Saveti za putovanja

Kamere Gradina uživo i ostali granični prelazi sa Bugarskom

Kamere Gradina Bugarska uživo kamere trenutno stanje na granici

Kamere Gradina na graničnom prelazu sa Bugarskom daće vam uvid u stanje na granici, odnosno kolike su gužve na graničnom prelazu. Ukoliko ste se uputili u Bugarsku preko prelaza Gradina – Kalotina, a kamere uživo pokažu kolone automobila, preporuka je da izaberete neki od alternativnih prelaza.

Sa Bugarskom postoji pet graničnih prelaza i to su Gradina – Kalotina, Ribarci – Oltomanci, Strezimirovci – Strezimirovci, Mokranje – Bregovo i Vrška Čuka – Kula. Svi prelazi su otvoreni 24h za prelaz putničkim automobilima.

Kamere Gradina – Kalotina (granični prelaz)

Granični prelaz Gradina – Kalotina kod Dimitrovgrada je glavni i najvažniji prelaz između Srbije i Bugarske i nalazi se na Koridoru 10. Pored državljana Srbije, ovim prelazom prolaze svi koji prešli i preko graničnog prelaza Horgoš, a dolaze iz Evrope na putu za Bugarsku, Tursku, ali i oni koji su krenuli na sever Grčke. Gužve su redovne i česte, pogotovo tokom letnje sezone.

Srećom kamere Gradina prikazuju trenutno stanje na graničnom prelazu. Ovo je ujedno i jedini prelaz sa Bugarskom na kome postoji kamera. Radno vreme prelaza je 24h, a telefon za eventualni kontakt je +381 (0)10 361 194.

Kamera Gradina izlaz iz Srbije

Lele, kolika gužva na granici!

Kamera Gradina ulaz u Srbiju

Ukoliko neka od AMSS kamera ne radi, molimo da osvežite stranicu. Dešava se da kemere ne rade neko vreme, ali to nije do nas.

Granični prelaz Strezimirovci (Srbija) – Strezimirovci (Bugarska)

Granični prelaz Strezimirovci kod Surdulice i za njega se često odlučuju kao alternativnom prelazu za Bugarsku kada je gužva na graničnom prelazu Gradina, pogotovo oni koji su krenuli na sever Grčke.

Ovaj prelaz je otvoren 24h, na njemu ne postoje kamere, a telefon za kontakt je +381 (0)17 829 615.

PROČITAJ:  Trajekt za Tasos: Cena, red vožnje i karte

Granični prelaz Ribarci (Srbija) – Oltomanci (Bugarska)

Granični prelaz Ribarci – Oltomanci nalazi se kod Bosilegrada. Ukoliko vam je zgodno, preko njega se može preko Ćustendila u Bugarskoj doći do granice se Grčkom.

Na ovom graničnom prelazu ne postoje kamere, otvoren je 24h, a u slučaju potrebe kontakt telefon je +381 (0)17 878-111.

Granični prelaz Vrška Čuka (Srbija) – Kula (Bugarska)

Granični prelaz Vrška Čuka – Kula kod Zaječara, pored lokalnog stanovništva, koriste mnogi koji su se uputili u severni deo Bugarske, pogotovo ukoliko posećuju grad Vidin, Belogradčik ili nastavljaju dalje za Rumuniju u Krajovu.

Ovaj prelaz je otvorn 24h, takođe nema kameru za uvid u stanje na granici, a u slučaju potrebe možete pozvati granični prelaz na broj telefona +381 19 425 448.

Granični prelaz Mokranje (Srbija) – Bregovo (Bugarska)

Granični prelaz Mokranje – Bregovo nalazi se kod Negotina. Ovo je najseverniji granični prelaz sa Bugarskom i ukoliko ste se iz ovog kraja uputili ka Vidinu pravim putem ulazite direktno u njega.

Mokranje je kao granični prelaz otvoren 24h, na njemu nema kamera za uvid u stanje na granici, a telefon za kontakt je +381 (0)19 549 590.

Granični prelaz Petačinci – Bugarska (u planu)

Granični prelaz Petačinci je najavljen još pre koju godinu, a prema rečima zvaničnika plan detaljne regulacije i urbanistički prijekat završen je još 2014. godine. Cilj ovog graničnog prelaza je da rastereti prelaz Gradina.

Kada budemo saznali još informacija obavestićemo vas o otvaranju graničnog prelaza Petačinci.

PROČITAJ:  Kamere Horgoš uživo i drugi granični prelazi sa Mađarskom

Saveti za prelazak granice sa Bugarskom

Za prelazak granice sa Bugarskom, naravno, potreban vam je pasoš, a pošto je ovaj tekst namenjen prelasku granice automobilom, biće vam potrebna i dokumentacija za automobil. Ukoliko se automobil ne vodi za vas, biće vam potrebno međunarodno ovlašćenje za upravljanje automobilom u inostranstvu, što je čest slučaj ako vozite tuđ automobil ili je lizng kuća vlasnik vašeg vozila dok ga ne otplatite.

U Bugarskoj važi sistem vinjeta, odnosno putarina se plaća kupovinom vinjete. O cenama vinjeta za Bugarsku i kako se kupuju, pisali smo nedavno.

PROČITAJ:  Vinjeta za Bugarsku, cena i elektronska kupovina

Bugarski graničari od vas mogu zatražiti dokaz da posedujete dovoljno finansijskih sredstava za boravaku Bugarskoj (radi se o parama!), a to je 50 evra po danu boravka i ukoliko idete kolima mogu zatražiti još 200 evra više. Kao dokaz da imate novca može poslužiti gotovina na uvid, ali i izvod iz bankovnog računa, kreditne kartice ili potrvrda o plaćenom smeštaju u Bugarskoj.

Kada smo već kod novca, nadamo se da ga imate – mašala, te ukoliko prenosite iznos koji je veći od 10.000 evra morate ga prijaviti carinicima popunjavanjem Deklaracije o novčanim sredstvima. Za lica mlađa od 16 godina ovu deklaraciju popunjava roditelj.

Ako ste putnik iz zemlje van Evropse unije, a to je Srbija, u Bugarsku možete uneti robu u vrednosti do 300 evra. Naravno, potrebno je da je roba za ličnu upotrebu ili poklon.

Pušači ili nepušači kojima su pušači uvalili cigarete da im prenesu preko granice, mogu preneti po osobi jedan standarndi boks cigareta, odnosno 20 pakli ili 200 komada. Ko mota duvan može preneti 50 grama duvana. Međutim, odnosi se na lica starija o 17 godina, tako da nemojte detetu od 10 godina davati cigarete da vam prenese preko granice.

Alkohol se u Bugarsku može preneti ukoliko je jači od 22% samo jedna litra, ili dve litre ukoliko je slabiji od 22%. Takođe, moguće je uneti u Bugarsku 4 litre vina i 16 litara piva. Sve važi po osobi. Bugarsku carinu, koja se zove mitnica, možete kontaktirati i preko njihovog veb sajta.

Srbija i Bugarska imaju potpisan Sporazum o socijalnoj sigurnosti, ali on ne pokriva sve troškove zdravstvene zaštite. Ako imate overenu zdravstvenu knjižicu u Srbiji možete dobiti smo hitnu medicinsku pomoć. Ako pre polaska na put u Bugarsku niste pribavili potvrdu na obrascu SRB/BG 111 (Potvrda o pravu na davanje u naturi za vreme privremenog boravka u Bugarskoj), možete od zdravstvene ustanove zatražiti da ona to, u propisanoj proceduri, učini preko svog fonda (NZOK). Možete je poslati i u Ambasadu Republike Srbije. Potvrdu o pravu na davanje u naturi za vreme privremenog boravka u Bugarskoj izdaje nadležna filijala RFZO, prema mestu prebivališta vas kao osiguranika.

Ukoliko mačku niste ostavili kod kuće dok ste na putu u Bugarsku je možete uneti ako poseduje mačji pasoš. Isto važi i za pse. Drugom rečima, sve životinje koje ulaze u Bugarsku moraju imati pasoš, što se ne odnosi na one životinje koje same pređu granicu, ali van graničnog prelaza. Iskreno, kada ste videli npr. kravu da stoji u redu na granici?

PROČITAJ:  Putarina u Grčkoj skuplja do 35 odsto

Kontrole na granici sa Bugarskom su nekada rigorozne, a nekada ne. Sve zavisi od sezone i broja vozila. Ne zaboravite da je ovaj putni pravac glavna ruta između Evrope i Azije i da je šverca mnogo. Otud kamere Gradina mogu vas uputiti na stanje na granici, pa da čekate u nedogled ili da izaberete neki alternativni granični prelaz sa Bugarskom.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare