Po belom svetu

Mesopotamija ekspres: Putovanje vozom kroz vreme

Harput tvrđava

Mesopotamija Ekspres (Mesopotamia Express), koji je otvoren u aprilu 2024.godine i ima za cilj da predstavi kulturu turske Anadolije na drugačiji način, kroz putovanje vozom.

Nadovezujući se na popularnost voza Istern Eskpres (Eastern Express, tur. Doğu Ekspresi) u Turskoj, koji je pokrenut 2019. godine, nova ruta kroz deo nekadašnje Mesopotamije (koja je većim delom bila u Iraku) će posetioce odvesti na epsko putovanje kroz region centralne Anadolije, područje prepuno istorije i kulture. Putovanje vozom od 1.051 km od glavnog grada Ankare do Dijarbakira, grada sa hiljadama godina ljudske istorije. Voz prolazi kroz oštre, planinske predele i neke od najvažnijih istorijskih mesta u Turskoj.

PROČITAJ:  Severna Koreja želi ruske turiste

Prema turskim zvaničnicima, pokretanje voza Mesopotamija Ekspres (Mezopotamya Ekspresi) deo je šire inicijative širom zemlje da se posetioci podstaknu da istražuju izvan popularnih destinacija poput Istanbula i Antalije, koji su nedavno proglašeni za dva najposećenija grada na svetu.

„Turska ima za cilj da proširi turizam u 81 pokrajini i podržava različite napore u tom cilju“, kaže za BBC Džefri Vajl, predsednik kompanije Weill Associates, koja predstavlja Tursku agenciju za promociju i razvoj turizma (TGA) i dodaje da je jedan od takvih napora poboljšanje obimne železničke mreže zemlje sa malim uticajem investicijama i brzim vozovima.

Mesopotamija Ekspres može da primi do 180 putnika i nudi tradicionalnu anadolijsku kuhinju lokalnog porekla u vagonu-restoranu, kao što je kelekoš, jelo od prženog mesa na somunu. Ukupno putovanje traje 24 sata, zaustavljajući se oko tri do četiri sata na svakoj destinaciji kako bi posetioci mogli da istraže lokalne lokacije i kulturu.

Dijarbakir citadela
Dijarbakir citadela

Mehmet Kaja, predsednik Privredne i industrijske komore Dijarbakira, u izjavi za Dejli Sabah istakao je značaj turizma kao jednog od najjačih prednosti grada. Ističući veliku prednost Mesopotamija Eskpresa za promociju grada, Kaja je naveo da više od milion turista svake godine značajno doprinosi i privredi grada i samom gradu, ali da će se „ovim vozom lepote naše zemlje videti od Ankare do Dijarbakira, doprinoseći gradovima u kojima se zaustavlja.“

„Mesopotamija Ekspres pruža turistima sveobuhvatno i impresivno iskustvo naglašavajući bogato kulturno nasleđe regiona, istorijski značaj i prirodne lepote“, kaže Vajl i dodaje da to nije obična vožnja vozom, već putovanje kroz vreme, obilaženje zadivljujućih turskih pejzaža i otkrivanje skrivenih kulturnih dragulja zemlje.

PROČITAJ:  Austrija planira proširenje železničke mreže do 2040. godine

Mesopotamija ekspres je voz za putovanje kroz istoriju

Nakon polaska iz Ankare, prva stanica voza je grad Kajzeri, koji se smatra kapijom za region Kapadokije. Grad je poznat po svojim lavirintskim bazarima i drevnoj turskoj arhitekturi, kao i po spektakularnoj planini Erdžies, neaktivnom vulkanu koji je popularan među penjačima i skijašima.

Voz zatim kreće za Malatiju, jedan od najvećih gradova u Anadoliji. Ova oblast je bila raskrsnica za trgovinu i kulturnu razmenu između Istoka i Zapada skoro 7.000 godina. Posetioci koji dođu vozom leti mogu da izađu ovde i pronađu godišnji festival kajsije, koji se održava od 20. do 22. jula i slavi najpoznatiji izvoz u regionu.

Izgrađen u senci drevnog grada Harputa, Elazig je sledeća stanica voza. To je savršeno mesto za istraživanje širine istorije Turske, od mesta svetske baštine Uneska, zamka Harput, do Izet-pašine džamije izgrađene 1866. godine.

Poslednja stanica je ograđeni grad Dijarbakir. Tvrđava Dijarbakir, koju su izgradili Rimljani 297. godine, jedna od još mnogih turskih lokacija svetske baštine Uneska, kao i obližnji vrtovi Hevsel.

PROČITAJ:  Voz Maja će vam približiti majansku civilizaciju

Putovanje vozom doživljava renesansu

Putovanje vozom ima svoje čari. Od Tren Maje u Meksiku do Evropskog spavača (European Sleeper) koji povezuje Brisel i Prag, mnoštvo novih železničkih linija prevozi putnike širom sveta. Mnoge železničke kompanije čak proširuju svoja luksuzna železnička iskustva, kao što je novi voz La Dolce Vida Orient Ekpress-a koji obilazi Italiju u glamuroznom stilu iz sredine veka.

voz
Autor: Andreas Stutz / Unsplash

Prema Iesh Munnangiju, izvršnom direktoru globalnog sajta za planiranje putovanja Rome2Rio, putovanja vozom doživljavaju porast potražnje. „Podaci o pretraživanju vozova Rome2Rio otkrivaju povećanje zapanjujućih 170 odsto u odnosu na obim pre 2019. godine“, rekao je Munangi za BBC.

PROČITAJ:  Voz Subotica - Segedin ponovo prevozi putnike i cena karte

Vozovima kroz Tursku

Mesopotamija Ekspres nije jedini novi voz koji je pokrenut u Turskoj: još jedan turistički voz, Van Gölü Ekspresi, koji saobraća između Ankare i Tatvana kod jezera Van, takođe je nedavno krenuo na svoje prvo putovanje. Svi vozovi se mogu rezervisati preko sajta turskih državnih železnica.

PROČITAJ:  Turska privukla skoro 50 miliona turista 2023. godine

Naslovna fotografija: Harput tvrđava, foto: HALUK COMERTEL / Wikimedia CC 3.0

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare