Vesti

Vozom iz Rima do skijališta Kortina d’Ampeco u Dolomitima

Skijalište Kortina d’Ampeco (Cortina d'Ampezzo), italijanski Dolomiti

Uskoro će biti moguće stići vozom iz Rima do skijališta Kortina d’Ampeco (Cortina d’Ampezzo) u Dolomitima, najavila je italijanska državna železnička kompanija koja će od decembra meseca otvoriti prvu liniju u inicijativi „turistički vozovi“.

Početak skijaške sezone je pred vratima, a stanovnici italijanske prestonice uskoro će imati lakši način da stignu do čuvenih padina Kortina d’Ampeco, jedne od najvećih italijanskih destinacija za zimske sportove.

PROČITAJ:  Zašto je uspon na Monblan toliko opasan

Podsećamo, od 2024. godine biće moguće je stići vozom iz Rima do Pompeja i dalje do Napulja.

Italijanska državna železnička kompanija Ferrovie dello Stato (FS) će od petka, 15. decembra, pokrenuti prvu u nizu turističkih linija, sa noćnim vagonima koji će tokom noći prevoziti putnike iz Rima kako bi se probudili u Dolomitima u subotu ujutro.

Putnici će putovati vozom u „Espresso Cadore“, koji se sastoji od vagona koji su povučeni iz upotrebe 80-ih i 90-ih godina 20. veka, a koji su sada renovirani da „garantuju maksimalan komfor“, navodi FS u saopštenju za javnost.

Vozom iz Rima do italijanskog skijališta Kortina d’Ampeco kompanija će prevoziti svakog petka do 25. februara, polazeći iz Rima u 21.40 i stići nešto pre 8.00 u subotu na stanicu Calalzo-Pieve di Cadore-Cortina d’Ampezzo, glavno mesto dolaska mnogih turista koji se kreću ka Dolomitima, gde će putnici za 50 minuta autobusom stići do Kortine d’Ampeco.

Sa železničke stanice biće dostupne i druge linije za Trevizo, Ponte nele Alpi i Longarone-Zoldo, i druga italijanska skijališta.

Ovaj voz raspolaže sa 220 ležajeva, podeljenih u dvokrevetne vagone prve i druge klase i četvorokrevetna i šestokrevetna spavaća kola.

U vozu će se nalaziti i vagon-restoran, koji će raditi tokom cele noći i prostor za skladištenje bicikala i skija, kao i mogućnost iznajmljivanja e-bicikala i kupovine karata za ski pas u vozu kako bi se uštedelo vreme po dolasku.

Ovo je bila prva od nekoliko turističkih linija koje je planirala italijanska državna železnička kompanija, koristeći „luksuzne“ vozove i stare lokomotive na nekim od najpopularnijih linija, kao i na nekim manje poznatim itinerarima.

Poznat kao Treni Turistici Italiani, projekat će uključivati tri različite vrste vozova – od luksuznih do regionalnih vozova koji voze sporije – svaki sa ciljem da putovanje vozom postane „sastavni deo odmora“, navodi FS u saopštenju za javnost.

Na primer, jedna linija će povezati Rim sa ruševinama Metaponta u Bazilikati, pre nego što se spusti u Ređo Kalabriju, dok će Milano biti povezan sa Đenovom preko Livorna.

FS je rekao da je planirano da linije budu otvorene 2024. godine, ali još nisu dostupne dodatne informacije.

PROČITAJ:  Voz Maja će vam približiti majansku civilizaciju

Izvor: The Local

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare