Vesti

EES sistem biometrijske kontrole granica EU ponovo odložen

ETIAS Vize za EU

Sistem ulaska i izlaska (EES), koji ima za cilj da pooštri bezbednost na spoljnim granicama EU i zameni sistem pečata u pasošu za putnike koji su ograničeni pravilom od 90 dana, već je nekoliko puta odlagan, kao i sistem ETIAS.

EES (Entry & Exit System) trenutno bi trebalo da stupi na snagu u novembru 2023. godine, ali britanski list Indipendent izveštava da je ponovo odložen do 2024. godine. Prema navodima lista, zvaničnici u Parizu traže odlaganje njegove primene nakon Olimpijskih igara u leto 2024. godine.

Independent navodi da sistem elektronskih granica neće biti pokrenut ove godine jer baza podataka od koje zavisi neće biti spremna na vreme i da se zvanično saopštenje se očekuje u junu.

Zemlje članice EU izrazile su zabrinutost zbog dodatnog vremena obrade biometrijskih podataka koje će novi sistem zahtevati na granici, pri čemu putnici moraju da pokažu pasoše, daju otiske prstiju i skeniraju lica.

Provere će se primenjivati na putnike na svim spoljnim granicama EU – na primer na nekoga ko leti u Nemačku iz Srbije ili SAD – ali ne i na unutrašnja putovanja unutar granica EU ili zemalja Šengena.

Kompanije koje se bave prevozom trajektom preko Lamanša, Eurostar i drugi prevoznici su posebno zabrinuti za britansko-francusku granicu, koja je već bila poprište dugih redova u vrhu sezone još od Bregzita.

Pariz očekuje da će dočekati 10 miliona posetilaca tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u leto 2024. godine, a francuski zvaničnici su uznemireni idejom o kašnjenju putovanja kako EES stupi na snagu.

EU je trebalo da primeni dva nova sistema – EES koji pooštrava bezbednost na granici i ETIAS koji zahteva da turisti imaju vizu od 7 evra za ulazak u blok država.

PROČITAJ:  Kina ukida vize za pet evropskih država i Maleziju

Izvor: The Independent

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare