Vesti

Santorini mora da se promeni ili ga neće biti, kaže EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predložila je mere za suzbijanje prekomernog turizma na jednom od svetski najpopularnijih, ali prenaseljenih ostrva. Reč je, naravno, o Santoriniju, egejskom grčkom ostrvu u arhipelagu Kiklada, dosta zagađenog vazduha ali i ostrvom koje je proglašeno najpopularnijom destinacijom za venčanje.

Na ovo vulkansko ostrvo godišnje dođe više od dva miliona turista, te s obzirom na to da infrastruktura ali i samo ostrvo Santorini svojom površinom, ne može da izdrži ovoliki broj posetilaca, EBRD je predložila mere za spas Santorinija.

Ove mere su predložene nakon godinu dana pošto je Komitet Evropskog parlamenta za transport i turizam uputio oštru kritiku grčkoj vladi jer je dozvolila da turizam na Santoriniju dođe do tačke prezasićenosti, i tada upozorila da ga preterani turizam može uništiti.

Vizija 2030, prema izveštaju EBRD-a, je da Santorini postane luksuzni ostrvski raj, koji je u svetu poznat kao lider u upravljanju održivim turizmom.

Santorini plava vrata
Santorini bi trebalo da postane luksuzno ostrvo, sudeći po predlozima EBRD-a

Tako, predložene mere uključuju da lokalne vlasti smanje broj karata u mesecima tokom kojih je vrhunac sezone i za pristup Oiji (Oia), tački na kojoj skoro svi od dva miliona turista dolaze da gledaju zalazak sunca. Jedna od mera, takođe, je i ograničenje prilikom iskrcavanja putnika sa kruzera, ali i ograničenje vremenskog perioda najma Airbnb-a.

S obzirom na trenutno stanje infrastrukture, predlaže se i mogućnost izgradnje nove moderne luke i obalnih lučkih kapaciteta za smeštaj kruzera i poboljšanje putne mreže širom ostrva. Inače, Santorini ima veliki problem sa zagađenim vazduhom i to baš zbog brojnih kruzera koji ga posećuju.

U izveštaju je predviđen i nov način za upravljanje otpadom, što uključuje razvoj mreže za reciklažu, zabranu plastike za jednokratnu upotrebu, redovno čišćenje susednih otpadnih područja i ponovnu upotrebu vode za navodnjavanje i to biološkim prečišćavanjem.

Činjenice o Grčkoj koje morate znati pre nego što krenete na put

Treba napomenuti da su vlasti Grčke upoznate sa problemom prekomernog turizma na Santoriniju, ali i lokalne vlasti ostrva. Tako su određene mere preduzete, kao npr. debelim ljudima je zabranjeno da jašu magarce na ovom ostrvu.

Ostvo Santorini su čitaoci američkog Global Traveler-a izglasali za “Najbolje ostrvo u Evropi” za 2019. godinu koje posetioci iz celog sveta žele da vide i iskuse. Problem je što svi koji žele da ga vide i iskuse to ne mogu, inače će stajati jedni drugima na glavama.

Santorini je postao “najinstagramičnija” tačka u Grčkoj, sa preko 5,2 miliona postova sa oznakom #Santorini.

Daljine.rs na društvenim mrežama

Ukoliko vam se sviđa naš sadržaj pratite Daljine.rs na društvenim mrežama
Pratite naše objave
Bez Instagrama se ne može
Čitajte šta tvitujemo

Komentarišite

Komentarišite

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.