Vesti

Santorini mora da se promeni ili ga neće biti, kaže EBRD

Santorini

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predložila je mere za suzbijanje prekomernog turizma na jednom od svetski najpopularnijih, ali prenaseljenih ostrva. Reč je, naravno, o Santoriniju, egejskom grčkom ostrvu u arhipelagu Kiklada, dosta zagađenog vazduha ali i  grčkim ostrvom koje je proglašeno najpopularnijom destinacijom za venčanje.

Na ovo vulkansko ostrvo godišnje dođe više od dva miliona turista, te s obzirom na to da infrastruktura ali i samo ostrvo Santorini svojom površinom, ne može da izdrži ovoliki broj posetilaca, EBRD je predložila mere za spas Santorinija.

PROČITAJ:  Održivost turizma na grčkim ostrvima je u problemu

Ove mere su predložene nakon godinu dana pošto je Komitet Evropskog parlamenta za transport i turizam uputio oštru kritiku grčkoj vladi jer je dozvolila da turizam na Santoriniju dođe do tačke prezasićenosti, i tada upozorila da ga preterani turizam može uništiti.

Vizija 2030, prema izveštaju EBRD-a, je da Santorini postane luksuzni ostrvski raj, koji je u svetu poznat kao lider u upravljanju održivim turizmom.

Santorini plava vrata
Santorini bi trebalo da postane luksuzno ostrvo, sudeći po predlozima EBRD-a

Tako, predložene mere uključuju da lokalne vlasti smanje broj karata u mesecima tokom kojih je vrhunac sezone i za pristup Oiji (Oia), tački na kojoj skoro svi od dva miliona turista dolaze da gledaju zalazak sunca. Jedna od mera, takođe, je i ograničenje prilikom iskrcavanja putnika sa kruzera, ali i ograničenje vremenskog perioda najma Airbnb-a.

S obzirom na trenutno stanje infrastrukture, predlaže se i mogućnost izgradnje nove moderne luke i obalnih lučkih kapaciteta za smeštaj kruzera i poboljšanje putne mreže širom ostrva. Inače, Santorini ima veliki problem sa zagađenim vazduhom i to baš zbog brojnih kruzera koji ga posećuju.

U izveštaju je predviđen i nov način za upravljanje otpadom, što uključuje razvoj mreže za reciklažu, zabranu plastike za jednokratnu upotrebu, redovno čišćenje susednih otpadnih područja i ponovnu upotrebu vode za navodnjavanje i to biološkim prečišćavanjem.

Treba napomenuti da su vlasti Grčke upoznate sa problemom prekomernog turizma na Santoriniju, ali i lokalne vlasti ovog grčkog ostrva. Tako su određene mere preduzete, kao npr. debelim ljudima je zabranjeno da jašu magarce na ovom ostrvu.

Ostvo Santorini su čitaoci američkog Global Traveler-a izglasali za „Najbolje ostrvo u Evropi“ za 2019. godinu koje posetioci iz celog sveta žele da vide i iskuse. Problem je što svi koji žele da ga vide i iskuse to ne mogu, inače će stajati jedni drugima na glavama.

PROČITAJ:  Grčka planira da oporezuje 145.000 smeštaja i poveća PDV

Santorini je postao „najinstagramičnija“ tačka u Grčkoj, sa preko 5,2 miliona postova sa oznakom #Santorini.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare