Vesti

Najposećenije države u svetu u 2022. godini

Pariz, Francuska

Najposećenije države u svetu u 2022. godini su Francuska, Španija, SAD i Turska, prema izveštaju vodeće međunarodne turističke organizacije.

PROČITAJ:  Najegzotičnija ostrva Evrope - malo drugačija putovanja

Prema podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO), 963 miliona ljudi je putovalo 2022. godine, dok su ukupni rashodi iznosili 1,1 bilion dolara.

Mediteran je bio najomiljeniji region sa 28 odsto, dok je Francuska zemlja koja ugošćuje najviše turista na svetu sa 80 miliona. Sa 50,5 miliona posetilaca, Turska je zauzela četvrto mesto posle Sjedinjenih Država.

Prema izveštaju UNWTO o podacima o svetskom turizmu za 2022. godinu, globalna turistička mobilnost u 2022. godine zaostala je za 34 odsto u odnosu na 2019. godinu. Dok je u izveštaju navedeno da je 963 miliona turista putovalo širom sveta u 2022. godini, najpoželjnije zemlje za ove ljude bile su Francuska, Španija, SAD i Turska.

U izveštaju, dok je ukupan globalni prihod od turizma u 2022. najavljen kao 1,1 bilion dolara, prosečni turistički prihod po glavi stanovnika izmeren je kao 1.051 dolar. Turska je zauzela sedmo mesto po prosečnom turističkom prihodu po glavi stanovnika sa 816 dolara.

PROČITAJ:  Aerodrom Istanbul najprometniji u Evropi

Šezdeset sedam odsto od 963 miliona turista u svetu preferiralo je Evropu, dok je 16 odsto preferiralo Ameriku, 10 odsto Aziju, 7 odsto Bliski istok i 5 odsto Afriku.

Podsećamo, dolazak međunarodnih turista u Evropu 18 je niži u odnosu na pre pandemijsku 2019. godinu.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare