Saveti za putovanja

Kamere Horgoš uživo i drugi granični prelazi sa Mađarskom

Kamere Horgoš uživo granični prelaz

Kamere Horgoš na graničnom prelazu Horgoš – Roszke sa Mađarskom prema iskustvima potrebno je proveriti pre prelaska granice, jer je ovaj granični prelaz jedan od najprometnijih prelaza u Srbiji i u Evropi. Preko ovog graničnog prelaza u Srbiju ulazi i u Mađarsku izlazi skoro svako iz Evrope koji ide u pravcu Grčke, Turske i slično, te su otud gužve i neminovne, a kamere dobro dođu.

Ukoliko kamere Horgoš prikažu gužvu u kojoj ne želite da budete, u tekstu možete videti i alternativne granične prelaze sa Mađarskom, kao što su Horgoš 2, Kelebija – Tompa, Bački Breg – Hercegsanto, Rabe – Kubekhaza, Rastina – Bačsentđerđ, Bački Vinogradi – Asottholom, Bajmok – Bačalmaš i Đala – Tisaziget.

PROČITAJ:  Granični prelaz Horgoš 2 radiće 24h tokom praznika

Informacije radi, između Srbije i Mađarske postoji devet graničnih prelaza i nije na svakom uvek gužva, ali kamera postoji samo na prelazu Horgoš.

Kamere Horgoš (Srbija) – Roszke (Mađarska) granični prelaz

Kamere na ovom graničnom prelazu prikazuju uživo stanje ns prelazu koji se zvanično zove Horgoš Srbija Mađarska AP A1 i otvoren je 24h dnevno. Značajno je saobraćajno čvorište jer je raskrsnica lokalnih i regionanih puteva, a najduži evropski auto-put E75 odnosno Koridor 10, prolazi pored Horgoša. U slučaju potrebe kontekt telefon ovog graničnog prelaza je +381 24 619 202.

Kamera Horgoš ulaz u Srbiju iz Mađarske

Naoružajte se strpljenjem jer retko kada nema gužve graničnom prelazu Horgoš.

Kamera Horgoš izlaz iz Srbije u Mađarsku

Ukoliko neka od kamera sa graničnog prelaza Horgoš trenutno ne prikazuje uživo stanje na graničnom prelazu potrebno je osvežiti stranicu. Nekada se dešava da AMSS kamera jednostavno ne radi i tu vam ne možemo pomoći, osim ako je pomoć uteha da tokom letnje sezone pogledate kamere Preševo, jer je mrtva trka između ova dva prelaza u smislu gužve.

Granični prelaz Horgoš 2

Granični prelaz Horgoš 2 namenjen je isključivo putničkim vozilima i to za državljane Srbije, Mađarske, Evropske unije, Švajcarske, Norveške i Islanda.

Na prelazu Horgoš 2 ne postoje kamere, a radno vreme mu je 7-19h. U slučaju potrebe ovaj granični prelaz možete kontaktirati telefonom +381 11 2015 800/24106.

Prema najavama iz Uprave carina, granični prelaz Horgoš 2 radiće 24h od 20. novembra 2023. godine do kraja januara 2024. godine zbog prazničnih gužvi.

Granični prelaz Kelebija (Srbija) – Tompa (Mađarska)

Granični prelaz Kelebija – Tompa se nalazi kod Subotice i namenjen za putnička i teretna vozila. Radno vreme mu je 24h, na njemu nema javnih kamera uživo, a kontakt telefon je +381 24 789 218.

Bački Breg (Srbija) – Hercegsanto (Mađarska)

Granični prelaz Bački Breg – Hercegsanto nalazi se opštini Sombor. Na ovom prelazu nema kamera, bar ne javnih i namenjen je isključivo putničkim vozilima i autobusima. Radno vreme mu je 24h, na njemu ne postoji teretni terminal, a u slučaju potrebe kontakt telefoni su +381 (0)25 809 008 i +381 (0)25 809 089.

Rastina (Srbija) – Bačsentđerđ (Mađarska) (malogranični prelaz)

Granični prelaz Rastina – Bačsentđerđ zapravo je malogranični prelaz i nalazi se kod Sombora. Namenjen je isključivo za putnička vozila i preko njega mogu preći samo državljani Srbije i Mađarske, Evropske unije, Švajcarske, Norveške i Islanda, ali gužvu na prelazu ne mogu videti kao što postoje kamere Horgoš, jer ih ovde nema.

Ovaj granični prelaz otvoren je 24h, a kontakt telefon nema.

Bački Vinogradi (Srbija) – Asottholom (Mađarska)

Granični prelaz Bački Vinogradi – Asottholom kod Subotice, namenjen je samo za putnička vozila. Preko njega mogu preći isključivo državljani Srbije, Mađarske, Evropske unije, Švajcarske, Norveške i Islanda. Prelaz nema javne kamere.

Obratite pažnju na radno vreme graničnog prelaza Bački Vinogradi jer je od 1. maja do 1. septembra otvoren od 7 do 19h, dok je od 1. septembra do 1. maja otvoren od 6 do 18h. Dakle, počinje sat ranije i sat ranije se i zatvara. U slučaju potrebe kontakt telefon je +381 24 757 247.

Rabe (Srbija) – Kubekhaza (Mađarska)

Ovaj granični prelaz otvoren je 2019. godine, a preko njega mogu prelaziti isključivo putnička vozila i državljani Srbije, Mađarska i Evropske unije. Nalazi se kod Novog Knjaževca i na njemu, iako je otvoren relativno skoro, ne postoje kamere sa kojih se može uživo pratiti stanje na granicama.

Radno vreme graničnog prelaza Rabe – Kubekhaza je svaki dan od 7-19h, a telefon nismo našli.

Bajmok (Srbija) – Bačalmaš (Mađarska)

Granični prelaz Bajmok – Bačalmaš kod Subotice isključivo je za putnička vozila. Preko njega, takođe iskljuivo, mogu preći državljani Srbije, Mađarske,Evropske unije, Švajcarske, Norveške i Islanda. Na o vom prelazu, takođe, nema kamera uživo.

I ovaj granični prelaz ima radno vreme, tako da obratite pažnju ako prelazite preko Bajmoka jer od od 1. maja do 1. septembra otvoren je od 7 do 19h, dok je od 1. septembra do 1. maja ovaj granični prelaz otvoren od 6 do 18h. Telefon za kontakt je +381 (0)24 762 279.

Đala (Srbija) – Tisaziget (Mađarska)

Granični prelaz Đala kod Novog Kneževca takođe ima radno vreme i ograničenja za putnike. Preko njega mogu preći putnici isključivo putničkim vozilima i to ako su državljani Srbije, Mađarske, Evropske unije, Švajcarske, Norveške i Islanda. Ako je neko čak sa Islanda došao kolima u Srbiju neka nam se javi u komentarima.

Pomenuto ograničeno radno vreme je od 1. maja do 1. septembra kada je granični prelaz Đala otvoren od 7 do 19h, i radno vreme od 1. septembra do 1. maja kada je prelaz otvoren od 6 do 18h. Ako je potrebno telefon za kontakt je +381 (0)23 086 020.

PROČITAJ:  Kamere Preševo uživo sa graničnog prelaza

Saveti za prelazak granice sa Mađarskom

Pored toga što je zgodno da proverite kamere Horgoš pre dolaska na granicu sa Mađarskom i eventualno izaberete neki drugi granični prelaz preko koga ćete preći, treba da znate da se u Mađarskoj putarina na auto-putu plaća sistemom vinjeta. Mađarska vinjeta važi za auto-puteve i može se kupiti pri prelasku granice. Ukoliko kroz Mađarsku ne idete auto-putem, vinjeta vam nije potrebna.

Takođe, stanje na graničnim prelazima sa Mađarskom možete videti i na sajtu mađarske policije, ukoliko znate mađarski jer informacije na engleskom se ne ažuriraju.

Ako u Mađarsku putujete u toku leta, saveti za vožnju tokom letnjiih vrućina važe i u Mađarskoj.

Ukoliko bude gužva na granici sa Mađarskom, a kamere Horgoš to i pokažu, uvek možete popiti u kolima 16 piva koja ste poneli sa sobom, odnosno mogu ih pipiti vaši saputnici jer je samo toliko piva dozvoljeno uneti u Mađarsku po osobi. Što se drugih alkoholnih pića tiče, ona moraju imati samo akciznu markicu, dakle ne može domaća rakija i to ako je piće jače od 22% alkohola samo 1 litar po osobi (ako je leto ko će da pije žestinu), ispod 22% alkohola mogu dve litre pića (može na vrućinu ako je hladno a gužva na granici nema kraja), dok je unos vina u Mađarsku dozvoljen u količinama od 4 litre po osobi. U slučaju preterane gužve ponesite i hladnu kiselu te uživajte u špriceru, a vreme čekanja na granici će vam brže proći.

Pušači, prestanite da pušite jer nije zdravo ni jeftino, a ako ste već zapeli u Mađarsku možete uneti samo 2 kutije cigareta po osobi, odnosno 40 komada cigareta. Ko mota duvan može uneti 50 grama duvana, a sad baš ko puši cigarilose može uneti 20 komada, cigara u smislu tompusa može ukupno 10 komada pa nek pućka.

Carina se ne plaća za robu preko 300 evra, odnosno lica mlađa od 15 godina ne plaćaju carinu za robu vradnosti do 150 evra.

Za unos kućnih ljubimaca u Mađarsku potrebno je pokazati dokaz o vakcinaciji, što doduše važi za veliki broj država.

PROČITAJ:  Kućni ljubimci preko granice: Kako sa psom ili mačkom u EU

Ukoliko sa sobom nosite iznos novca koji je veći od 10.000 evra obavezno ga morate prijaviti. Važi kako za gotovinu tako i za hartije od vrednosti (koje su danas mahom elektronske, ali dobro sad).

Naravno, ne zaboravite pasoš jer ukoliko se prilikom granične kontrole ispostavi da ga nemate odnosno da je pasoš istekao morateda se vratite nazad. Ako putujete preko prevoznika, prevoznik je dužan da vas vrati nazad i ako niej u mogućnosti troškove vašeg povratka snosi on.

Vozačke dozvole Srbije važe u Mađarskoj, ali ne važe probne vozačke dozvole. Što se tiče ispravnosti dokumentacije za automobil granična policija Mađarske prilikom svakog ulaska ili izlaska iz zemlje redovno kontroliše i ispravnost saobraćajne dokumentacije vozila i proveravaju da li je vozilo evidentirano u SIS (Schengen Information System) kao vozilo za kojim je raspisana potraga u okviru EU.

Ako ste kupili sumnjivi polovni automobil po odličnoj ceni, nadamo se da se neće desiti, ali obratite pažnju da se vaše vozilo može naći na spisku potrage ukoliko je ukradeno, kao i ukoliko je učestvovalo u nekom saobraćajnom prekršaju ili krivičnom delu na teritorije Evropske unije.

Ukoliko u Mađarsku putujete automobilom koji se ne vodi na vaše ime potrebna vam je dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu, što važi za sve države ukoliko izlazite iz Srbije. Ovo ovlašćenje se odnosi za sve, pogotovo za one čiji su automobili u vlasništvu lizing kuća.

Što se tiče zdravstvenog osigranja u Mađarskoj, na snazi je Sporazum o socijalnoj sigurnosti i administrativni sporazum za njegovo sprovođenje. To znači da u će vam u Mađarskoj biti pružena hitna medicinska pomoći ukoliko ste državljanin Srbije i zdravstveno ste osigurani  Srbiji. Pisali smo o ovome, ali možete se podsetiti, kada putujete u Mađarsku možete uzeti Potvrdu o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Mađarskoj (Obrazac SRB/HUN 111) i onda vam zdravstveno osiguranje za Mađarsku ne treba.

PROČITAJ:  Zdravstveno osiguranje vam nije potrebno ako putujete u ove države

Mađarski carinici su veoma rigorozni i zbog toga se i stvaraju velike gužve na graničnim prelazima. Otud i potreba za proveravanjem kamere Horgoš i traženjem alternativnih graničnih prelaza sa Mađarskom. Kamo sreće da postoje kamere na drugim graničnim prelazima sa Mađarskom, kao što je to slučaj sa kamerama na granici sa Hrvatskom, što je nepojmljivo u današnje doba.

PROČITAJ:  Voz Subotica - Segedin ponovo prevozi putnike i cena karte

Kako bilo, napišite nam u komentairma vaša iskustva sa mađarskim carinicima i na mađarskoj granici.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nadja

Ima li ista teze od cekanja na granicnim prelazima,jos ako se ljudi ne pripreme i nemaju hrene i vode a putiju s decom onda je tek uzas,zato ja nigdje ne krecem bez zaliha ,a posebne ne zaboravljam vodu…