Vesti

Ruski turisti sve manje posećuju Evropu

Ruski pasoš, Rusija

Ruski ruski turisti se odaljavaju od klasičnih evropskih destinacija i umesto toga odlučuju se da posete Tursku, pokazalo je nedavno istraživanje agencije za analizu podataka o putovanjima, Mabrian.

Tačnije, prema izveštaju zasnovanom na analizi potražnje za hotelima u 2022. godini, kao i prosečnim cenama soba u više od 700 destinacija u poređenju sa 2019. pre Covid godinom, ruska potražnja za odmorima u Grčkoj, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Španiji je u silaznom trendu.

Umesto toga, ruski turisti biraju Tursku, UAE i Tajland. Turska je zapravo destinacija koja je najviše porasla u 2022. godini i nastavlja da raste u ovoj godini. Ranije smo pisali da je Tursku u februaru 2023. godine posetilo 227,7 hiljada ruskih turista, što je za 103 hiljade više nego u februaru 2022. godine.

Analitičari Mabrian-a promenu pripisuju uticaju sankcija na Ruse, ograničenjima putovanja zbog viznih zahteva EU i Velike Britanije, zabrani direktnih letova kao rezultat rusko-ukrajinskog rata i devalviranoj rublji.

Ruski turisti
Izvor: Mabrian

Gledajući više od 2 miliona recenzija koje su Rusi objavili u poslednje dve godine, Mabrian je otkrio da su destinacije na Bliskom istoku i u Aziji sve više zastupljene među ruskim putnicima, dok su Gruzija, Jermenija i Kazahstan bile među 20 najpoželjnijih destinacija za Ruse u 2022. godini.

Podsećamo, Jermeniju je u 2022. godini posetilo više od 1,66 miliona turista od kojih je su većinu poseta ostvarili ruski turisti.

U prvim mesecima 2023. godine, broj turista iz Rusije u Tajlandu premašio je obim za celu 2022. godinu te je Tajland je posetilo 435.008 Rusa. Novembar i decembar bili su najuspešniji za celu prošlu godinu, a već u periodu januar-mart 2023. Tajland je posetilo skoro pola miliona Rusa. Prema procenama stručnjaka, do kraja 2023. broj turista iz Rusije koji se odmaraju u Tajlandu dostići će milion, što je oko 80 odsto obima pre pandemije koronavirusa.

Od početka 2023. godine do marta, Šri Lanku je posetilo 57.100 ruskih turista.

Sve je manje ruskih turista u Evropi

Rusija je bila jedno od glavnih grčkih tržišta u 2019. godini i sada drastično smanjeno. Italija je u međuvremenu zabeležila najveći pad turista iz Rusije u poslednje dve godine.

PROČITAJ:  Novogodišnji "bekpeking" - Kako da istražite svetske metropole tokom praznika

„Rusko tržište putovanja je duboko pod uticajem trenutne situacije. Manji broj putnika i promena profila turista koji istražuju nove destinacije na Bliskom istoku, u Aziji i susednim zemljama, od kojih sve izgleda veoma žele da osvoje tržišni udeo tako što će dočekati ruske putnike“, rekao je Carlos Cendra, direktor marketinga i prodaje Mabrian.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare