Vesti

Jeftini letovi do Sankt Peterburga

Sankt Peterburg

Jeftini letovi do Sankt Peterburga uskoro će biti mogući zahvaljujući odluci ruskih vlasti da aerodrom Pulkovo potpadne pod režim „otvorenog neba“, odnosno sporazum, za razliku od drugih aerodroma u Rusiji za koje važe samo bilateralni ugovori o vazdušnom saobraćaju između država.

Krajem prošle godine odobrena je „sedma vazduhoplovna sloboda“ za aerodrom Pulkovo u Sankt Peterburgu u Rusiji koja će omogućiti širenje low cost avio-saobraćaja. Prva kompanija koja će iskoristiti mogućnost jeftinih letova je mađarska niskotarifna kompanija WizzAir koja je najavila uspostavljanje četiri direktne linije sa aerodroma Pulkovo.

WizzAir će od letnjeg reda letenja povezati Sankt Peterburg sa Sofijom (Bugarska), Bukureštom (Rumunija), Bratislavom (Slovačka), Vilnjusom (Litvanija) i uskoro se očekuje da ovi letovi budu uneti u WizzAir-ove rezervacione sisteme.

Nadimci poznatih ruskih gradova i zašto ih nikako ne koristiti pred Rusima

Inače, WizzAir je do sada održavao sve linije do Sankt Peterburga, prva je do Budimpešte, u skladu sa bilateralnim sporazumima Rusije i Mađarske gde letove obavlja matična kompanija Wizz Air, odnosno Londona (Luton) u Velikoj Britaniji gde letove obavlja Wizz Air-ova podružnica registrovana u Lutonu.

Međutim, ovom odlukom predviđena su izvesna ograničenja. Tako je omogućeno aviokompanijama da otvaraju nove linije sa Pulkova bez ograničenja do izabranih zemalja: Belgija, Danska, Irska, Island, Estonija, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Severna Makedonija, Malta, Holandija, Norveška, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Finska, Švajcarska, Švedska i Srbija.

To znači da je ka drugoj grupi zemalja moguće uspostavljati direktne linije prema restriktivnom režimu, tj. samo do određenih aerodroma u Rusiji.

Sankt Peterrburg
Sankt Peterburg sve dostupniji putnicima, znan i kao „Venecija severa“

Sankt Peterburg, nekada zvan i Petrograd odnosno Lenjingrad, drugi je po veličini grad u Rusiji i neki ga smatraju jednim od najlepših gradova na svetu. Osnovao ga je 1703. godine Petar Veliki i tokom od 18. do 20. veka bio je prestonica carske Rusije.

Gradsko jezgro ovog grada je pod zaštitom UNESCO-a, a poznat je pod nadimkom „Piter“ iako neki kažu da njegovi žitelji ne vole taj naziv.

S obzirom na odluku da aerodrom Pulkovo bude u režimu „otvorenog neba“ očekuje se da pored WizzAir-a i druge niskotarifne avio-kompanije uspostave letove ka „Veneciji severa“.

PROČITAJ:  Jeftine avio-karte više neće biti jeftine
Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare