Po belom svetu Promo

Meksička ulična hrana: Takos Al Pastor u Meksiko Sitiju

Takos na ulicama Meksiko Sitija

Takosi su, kao meksička ulična hrana, apsolutni simbol meksičke kulture širom sveta i to nije potrebno posebno isticati. Ukoliko putujete u Meksiko nemoguće je izbeći takose. Van Meksika obično imamo samo mali uvid u celu „instituciju“ ovakvog načina ishrane i šta je on za Meksikance. Međutim, van granica Meksika takosi su predstavljeni kao jednostavno jelo, što je greška, jer su razni načini pravljenja takosa toliko različiti koliko i ljudi koji ih jedu.

Naravno, postoje mnoge popularne vrste takosa koje možete pronaći u Meksiku, kao što su na primer karnitas (sporo kuvano svinjsko meso), barbakoa (mleveno kuvano jagnjeće ili goveđe meso), cochinita (jugoistočni specijalitet od svinjetine). Ipak, kada putujete u Meksiko Siti naći ćete apsolutnog pobednika na svakom uglu: Taco al Pastor.

PROČITAJ:  Dijeta na putovanju: da li je moguće držati je i kako

Takos „Al Pastor“ znači nešto poput „pastirski takos“ i možda je jedna od najuspešnijih kulinarskih fuzija svih vremena, ako nam prostite na entuzijazmu. Nastao je kao rezultat doseljavanja Libanaca u Meksiko sredinom 19. veka, gde se šavarma susrela sa kukuruzom i dala nam najbolji rezultat – ulični takos. Ni danas nije sasvim jasno ko je i gde je započeto sa pravljenjem takosa al pastor, ali je stvar eksplodirala i proširila se čineći gotovo nemogućim za propustiti je kada se šeta ulicama Meksiko Sitija.

Takosi, foto: Luca Nebuloni
Takos Al Pastor je možda najbolja kulinarska fuzija svih vremena, foto: Luca Nebuloni

Naravno, ima dosta jakih kandidata za najbolji „taco al pastor“. Neki od lokala privlače pažnju velikim prometom gostiju i količinom lokala koje imaju, ali videćete da meštani još uvek ne mogu da pokažu prstom na stvarnog pobednika. Sve ove takerije imaju svoj šarm i ljubitelje.

Gde pojesti dobar Tacos al Pastor u Meksiko Sitiju

Najbolji takos verovatno ne postoji jer je svaki dobar na svoj način. Možda daleko postoji mali kiosk koji ima najbolji takos, ali to sigurno nikada to nećemo saznati osim ako ne provedemo godine u gradu jedući svaki dan takose. Ipak, navešćemo neka od najpoznatijih mesta za „takos al pastor“ u Meksiko Sitiju koja treba probati.

El Tizoncito

El Tizoncito tvrdi da su „tvorci taco al pastora“, ali to ne znamo sa sigurnošću. Ono što znamo jeste da su veličanstveno ukusni, mekani i izuzetni.

El Pastorcito

Ovo mesto ne pripada velikom lancu kao neke od takerija na ovoj listi. Štaviše, ova takerija nema ni web sajt. El Pastorcito više liči na lokalnog taco momka koji je postao popularan zbog svog posebnog stila da pravi takos al pastor, tako da je slava brzo došla i sada je jedno od najpriznatijih mesta za degustaciju ove poslastice.

Orinico

Ovo mesto nije posebno orijentisano samo na tacos al pastor, ali je jedan od automatskih odgovora kada vam je potrebna referenca pouzdanog restorana pastorskih takosa. Orinico imaju lep izbor salse da bi vašem takosu pružili fensi društvo.

El Califa

Ova opcija se pomalo naginje ka „high end“ takosima, a ne običnom takosom tipu. To je već malo sofisticiranija opcija za one koji više vole da jedu za stolom, a ne na trotoaru. Ipak, nije skupo mesto i El Califa je još uvek jedna lepa takerija.

El Borrego Viudo

Ovo bi moglo biti jedno od najzabavnijih, najbizarnijih odnosno „jednom u životu“ kulinarskih iskustava u Meksiko Sitiju, kao izuzetno „meksikanizovana“ vožnja u kojoj parkirate automobil na parkingu i vidite vojsku konobara kako trče okolo napred-nazad da donesu takos ljudima. U El Borrego Viudo oko 30 momaka nose obroke bez prestanka ceo dan i nije ni čudo zašto idete tamo na „takos za hitne slučajeve“ nakon teške večeri ili dan posle nje.

YouTube player

Ima li dobrog takosa u Beogradu?

Šteta je što se ova kultura takosa nije proširila mnogo izvan meksičkih granica, gde obično nalazimo samo teks-meks (tex-mex) opcije koje često ne opisuju na pravi način bogatstvo meksičke kuhinje. Ipak, postoje neki skriveni dragulji gde možete doživite malo ove potrage ukusa u Evropi.

Takos je meksička "institucija" i nikada nećemo saznati gde je najbolji jer možda negde daleko baš ovakav kiosk pravi najbolji taco al pastor
Takos je meksička „institucija“ i nikada nećemo saznati gde je najbolji jer možda negde daleko baš ovakav kiosk pravi najbolji taco al pastor
PROČITAJ:  Viza za Meksiko iz ličnog iskustva

Da li ste znali da imamo jedan meksički restoran ovde u centru Beograda. Ovi Meksikanci su nam doneli prilično tačan primer ovog ukusa i nepretencioznih vibracija, tako da ako ste zainteresovani da istražite pre nego što odete u Meksiko ili ako vam nedostaju takosi nakon što ste se vratili iz Meksika, ovo mesto je vredno posete. La Chona Taqueria de Barrio je meksički restoran u Beogradu koji donosi kulturu meksičke ulične hrane tamo gde je do sada nije bilo.

Meksička hrana postaje sve popularnija van granica Meksika, pogotovo u Evropi. Kao rezultat velike potražnje za takosima, gringama, kesadiljama, ali i popularnim koktelima kao što su margarita ili mićelada, mali meksički restorani odnosno takerije počinju da dobijaju mesto koje zaslužuju u kulinarskoj hijerarhiji.

PROČITAJ:  Neobičan spor oko unosa peciva u avion je razrešen

Ne treba da čudi što je još 2010. godine meksička kuhinja uvrštena u nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a kao jedinstvena u svetu jer je nastala kao spoj drevnih pretkolonijalnih načina pripreme hrane i uticaja kolonijalne Španije, Francuske, ali i Libana, Kine i Filipina.

Meksička hrana
Meksička hrana je mnogo više od takosa, ali o tome drugom prilikom, foto: ROberto Carlos Román Don

Međutim, ono što meksičku hranu izdvaja od drugih bogatih gastronomija npr. turske kuhinje, je to što je uspela da spoji dva sveta, stari i novi.

Naše preporuke za najbolji takos u Meksiko Sitiju su bazirane na iskustvu žitelja grada. Ukoliko imate svoju omiljenu takeriju napišite nam i proširite taco al pastor kulturu.

Naslovna fotografija: Daniel Case / Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare