Vesti

Grčka računa na turiste iz Srbije i ostatka Balkana da će joj spasiti sezonu

Ostrvo Samos

Grčka se nada da će putnici koji dolaze kopnenim putem sa Balkana ublažiti udarac koji je njen turizam doživeo ove sezone jer tradicionalna tržišta ostaju zatvorena zbog ograničenja usled pandemije korona virusa. Turisti koji dolaze kopnenim putem u Grčku su najviše sa Balkana i to iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Turske, Albanije i Severne Makedonije.

Ministar turizma Haris Teoharis rekao je u subotu da će se „kopneni turizam brže oporaviti, pa moraju postojati uslovi za brzo otvaranje granica sa susednim zemljama“. Pod „kopnenim turizmom“ smatra se pre svega priliv turista koji u Grčku ne dolaze avionom ili kruzerom, već prvenstveno sopstvenim automobilom ili organizovanim autobuskim prevozom.

PROČITAJ:  Zakintos nije samo ostrvo zabave, naprotiv - mnogo je bolje

U izjavi za agenciju AMNA, ministar je istakao da je kopneni turizam prioritet za tržišta Balkana i dodao je da ministarstvo trenutno formira potrebne zdravstvene protokole za ulazne granične prelaze i paralelno sa tim nastavlja sa svim potrebnim radnjama da bi kretanja turista sa Balkana bilo izvodljivo. Podsećamo, Grčka je pre koju nedelju rekla kako čelnici razmišljaju o uvođenju zdravstvenog pasoša za ulazak u Grčku.

„Ovakav način pristizanja u Grčku može doprineti podršci potražnje za otvaranje turističkog tržišta kao i produženju turističke sezone u Grčkoj“, podvukao je Teoharis. Ministar je izjavio da se hoteli u Grčkoj otvaraju od 1. juna i da su spremni da ugoste turiste, a arheološki lokaliteti i istorijske znamenitosti se otvaraju za posetioce već u maju.

Međutim, pandemija virusa još traje i sa sigurnošću se ne može reći kada će virus prestati da bude pretnja. Grčka, ali i druge države EU koje zavise od turizma, vrše pritisak na Evropsku uniju da se nađe zajedničko rešenje koje bi omogućilo putovanja unutar zajednice država bez rizika po zdravlje.

PROČITAJ:  Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete u Grčku

Broj turista koji su u Grčku ušli kopnenim putem je 2018. godine bio 8,8 miliona što je gotovo trećina, odnosno 29 odsto od 30,3 miliona turista koji su posetili Grčku u tom periodu. Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Grčke Teodoros Karaoglu naveo je početkom februara ove godine da je u 2019. godini tu zemlju posetilo milion srpskih turista.

PROČITAJ:  Novogodišnji "bekpeking" - Kako da istražite svetske metropole tokom praznika

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare