Vesti

EU postigla dogovor o uredbi o kratkoročnom smeštaju

airbnb smeštaj

Evropski savet kojim predsedava Španija i EU parlament postigli su privremeni dogovor o nacrtu uredbe koja pokriva prikupljanje i razmenu podataka, kako bi imali veću kontrolu nad platformama koje se bave kratkoročnim iznajmljivanjem smeštaja. Ovim dogovorom Evropska unija se pomerila korak bliže postizanju veće transparentnosti kada se kratkoročno iznajmljuje smeštaj.

Cilj novih pravila o prikupljanju i razmeni podataka o platformama kao što je Airbnb je da se osigura „odgovorna i transparentna platformska ekonomija u EU“ i da se „pomogne lokalnim vlastima da poboljšaju turističke usluge“, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Između ostalog, sporazum predviđa zajednička pravila o registraciji i identifikaciji iznajmljivača i njihove imovine.

Privremeni sporazum prvo moraju da usvoje Savet i parlament pre nego što postane zakon. Kada se ova procedura završi, države EU će imati 24 meseca da prilagode svoje sisteme registracije i stvore neophodnu IT infrastrukturu.

Podsećamo, nova pravila za iznajmljivanje stanova turistima uvode se, između ostalog, da se stane na put fenomenu u kome ima sve manje stanara, a sve više stanova koji se iznajmljuju kratkoročno.

PROČITAJ:  Smeštaj u Srbiji skuplji više od 20 odsto

Poslanici Evropsko gparlamenta su se složili oko sledećih pravila kratkoročnog najma:

  • jednostavnija registracija putem besplatne online procedure prijave nekretnina za kratkoročni zakup u onim zemljama EU koje to zahtevaju. Kada se postupak završi, domaćini će dobiti registarski broj koji će im omogućiti da iznajmljuju svoje nekretnine. Vlasti će znati identitet domaćina i moći će da provere njihove podatke
  • bezbednije usluge iznajmljivanja: onlajn platforme će morati da obezbede da registracioni broj domaćina koji omogućava korisnicima da identifikuju nekretninu za smeštaj na listi i uvere se da su date informacije pouzdane i potpune. Nakon nasumičnih provera, nadležni organi mogu suspendovati registracione brojeve, tražiti od platformi da uklone nelegalne oglase ili nametnuti kazne neusaglašenim platformama ili domaćinima (iznajmljivačima)
  • prenos podataka preko jedne digitalne ulazne tačke gde se sa platformi primaju podaci o aktivnostima domaćina na mesečnom nivou. Ovi podaci će se koristiti za prikupljanje statističkih podataka i omogućiće javnim organima da bolje procene situacija na terenu i unapređenje turističke usluge u svojoj oblasti.

„Današnjim dogovorom svi dobijaju“, rekla je Rosana Moriljo Rodrigez, vršilac dužnosti španskog državnog sekretara za turizam.

Prema Rodrigezovoj, nova uredba stvara jedinstven i jednostavan skup pravila informacija za platforme i olakšava procedure registracije za domaćine.

„Više transparentnosti će povećati poverenje za putnike i pomoći vlastima da osmisle bolje turističke politike, kako bi se osigurala socijalna i ekološka održivost, dok će pomoći u kontroli nelegalnih aktivnosti“, rekla je ona.

PROČITAJ:  Amsterdam obeshrabruje dolaske "turista smetača" (pijandura)

Izvor: gtp

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare