Vesti

Meksiko Siti uređuje tržište zakupa smeštaja zbog Airbnb-a

Meksiko Siti

Meksiko Siti planira nova pravila za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja preko digitalnih platformi kao što je Airbnb zbog problema tzv. džentrifikacije i iseljavanja lokalnog stanovništva.

Potreba za regulisanjem kratoročnog zakupa smeštaja, nakon Evropske unije, zahvatila je i Meksiko Siti. Gradonačelnik Meksiko Sitija, Marti Batres, rekao je da je predlog zasnovan na reformi lokalnog zakona o turizmu koji će zahtevati da se iznamljivači smeštaja na Airbnb-u moraju registrovati u bazi podataka nekretnina za kratkoročni zakup.

PROČITAJ:  EU postigla dogovor o uredbi o kratkoročnom smeštaju

Prema novim pravilima u Meksiko Sitiju, svaki domaćin bi bio u obavezi da obavesti komšije o svojoj nameri da iznajmi nekretninu i da svake dve godine izveštava Ministarstvo turizma Meksiko Sitija o popunjenosti smeštaja. Kako bi se sprečila masovna kupovina stambenih objekata u cilju iznajmljivanja, nijedan domaćin ne bi smeo da upiše više od tri kuće, stana ili sobe za najam.

Dodatni porez za iznajmljivače smeštaja

Prema novom predlogu zakona u Meksiko Sitiju bi godišnji porez ostao 3,5 odsto za hotele i 5% iznajmljivanje privatnog smeštaja putem digitalnih platformi. Međutim, iznamljivači koji upravljaju sa najviše tri nekretnine za iznajmljivanje bi morali da plate dodatnu naknadu koja još nije utvrđena.

Takos na ulicama Meksiko Sitija
Takos na ulicama Meksiko Sitija / foto: Daniel Case / Wikimedia

Mnogi svetski gradovi imaju sličan problem kao i Meksiko Siti gde su stanovi sve skuplji za lokalce, što što se tiče rente, što zbog cene nekretnina. Sa ovim problemom se, između ostalog, suočava i Beograd.

PROČITAJ:  Meksička ulična hrana: Takos Al Pastor u Meksiko Sitiju

Meksiko Siti srlja u džentirifkaciju

Batres je rekao da je ovaj propis reakcijao na zabrinutost stanovnika Meksiko Sitija u naseljima kao što su Roma, Kondesa i Huarez, gde su se nekretnine koje se daju u zakup putem Airbnb-a brzo proširile poslednjih godina, što je doprinelo nestašici stanova i rastu cena stanarina i nekretnina.

„Veoma smo zainteresovani za mir stanovnika različitih naselja. Da stanovnici ne bi osećali da postoji situacija u kojoj moraju da se sele, džentrifikacija gde ih nova ekonomska dinamika proteruje iz svojih domova“, rekao je Batres.

On je na svom X nalogu dodao da uredba takođe nastoji da reši zabrinutost zbog nejednake konkurencije sa hotelskom industrijom i nedostatka bezbednosnih garancija za turiste koji koriste platforme za digitalni smeštaj. „Predlog je usaglašen sa stanovnicima, udruženjima hotelijera i samim digitalnim platformama“, napisao je Batres.

PROČITAJ:  Vaučeri za odmor u Srbiji za 2024. godinu

Iako su stanovnici grada pozivali da reguliše Airbnb već nekoliko godina, prvi visoki zvaničnik u vladi Meksiko Sitija koji je pokrenuo pitanje bila je bivša šefica vlade i aktuelna predsednička kandidatkinja Morene Klaudija Šejnbaum. Šejnbaumove primedbe stigle su u decembru 2022. godine, dva meseca nakon što je planirano partnerstvo sa Airbnb-om za promovisanje prestonice digitalnim nomadima izazvalo proteste.

Iako je Šejnbaum u to vreme rekla da grad i dalje ima za cilj da privuče više turista, ona je priznala da su određena područja bila neproporcionalno pogođena kratkoročnim iznajmljivanjem smeštaja i da bi mnoga naselja mogla da budu u opasnosti da postanu delovi grada samo za Airbnb, zbog čega je potrebna reakcija gradske vlade.

Meksiko Siti iz vazduha
Meksiko Siti iz vazduha

Od početka ove godine, broj kratkoročnih iznajmljivanja smeštaja u Meksiko Sitiju skočio je za 17,5%, a nezavisni novinski portal Inside Airbnb izbrojao je 16.590 celih kuća za iznajmljivanje u oktobru.

Batres je u julu rekao da bi regulativa za Airbnb mogla biti gotova u roku od šest meseci, ali su potrebne dodatne informacije da bi se procenio njen efekat džentifikacije. Prema rečima Eduarda Garsije Klarka, direktora digitalne uprave u Digitalnoj agenciji za javne inovacije Meksiko Sitija, novopredloženi registar će delimično rešiti ovu potrebu, pružajući sveobuhvatne informacije o veličini sektora i kako se on vremenom razvija.

PROČITAJ:  Digitalni nomadi preseli lokalcima

Predlog će sada biti poslat Kongresu Meksiko Sitija, a očekuje se da će biti odobren tokom ovogodišnje zakonodavne sednice pre nego što se završi 15. decembra.

Izvor: Mexico News Daily

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare