Vesti

Gruzija se 1. jula otvara za strane turiste

Gergeti Gruzija

Gruzija se otvara za strane turiste od 1. jula, a već od 15. juna za domaći turizam. Ova država zakavkazja nije zabeležila mnogo slučajeva pandemije korona virusa i može se smatrati bezbednom destinacijom za putovanja.

Gruzijski premijer Giorgi Gakharia izjavio je ranije ovog meseca da će „Gruzija početi sa domaćim turizmom od 15. juna, a da će primati inostrane turiste od 1. jula“, dok će niskotarifne avio-kompanije Ryanair i Wizz Air nastaviti letove iz zemalja širom regiona, uključujući Baltik, Mađarsku, Izrael i sa drugih destinacija koja su trenutno u fazi pregovora.

PROČITAJ:  Gruzija, Mestija: Gde si mun'o zlatno runo? (1/3)

Do sada Gruzija imala samo 731 potvrđeni slučaj zaraze i 12 smrtnih slučajeva u populaciji koja broji oko četiri miliona ljudi. Ministarka ekonomije Natia Turnava nada se da će Gruziju označiti sigurnom destinacijom zbog očiglednih uspeha zemlje u borbi sa COVID-19 i nedavno je na konferenciji za štampu izjavila „pre nas je svet poznavao kao zemlju sa drevnom ugostiteljskom tradicijom, a sada će nas svet prepoznati nas kao sigurnu destinaciju. Moramo da koristimo novu konkurentsku prednost koju je naša država stekla u borbi protiv pandemije.“

Pre nego što se Gruzija zaključala zbog koronavirusa, broj turista dostigao je mak maksimum od preko devet miliona tokom 2019. godine. Gruzija je inače primer države koja je doživela turistički bum i godišnje je poseti više turista nego što ima stanovnika.

Otvaranje granica zemlje s radošću i u veselju dočekale su gruzijske turističke agencije, koje su videle kako rezervacije preko noći nestaju – kako je proglašena pandemija korona virusa. Grigoli Paghava, vlasnik agencije Budget Georgia-a, rekao je da su „imali eksponencijalni uspeh početkom marta 2020. Nikada u ovo doba godine nismo imali toliko rezervacija, ali se od 17. marta sve promenilo. Nove rezervacije su zaustavljene roku od dva dana. Bilo je to veoma brzo, od 100 do 0“.

PROČITAJ:  Kako je Gruzija doživela turistički bum sa više turista nego stanovnika

Inače, ova država na Kavkazu izuzetno zavisi od turizma. U Gruziji je čak 28 odsto radne snage zaposleno u turizmu. Međutim, putnici koji žele da pobegnu od ostatka sveta mogli bi da pronađu puno prilika za predah od svetske pandemije u ionako izolovanim planinama Gruzije.

Grigoli Paghava iz agencije Budget Georgia kaže da je „socijalno distanciranje bolje u udaljenim predelima i planinama, mada je rizik još uvek svuda“. Njegova kompanija ima rezervacije već od 7. jula, a veruje da će sva mesta u Gruziji biti sigurna za putovanje do jula. Jedna studija je pokazala da će male države koje zavise od turizma, poput Gruzije, najviše biti pogođene pandemijom korona virusa.

PROČITAJ:  Gruzija beleži rast broja posetilaca u zaštićenim područjima

Gruzijske planine su tokom leta idealne za planinarenje i boravak u prirodi, ali udaljene zajednice u širem turističkom centru kao što su Svaneti i Tušeti ostaju odsečene od sveta tokom čitave godine, s obzirom na ekstremnu nadmorsku visinu i žestoke snežne oluje. Ko voli da kampuje neka zna da je slobodno kampovanje u Gruziji dozvoljeno.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Oznake
Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare