Vesti

Gubitak svetskog turizma 2.000 milijardi dolara, a godina još nije gotova

Turizam

Turizam je ove godine unazađen za tri decenije, a gubici prihoda u međunarodnom turizmu su deset puta veći nego tokom prethodne finansijske krize. Gubitak u svetskom BDP-u zbog šteta nastalih u turizmu iznosi oko 2.000 milijardi dolara, saopštila je Svetska turistička organizacija.

Ovo je najgora godina u istoriji turizma sa 72% manje međunarodnih dolazaka u prvih deset meseci i globalnim gubitkom od 935 milijardi dolara prihoda od izvoza. Dostizanje tuirističkog prometa iz 2019. očekuje se za dve do četiri i više godina, saopštili su iz Svetske turističke organizacije (UNWTO).

PROČITAJ:  Domaći turizam u nekim državama doživljava prenatrpanost

Prema najnovijim podacima, od početka 2020. zaključno sa oktobrom, bilo je 900 miliona stranih turista manje nego u isto vreme 2019. godine, što je direktna posledica pandemije, navodi se u izveštaju. Gubitak prihoda od 935 milijardi dolara u međunarodnom turizmu je preko deset puta veći nego 2009. godine, kada je izbila svetska finansijska kriza. Turizam u ovoj godini se vratio na nivo od pre 30 godina, a gubitak u svetskom bruto društvenom proizvodu (BDP) iznosi oko 2.000 milijardi dolara.

Azija i Pacifik s najvećim padom, Evropa nakon leta opet u velikom minusu

Azija i Pacifik su u prvih deset meseci pretrpeli najveći gubitak u turizmu, a ovaj region ima i najstrožu politiku u ograničavanju putovanja. U ovom regionu je bilo 82% manje stranih turista u odnosu na isti period prošle godine, kada je ovaj deo sveta beležio rast turizma koji je bio među najvećima u svetu.

Sličnu poziciju u 2019. imao je i Bliski Istok, koji ove godine beleži 73% manje dolazaka stranih turista, dok je u Africi taj broj bio manji za 70%, a u Evropi i SAD pad je iznosio 68%.

PROČITAJ:  U Severnu Makedoniju građani Srbije mogu ući samo uz testiranje na koronu

Prema izveštaju Svetske turističke organizacije, Evropa je u septembru i oktobru imala nešto manji pad stranih turista u poređenju sa drugim delovima sveta, koji je iznosio 72%, odnosno 76%. Ovaj rezultat je u velikoj meri proistekao zahvaljujući kratkotrajnom oporavku tokom letnjih meseci, posebno u julu i avgustu, ali je ukupni pad za prvih deset meseci nešto veći od 68%. U izveštaju se istiće da će novi talasi zaključavanja sigurno oterati evropski turizam u veći minus do kraja ove godine.

Podsećamo, prema izveštaju za prvih 6 meseci 2020. godine svetski turizam se smanjio za 65 odsto međunarodnih dolazaka, a procenjeni gubitak iznosio je oko 460 milijardi američkih dolara.

Izvor: Biznis i finansije

 

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.