Srbija Vesti

Investitorima pet puta više novca za stavljanje reka u cevi i uništavanje prirode Srbije

Unišravanje reka u Srbiji

Građani Srbije će plaćati pet puta skuplje subvencionisanje tzv. obnovljivih izvora energije u Srbiji. To znači da svako ko plaća račun za struju umesto dosadašnja 33 dinara plaćati 153 dinara za, na primer, stavljanje reka u cevi ili gradnju vetro-parkova na obodima nacionalnih parkova.

Prema pisanju portala Balkan Green Energy News Vlada Srbije odlučila je da u 2021. godini skoro pet puta poveća naknadu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, koju plaćaju građani i privreda, pa će ova taksa umesto 0,093 dinara po potrošenom kilovat-satu (kWh) biti 0,437 dinara po kWh.

Preporučujemo  Manija izgradnje MHE na Balkanu: Zašto je panika zbog stavljanja naših reka u cevi opravdana

Poslednji put posebna naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije povećana je 2015. sa 0,081 dinara na 0,093 dinara. Naknada je regulisana Uredbom o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije koja se obnavlja svake godine.

Zanimljivo je da je ista naknada u Republici Srpskoj nedavno smanjena, dok su u Federaciji BiH ukinuti podsticaji za mini hidroelektrane.

Građani Srbije plaćaju stavljanje svojih reka u cevi

Naknada je u Srbiji uvedena 2013. kako bi se obezbedila sredstva za podsticanje proizvodnje obnovljive energije u vetroparkovima, malim hidroelektranama (MHE), biogasnim elektranama, solarnim elektranama. Podsticaji se isplaćuju u vidu fid-in tarifa vlasnicima ovih postrojenja koji su dobili status povlašćenih proizvođača električne energije, što znači da im je država odobrila isplatu subvencija.

Find-in tarife su model koji su napustile skoro sve zemlje Evropske unije, ali i većina zemalja regiona, koje nisu članice EU. One su prešle na modele podsticaja koji su više tržišno usmereni, kao što su aukcije ili koncesije, jer se na taj način smanjuju subvencije koje na kraju plaćaju građani i privreda.

Preporučujemo  Mini hidroelektrane potpuno uništavaju reke, kaže nezavisna studija

Srbija je najavila uvođenje aukcija početkom 2019, ali od tada nije bilo zvaničnih informacija dokle se stiglo sa pripremanjem aukcija. Fid-in tarife u Srbiji ne bi mogle da budu ukinute za postojeće povlašćene prozvođače jer su im odobrene na periode od 12 godina, u zavisnosti od početka proizvodnje, ali bi prelazak na aukcije smanjio izdvajanja za subvencionisanje obnovljivih izvora u budućnosti i ubrzao njihov razvoj.
Građani sa prosečnim računom će na ime naknade umesto 33 plaćati 153 dinara

Naknada se obračunava tako što se iznos naknade pomnoži sa potrošenom količinom aktivne električne energije krajnjeg kupca u obračunskom periodu.

Preporučujemo  U Veneciji turiste će snimati 468 kamera kako bi ih razlikovali od stanovnika

Taksu plaćaju svi potrošači električne energije preko računa. Prosečna mesečna potrošnja građana je oko 350 kWh, pa će ovaj rast iznosa naknade u 2021. uvećati davanja na ime ove takse sa oko 33 dinara na oko 153 dinara.

Ova stavka izražena je na svakom računu za isporuku električne energije pod stavkom “Naknada za povlašćene proizvođače električne energije”.

Izvor: balkangreenenergynews.com, Vladmir Spasić; Daljine.rs

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo
Oznake

Jedan komentar

  • U poslednjih šest godina nije primljena NI JEDNA solarna elektrana i “država” je brutalno prekinula ovu veoma dobru “zelenu” inicijativu !
    Razlozi su poznati samo “njima” a mi možemo samo da predpostavljamo da je u pitanju gramzivost političara i “tajkuna” iz njihovog okruženje, koji sve žele SAMO za sebe !
    Banalna su opravdanja “trbuhozboraca” koji to opravdavaju pritiscima od strane reketaša iz MMF-a !
    Piatanje je samo dokle će narod da trpi svo ovo poniženje i iživljavanje trenitne vlasti !!!

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Najnovije

Pratite nas

Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Daljinomer – grupa o putovanjima

 
Daljinomer – Putovanja i saveti
Private group · 546 members

Join Group

Sve šta vas zanima o putovanjima pitajte – ali skitajte!

– Pročitajte pravila grupe pre nego što se usputite u avanturu pitanja i komentarisanja.