Vesti

Italijanska kuhinja uskoro nematerijalna kulturna baština UNESCO-a

italijanska kuhinja

Italijanska kuhinja uskoro se može naći na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, kako je zvanično objavila italijanska vlada krajem marta 2023. godine.

Od domaće testenine napravljene po drevnim porodičnim receptima do pice na drva u restoranima starije generacije i svega između, lako je shvatiti zašto je italijanska kuhinja omiljena hrana za mnoge. Uskoro bi italijanska kuhinja i njeno nasleđe zvanično mogli biti zaštićeni od strane Uneska.

PROČITAJ:  Skijanje u Italiji - uvek dobra ideja za zimski odmor

Dosije o nominaciji naglašava uticaj koji je imao na oblikovanje biokulturne raznolikosti Italije. Ona je definisala italijansku kuhinju kao „skup društvenih praksi, obreda i gestova zasnovanih na mnogim lokalnim znanjima koja je, bez hijerarhije, identifikuju i konotiraju“, navodi Evropska agencija za hranu.

Pokret, koji predvodi glavna urednica „La Cucina Italiana“ Maddalena Fossati i vođen naporima svetski poznatih italijanskih kuvara (Masimo Botura, Davide Oldani i Antonija Klugman, da spomenemo samo neke), ima za cilj da proslavi izuzetnu ponudu italijanske nacionalne kuhinje i promovisanje univerzalne vrednosti italijanske gastronomske kulture.

Fosati je rekla da je „duboko dirnuta ovim vestima“, pošto je naporno vodila kampanju za ovaj ishod od 2020. godine. „Verujem u naš identitet i u komplikovanu, ali divnu zemlju kao što je Italija. Sada je vreme da pokušamo i odlučno potvrdimo važnost našeg kulinarskog načina života, koji se voli i oponaša širom planete“, rekla je Fosati.

Dosije za nominaciju napisao je profesor Univerziteta Luiss, Pjer Luiđi Petriljo, koji je u prošlosti već vodio nominacije za mediteransku ishranu i napuljske proizvođače pica. Dakle, ovo nije prvi put da je italijanska hrana na radaru UNESCO-a. Godine 2017. pravljenje pice u napuljskom stilu – umetnost napuljskog picajola – dodato je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Lista, koja se objavljuje svake godine, sadrži „kulturne prakse i izraze nematerijalnog nasleđa“, navodi se na sajtu Uneska. Podsećamo, Ovo proglašenje nacionalne kuhinje nematerijalnom kulturnom baštinom je redovna stvar. Na primer, UNESCO je 2010. godine saopštio da je meksička kuhinja zaostavština čovečanstva.

Odluka o proglašavanju italijanske kuhinje kao nematerijalne kulturne baštine neće biti doneta do decembra 2025. godine.

„Pred nama su dve godine u kojima ćemo morati da promovišemo našu hranu u Italiji i svetu, nadamo se da ćemo svi zajedno učestvovati u tome“, izjavio je Đanmarko Mazi, podsektretar u ministarstvu. Ova kandidatura je „veoma centralna i važna priča. Uveren sam da postoji italijanski sistem koji ima različite oblike“, prokomentarisao je sa svoje strane ministar Sangiuliano.

PROČITAJ:  Vozom iz Rima do skijališta Kortina d’Ampeco u Dolomitima

Uskoro ćemo znati više informacija o planovima kako bi se obezbedilo da se o Italiji i njenoj hrani stalno razgovara, te očekujte da će vam se u budućnosti pojaviti mnogo pica, testenina i svega italijanskog.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare