku od nekih zemalja koje dozvoljavaju da putnici koriste svoje pasoše do poslednjeg dana važenja, poput SAD, Brazila ili Japana, većina država ima drugačiju praksu.

Tako, ako ste se uputili u Evropu, vaš pasoš mora da važi još najmanje šest meseci iza vašeg putovanja, odakle god da dolazite, i koliko god da se visoko kotira na listi najpoželjnijih pasoša na svetu.

Isto važi i za Rusiju, Tajland, Indiju ili Kinu, ali ukoliko želite da proverite kako izgledaju prirodne lepote Novog Zelanda, vaša putna isprava treba da je važeća barem još mesec dana.

Drugim rečima, ako vam pasoš uskoro ističe, ne časite časa: pokrenite proceduru za izdavanje novog, budući da to može da potraje i po nekoliko nedelja.

Izdavanje pasoša po hitnom postupku bez dokaza moguće uz plaćanje takse

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Preporučujemo  Brza vakcinacija za sve koji putuju preko turističkih agencija

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.