Vesti

Otpočelo najveće uklanjanje brane u istoriji Evrope

Mon Sen Mišel

Zahvaljujući uklanjanju brane Vezin na francuskoj reci Selin, ova reka će konačno ponovo biti slobodna, a životinjskom svetu koji je nekada naseljavao to područje omogućeno da se vrati natrag u njeno korito i zaliv Mon Sen Mišel. Ovo je ujedno najveće uklanjanje brane u istoriji Evrope.

Iako nas u Srbiji pokušavaju da ubede da je postavljanje brana i minihidroelektrana najnoviji trend u svetu, koji ima za cilj isušivanje nepotrebnih reka, istina je da se uklanjanju brane u reci Selin pristupilo u sklopu planetarnih napora da se obnove reke, koji širom sveta traju poslednjih nekoliko decenija i kojima se sada priključila i Francuska.

Fragmentacija reka utiče na gubitak rečne povezanosti, a za nju možemo prevashodno da zahvalimo branama, koje su jedna od najvećih opasnosti za rečne ekosisteme.

Brane zaustavljaju prirodni tok sedimenata nizvodno i utiču na migratorne ribe koje u prirodnim uslovima putuju kako bi završile svoje životni ciklus. Prepreke u vidu brane dovode do smanjenja ili desetkovanja autohtonih ribljih vrsta, a mogu i uticati na dolazak drugih, neautentičnih vrsti.

Brana Vezin
Brana Vezin, Autor: Wikipedia

Uklanjanje brane Vezin, visoke skoro 36 metara, ponovo će omogućiti reci Selin da teče, nakon čega se nadležni nadaju povratku migratornih vrsta ribe, kao što su losos, jegulja i jesetra. Uz to se očekuje i poboljšanje kvaliteta vode, a samim tim i višestruka korist za ljude i prirodu koji se nalaze uz reku.

U okviru projekta “Uklanjanje brana” usmerenog na čišćenje evropskih reka od 30.000 starih ili zastarelih brana koje u njima još postoje, iz evropskih reka uklonjeno je više od 3.500 brana.

Osim što će se Selin vratiti u svoj prirodni ekosistem, uklanjanje brane će pomoći očuvanje ostrva i zaliva Mon Sen Mišel koji su od 1979. godine na listi svetske baštine UNESKO-a.

– Uklanjanje brane Vezin označava revoluciju u odnosu Evrope prema njenim rekama: umesto izgradnje novih brana, države obnavljaju zdrave reke i podstiču biodiverzitet. Priroda se može oporaviti izuzetno brzo kada se brane uklone, a ja se radujem posmatranju lososa kako pliva zalivom Mon Sen Mišel i mresti se u Selin, po prvi put od kad su moji baka i deda bili mladi, naveo je Roberto Epl, osnivač i predsednik udruženja Mreže evropskih reka.

Selin, brana
Rezervoarsko jezero u reci Selin, Autor: Ikmo-ned / Wikipedia

Brane Vezin i La Roche Qui Boit, koja će takođe biti uklonjena, u reci Selin nalaze se od 1920. odnosno 1930. godine. Brana Vezin je imala stratešku ulogu tokom Drugog svetskog rata, kada je obezbeđivala struju pomorskoj bazi francuske mornarice. Prvi put je ispražnjena 1952. godine, a potom i 1982. i 1993. godine.

Uklanjanje brana se ne dešava samo u Evropi. Naime, u Kini se uklanjanju minihidroelektrane na rekama zbog njihovog malog učinka u proizvodnji električne energije, ali ogromne štete koje prave za živi svet i prirodu.

Autor naslovne fotografije ostrva Mon Sen Mišel: Ryan R Zhao / Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare