Vesti

Palatu Felix Romuliana i muzej u Zaječaru posetilo preko 40.000 ljudi tokom 2022. godine

Galerije, nekada tetrarh, a danas suvenir, foto: Uroš Nedeljković

Arheološki lokalitet „Felix Romuliana“ i Narodni muzej „Zaječar“ tokom 2022. godine posetilo je nešto više od 40 hiljada turista. Od 40 hiljada posetilaca koji su posetili ovu kulturno-istorijsku celinu 3.500 je stranih državljana iz čak 44 države, izjavio je direktor zaječarskog muzeja, Vujadin Milošević, za portal ZaMedia.

PROČITAJ:  Šarkamen: Rimska carska palata za koju retko ko zna

Trećina od ukupnog broja posetilaca došla je organizovano, uglavnom u sklopu đačkih ekskurzija ili turističkih putovanja.

Gamzigrad sa Feliks Romulijanom (Felix Romuliana) je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta i istorijskih lokaliteta u Srbiji, a zajedno sa Narodnim muzejem u Zaječaru čini jedinstvenu celinu. Felix Romuliana je jedini arheološki lokalitet u Srbiji koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Direktor muzeja izjavio je i da je od proteklog leta „Felix Romuliana“ deo manifestacije „Zaječarsko kulturno leto“ tokom koga je ugostila brojne muzičke, pozorišne i druge umetnike.

PROČITAJ:  Caričin grad - Justinijana Prima: Grad koji je živeo samo 80 godina

Kao najposećeniji događaj na carskoj palati izdvaja „Paklenu komediju – ispovest serijskog ubice“ sa Džonom Malkovičem u glavnoj ulozi.

Prema podacima iz muzeja najposećenije izložbe u 2022. godini bile su posvećene Mileni Pavlović Barili i Pejzažima zavičajnih umetnika, koje je razgledalo preko 500 ljudi.

PROČITAJ:  Golubac dobija Narodni muzej

Podsećamo, Narodni muzej „Zaječar“ čuva zbirku Felix Romuliana koja sadrži oko 3.000 predmeta, a većina nalaza potiče iz perioda od 4. do 6. veka. U muzeju se, pored Galerijeve glave i njegove šake sa globom, nalazi deo arhivolte sa natpisom FELIX ROMULIANA (oko 306. god.), pilastar sa predstavom tetrarha u medaljonima (oko 306. god.), deo skulpture (Galerijeve) ili skulptoralne grupe izrađene od crvenog porfirita (posle 303. godine). Tu su još neke glave: Herkula, deo skulpture od belog mermera (oko 310. god.), glava Jupitera, deo skulpture od belog mermera (oko 310. god.), Asklepija, deo skulpture od belog mermera (oko 310. god.) i mnogo toga drugog.

Naslovna fotografija: Uroš Nedeljković

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare