Vesti

ETIAS ponovo odložen za 2025. godinu

ETIAS Vize za EU

ETIAS je ponovo odložen, sada za proleće 2025. godine. Evropski sistem putnih informacija i autorizacije, koji je prvobitno planiran za 2021. godinu, suočio sa još jednim odlaganjem.

Kako pišu mediji, a na osnovu izjava nekoliko ministara EU, implementacija ETIAS-a pomerena je na 2025. godinu. Ovaj neuspeh dolazi kao rezultat kombinacije nepredviđenih problema i komplikacija koje proističu iz Olimpijskih igara u Parizu i odloženog sistema za ulazak i izlazak iz EU (EES).

Kada bude uveden, ETIAS će videti posetioce izvan EU koji trenutno imaju bezvizni režim, uključujući putnike iz Velike Britanije i SAD, koji moraju da podnesu zahtev za ovlašćenje da posete neku od 30 evropskih zemalja.

Podnosioci zahteva za ETIAS će platiti taksu od 7 evra preko zvanične veb stranice ili aplikacije, a kada se odobri, svako odobrenje će važiti tri godine ili do datuma isteka putne isprave. EES će zameniti trenutni režim ručnog pečatiranja u pasoš u EU elektronskim sistemom registracije.

Ovaj sistem, najavljen 2016. godine, osmišljen je da poboljša bezbednost šengenskog prostora tako što će se putnicima iz zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u EU biti prethodno provereni pre nego što uđu u region. Kako se navodi, za cilj da stvori sigurnije i efikasnije „iskustvo“ putovanja uz smanjenje rizika od bezbednosnih pretnji.

Međutim, primena ETIAS-a je već jednom odložena sa novembra 2023. na 2024. godinu.

Nepredviđeni problemi ETIAS-a

Osnovni razlog za kašnjenje u sprovođenju ETIAS-a su nepredviđeni problemi koji su se pojavili tokom faza razvoja i testiranja sistema. Ova pitanja su izazvala zabrinutost u vezi sa spremnošću sistema za primenu.

Tehnički problemi se ogledaju u tome što ETIAS uključuje složen sistem za obradu zahteva za putnike bez vize. Tehnički izazovi, uključujući softverske greške i probleme sa integracijom podataka, usporili su proces razvoja.

PROČITAJ:  EES sistem biometrijske kontrole granica EU ponovo odložen

Postoji i zabrinutost u vezi sa privatnošću podataka. Evropska unija je bila budna u pogledu zaštite privatnosti podataka i osiguravanja da je ETIAS u skladu sa GDPR propisima. Pokazalo se da je rešavanje ovih problema dugotrajnije nego što se u početku očekivalo.

Na kraju, bezbednosna infrastruktura potrebna za podršku ETIAS-u zahtevala je značajne nadogradnje, što dodatno odlaže implementaciju sistema.

Komplikacije sa Olimpijskim igrama u Parizu

Olimpijske igre u Parizu, zakazane za 2024. godinu, takođe su odigrale značajnu ulogu u odlaganju ETIAS-a. Pripreme za događaj su napregnute resurse i pažnju, skrećući fokus sa implementacije sistema.

Postoji problem sa alokacijom resursa za ovaj sistem. Uz obimne investicije potrebne za Olimpijadu, uključujući nadogradnju infrastrukture i bezbednosne mere, resursi koji su mogli biti dodeljeni razvoju ETIAS-a su preusmereni.

Uvek su tu i bezbednosni problemi. Organizacija velikog međunarodnog događaja poput Olimpijskih igara zahteva pojačane mere bezbednosti. Ovo je dovelo do privremenog pomeranja prioriteta sa ETIAS projekta.

Odlaganja sistema za ulazak/izlaz iz EU (EES)

Sistem ulaska/izlaska u EU (EES), koji je usko isprepleten sa ETIAS-om, takođe kasni. Ovaj sistem je dizajniran da prati ulazak i izlazak putnika koji nisu iz EU, dopunjujući svrhu ETIAS-a.

ETIAS se oslanja na podatke iz EES da bi precizno pratio putnike. Kašnjenja u razvoju ovog sistema imala su kaskadni efekat na ETIAS.

Osiguranje da oba sistema neometano rade zajedno pokazalo se kao složen zadatak, koji doprinosi ukupnom odlaganju.

Uticaj odlaganja ETIAS-a na putnike

Odlaganje ETIAS-a do 2025. godine ima nekoliko potencijalnih implikacija na putnike i bezbednost unutar Evropske unije.

Tako će putnici iz zemalja kojima nije potrebna viza za zemlje Šengena moći nastaviti da posećuju zemlje bez ETIAS ovlašćenja sve dok sistem ne bude u potpunosti operativan.

PROČITAJ:  Digitalna šengenska viza: lakši postupak apliciranja bez nalepnica

Međutim, kada se ovaj sistem implementira, putnici iz trećih zemalja će morati unapred da planiraju proces prijave i pripadajuću naknadu, a to se odnosi i na Srbiju.

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare