Vesti

Istočnu Srbiju posetilo 294.664 turista 2022. godine čime je ostvaren istorijski rekord

Fetislam kod Kladova, autor: Pudelek / Wikimedia

Istočna Srbija je ostvarila rekordne posete prošle godine. Prema najnovijim podacima 2022. godine broj turističkih poseta iznosio je 294.664 posete.

PROČITAJ:  Istočna Srbija u domaćim filmovima i serijama

Ove podatke je saopštila Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije, RARIS u svojoj analzi o broju dolazaka i noćenja turista.

Tako, prošle godine istočnu Srbiju je posetilo 294.664 turista što je dvostruko više nego 2011. godine. Najpopularnije odredište u ovom delu Srbije je Sokobanja, koju je posetilo 161.284 turista, što predstavlja najveći broj dolazaka u istoriji ove banje. Ovi turisti su ostvarili 783.205 noćenja čime je Sokobanja postala druga destinacija u Srbiji, ispred Vrnjačke banje, Zlatibora, Kopaonika i Novog Sada. Dakle, odmah iza Beograda.

PROČITAJ:  Izgradnja novih marina i pristaništa u Srbiji

Knjaževac je ostvario rekordan broj noćenja, takođe i to 103.743 noćenja turista, što je sedam puta više nego 2010. godine. Deset puta više noćenja nego 2014. godine ostvario je Boljevac, sa 55.126 turističkih noćenja.

Istorijski maksimum u broju poseta ostvarilo je i Kladovo u kome je 2022. godine noćilo 22.791 noćenja stranih turista.

„U toku su obimne intervencije na unapređenju saobraćajne infrastrukture u regionu i putna infrastruktura je sada spremna da prihvati turiste. Počela je i rekonstrukcija tvrđave Fetislam, a uskoro počinje gradnja Vizitorskog centra na Felix Romuliani (UNESCO) i komunalno uređenje Rajačkih pivnica“ navodi se u saopštenju RARIS-a.

Podsećamo, Felix Romulijanu je 2022. godine posetilo preko 40.000 ljudi.

U saopštenju se navodi da u istočnoj Srbiji uspešno radi 2.900 turističkih objekta sa 9.000 ležaja i dodaje da su brojni primeri novih investicija u kojima se „traži krevet više“.

PROČITAJ:  Palatu Felix Romuliana i muzej u Zaječaru posetilo preko 40.000 ljudi tokom 2022. godine

Naslovna fotografija: Fetislam kod Kladova, autor: Pudelek / Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare