Vesti

Granični prelaz Preševo – Tabanovce biće proširen

Prečevo Tabanovce granični prelaz biće proširen

Radovi na poboljšanju saobraćajnog pristupa na graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom „Preševo – Tabanovce“, koji podrazumevaju proširenje pristupnih saobraćajnica sa srpske i makedonske strane, biće završeni pre početka leta.

Velikim gužvama tokom letnje sezone koje su redovne na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije možda je došao kraj. Naime, radovi koji danas započinju sa makedonske strane, na srpskoj granici počeće sledeće nedelje. Očekuje se da će kraj radova biti u prvoj polovini juna, odnosno pre početka turističke sezone.

PROČITAJ:  Kamere Preševo uživo sa graničnog prelaza

Kako je navedeno je u saopštenju Vlade Srbije očekuje se da će pored određenog smanjenja gužvi na granicama biti olakšana i trgovina između Republike Srbije i Republike Severne Makedonije.

Iz Vlade podsećaju se da se u narednom peridu očekuje početak primene mera priznavanja sertifikata za vaganje teretnih vozila između uprava carina dve zemlje, čime će biti skraćeno vreme za sprovođenje carinskih formalnosti.

Ove mere, kako je istaknuto, doprineće ubrzanom protoku na graničnom prelazu „Preševo – Tabanovce“ i smanjenju troškova putnika i privrednih subjekata, što će pozitivno uticati na međunarodnu trgovinu u čitavom regionu.

Radovi na graničnom prelazu deo su Inicijative Otvoreni Balkan, napominju iz Vlade i dodaju da je rekonstrukcija glavnog graničnog prelaza sa Severnom Makedonijom jedan od rezultata memoranduma koji su potpisale vlade Severne Makedonije i Srbije, koji sadrži mere za ubrzanje kretanja vozila, ljudi i robe preko državne granice.

PROČITAJ:  Cena putarine kroz Severnu Makedoniju ka Grčkoj i Ohridu 2024

Srpski TAG uređaj u Makedoniji

Krajem marta 2023. godine Srbija i Makedonija potpisale su sporazum o uspostavljanju integrisanog sistema elektronske naplate putarine korišćenjem ETC uređaja između Srbije i Severne Makedonije, što znači da bi sa srpskim TAG uređajem moglo da se prolazi bez zaustavljanja kroz naplatne rampe u Makedoniji.

Od početka jula moguće je plaćane putarine u Severnoj Makedoniji sa srpskim TAG uređajem, evo kako.

PROČITAJ:  TAG uređaj: Gde i kako ga prekonfigurisati na Open Balkan

Alternativni granični prelaz Prohor Pčinjski za Makedoniju

Najave o proširenju graničnog prelaza „Preševo – Tabanovce“ su dakako dobra vest za sve koji kreću kolima na put Makedonije i Grčke. Međutim, to ne znači da gužvi na ovom graničnom prelazu neće biti u špicu turističke sezone.

Otud, pre polaska na letovanje dobro se uputite da li su i kolike gužve na „Preševu“ kamerama koje emituju uživo ili iskoristite prednost alternativnog graničnog prelaza „Prohor Pčinjski“. Ukoliko do ovog graničnog prelaza putujete tokom dana očekujte prelepe prizore i svakako nimalo dosadnu vožnju. Naravno, tokom leta budite oprezni kada na odmor idete automobilom.

PROČITAJ:  Trajekt za Ikariju: Cena, red vožnje i kupovina karata

Izvor: Vlada Republike Srbije, Daljine.rs

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Марија

Било је крајње време! Гужве на ово прелазу биле су невероватне, прошле године чекали смо 7 сати!!! Никада више на Прешево чак и када се прошири…

Janja

Napokon! Prošle godine smo čekali više od dva sata. Još ako do leta počne i naš tag da funkcioniše biće odlično

Ljubica Pavićević

Samo dva sata? U kom periodu ste išli?