Vesti

Više od 50 nezvaničnih ETIAS sajtova

ETIAS Vize za EU

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) upozorila je na pojavu više desetina nezvaničnih sajtova Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja ETIAS preko kojeg će taksu od sedam evra plaćati putnici kojima za EU ne treba viza.

Fronteks se s drugim institucijama EU i 30 evropskih zemalja priprema za početak rada ETIAS koji se očekuje 2024. godine, piše agencija Beta.

ETIAS predviđa da se putnici iz zemalja sa bezviznim režimom pre putovanja u Evropu prijave za odobrenje. Radi jačanja unutrašnje sigurnosti EU, sistem će obaviti „skrining“ da bi se proverilo da li putnik predstavlja opasnost za bezbednost, ilegalnu imigraciju ili javno zdravlje.

Fronteks je „domaćin“ centralne jedinice ETIAS za rukovanje aplikacijama i pomoć putnicima i prevoznicima, a aplikacija će biti dostupna Non-stop.

Uvođenje ETIAS odnosiće se na državljane oko 60 zemalja sa bezviznim režimom ili potencijalno 1,4 milijarde ljudi i zato je, kako je naveo Fronteks, od ključnog značaja da oni budu dobro informisani o predstojećoj promeni pravila za putovanja u EU.

Zvanični sajt ETIAS europa.eu/etias, pokrenut 2022, putnicima će davati obaveštenja o novim odredbama, procesu prijavjivanja, žalbama i drugim relevantnim temama. Kada sistem počne da radi, putnici će moći da se prijave za ETIAS samo preko zvaničnog sajta.

„Broj nezvaničnih sajtova ETIAS na više jezika premašio je 50. Neke sajtove vode prave kompanije, druge možda nisu toliko pouzdane“, rekao je direktor Odseka za centralnu jedinicu ETIAS u Fronteksu, Franosa Larijel.

PROČITAJ:  Viza za Veliku Britaniju skuplja, turistički sektor kritikuje odluku

ETIAS postupak od nekoliko minuta, odobrenje važi tri godine

Uredba o ETIAS dozvoljava komercijalnim posrednicima da u ime drugih podnesu zahtev za dozvolu putovanja. Međutim, pošto će proces prijavljivanja na sistem zahtevati od putnika detalje iz pasoša, broj kreditne kartice i druge lične podatke, važno je da se obezbedi da ti osetljivi podaci ne budu zloupotrebljeni.

Kada ETIAS proradi, komercijalni posrednici će moći da koriste njegov zvanični sajt kao jedini zvanični kanal da prijave putovanja svojih klijenata.

PROČITAJ:  Kina ukida vize za pet evropskih država i Maleziju

Prijavljivanje na zvaničnom sajtu koštaće sedam evra, a dodatni troškovi biće na račun posrednika, naveo je Fronteks. Na zvaničnom sajtu ETIAS navodi se da će proces odobravanja putovanja trajati nekoliko minuta, a odobrenje će važiti tri godine.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare