Srbija Vesti

Golubačku tvrđavu posetilo 104.560 posetilaca za četiri meseca

Golubačka tvrđava, foto: Tanja Tepavac

Golubačku tvrđavu je od početka godine do 10. septembra posetilo 110.757 posetilaca, što je impozatan broj. Međutim, kako su ublažene mere uvedene zbog pandemije korona virusa, samo od 9. maja do 10. septembra 2020. godine tvrđavu u Golupcu posetilo je 104.560 posetilaca, navodi Turistička organizacija Srbije (TOS).

PROČITAJ:  Domaći turizam u nekim državama doživljava prenatrpanost

Za ova četiri meseca posete Golubačkoj tvrđavi su uglavnom bile individualne, a tvrđava nije primala grupne posete. U skladu sa merama opštinskog štaba za vanredne okolonosti maksimalni broj posetilaca na otvorenom je ograničen na 500 posetilaca istovremeno.

„Pored tih mera u Kompleksu su posetioci i zaposleni obavezni da nose maske, obezbeđene su dezo barijere i vrši se obavezna dezinfekcija na ulazu u sve zatvorene prostore. Vrši se redovna dezinfekcija svih zatvorenih prostora, a Dobrovoljno vatrogasno društvo Golubac redovno vrši dezinfekciju svih otvorenih površina u kompleksu“, navode iz TOS-a.

Srbija
Tvrđava Golubački grad, foto: Tanja Tepavac

Zbog pandemije Covid-19 mnoge lokalne destinacije i lokacije doživljavaju neverovatan rast posećenosti, a tako je i sa Golubačkom tvrđavom. Ovaj trend se ne dešava samo u Srbiji već praktično svuda u svetu, tako da prekomerni turizam, koji je nekada bio boljka velikih gradova, sada doživljavaju lokalne turističke atrakcije.

PROČITAJ:  Golubačka tvrđava je otvorena za posetioce, ovo su cene ulaznica

U TOS-u navode da ukoliko ne bude pooštravanja mera zaštite od koronavirusa, krajem septembra planiran je i početak prijema grupnih poseta.

Podsećamo, Golubačka tvrđava je otvorena 30. marta 2019. godine nakon nekoliko godina rekonstrukcije novcem iz EU fondova. Ulazak u tvrđavu Golubački grad plaćaju svi posetioci, a cene zavise od zone za koju je ulaznica kupljena.

Tvrđava Golubački grad je jedinstvena i nedeljiva funkcionalna celina prirodnih (rezervat prirode Golubački grad), stvorenih resursa (srednjovekovna tvrđava i arheološka nalazišta pored same tvrđave) i spomenik kulture od izuzetnog značaja koji se nalazi u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava.

Golubačka tvrđava je spomenik kulturnog nasleđa ne samo za područje Donjeg podunavlja i Republiku Srbiju, već i za Evropu i predstavlja osnovu evropske kulturne raznolikosti. Najznačajniji i najobimniji projekat rekonstrukcije Golubačke tvrđave predviđen je Programom “Socio-ekonomski razvoj Dunavske regije u Republici Srbiji”, koji se najvećim delom finansira sredstavima EU iz Nacionalnog programa za Republiku Srbiju iz 2011. i 2016. godine, u ukupnom iznosu od oko 9 miliona evra. Republika Austrija je obezbedila jedan deo sredstava, dok Austrijska razvojna agencija upravlja sredstvima Evropske unije.

Naslovna fotografija: Tanja Tepavac

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zoran

Lepo je sređena, muzejski/formalno, ali moglo bi se (predlažem) izvan granica koje je finansirala EU (po svom projektu), dodati još malo sekundarnih sadržaja, posebno jer dolazi mnogo ljudi sa malom decom, starijih osoba i dr. pa se treba odmoriti i rekreirati, a prostora ima.