Vesti

Gubitak svetskog turizma 2.000 milijardi dolara, a godina još nije gotova

Turizam

Turizam je ove godine unazađen za tri decenije, a gubici prihoda u međunarodnom turizmu su deset puta veći nego tokom prethodne finansijske krize. Gubitak u svetskom BDP-u zbog šteta nastalih u turizmu iznosi oko 2.000 milijardi dolara, saopštila je Svetska turistička organizacija.

Ovo je najgora godina u istoriji turizma sa 72% manje međunarodnih dolazaka u prvih deset meseci i globalnim gubitkom od 935 milijardi dolara prihoda od izvoza. Dostizanje tuirističkog prometa iz 2019. očekuje se za dve do četiri i više godina, saopštili su iz Svetske turističke organizacije (UNWTO).

PROČITAJ:  Domaći turizam u nekim državama doživljava prenatrpanost

Prema najnovijim podacima, od početka 2020. zaključno sa oktobrom, bilo je 900 miliona stranih turista manje nego u isto vreme 2019. godine, što je direktna posledica pandemije, navodi se u izveštaju. Gubitak prihoda od 935 milijardi dolara u međunarodnom turizmu je preko deset puta veći nego 2009. godine, kada je izbila svetska finansijska kriza. Turizam u ovoj godini se vratio na nivo od pre 30 godina, a gubitak u svetskom bruto društvenom proizvodu (BDP) iznosi oko 2.000 milijardi dolara.

Azija i Pacifik s najvećim padom, Evropa nakon leta opet u velikom minusu

Azija i Pacifik su u prvih deset meseci pretrpeli najveći gubitak u turizmu, a ovaj region ima i najstrožu politiku u ograničavanju putovanja. U ovom regionu je bilo 82% manje stranih turista u odnosu na isti period prošle godine, kada je ovaj deo sveta beležio rast turizma koji je bio među najvećima u svetu.

Sličnu poziciju u 2019. imao je i Bliski Istok, koji ove godine beleži 73% manje dolazaka stranih turista, dok je u Africi taj broj bio manji za 70%, a u Evropi i SAD pad je iznosio 68%.

Prema izveštaju Svetske turističke organizacije, Evropa je u septembru i oktobru imala nešto manji pad stranih turista u poređenju sa drugim delovima sveta, koji je iznosio 72%, odnosno 76%. Ovaj rezultat je u velikoj meri proistekao zahvaljujući kratkotrajnom oporavku tokom letnjih meseci, posebno u julu i avgustu, ali je ukupni pad za prvih deset meseci nešto veći od 68%. U izveštaju se istiće da će novi talasi zaključavanja sigurno oterati evropski turizam u veći minus do kraja ove godine.

Podsećamo, prema izveštaju za prvih 6 meseci 2020. godine svetski turizam se smanjio za 65 odsto međunarodnih dolazaka, a procenjeni gubitak iznosio je oko 460 milijardi američkih dolara.

Izvor: Biznis i finansije

 

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare