Vesti

Najveća kompanija za krstarenja prodaje šest kruzera

Kruzer

Kompanije koje organizuju krstarenja kruzerima trpe značajne gubitke zbog pandemije Covid-19. Tako, kompanija za organizaciju krstarenja Karneval (Carnival Corporation & plc) zbog gubitaka planira prodaju šest kruzera zbog nerentabilnosti.

Ova kompanija, koja je vlasnik velikih brendova i kruzing linija kao što su Cunard, P&O i Princess, saopštila je da je u drugom kvartalu 2020. godine zabeležila neto gubitak od 4,4 milijarde dolara. Carnival Corporation & plc, kao najveći operator kruzera na svetu, pretrpeo je ogroman pad prihoda u tromesečju zaključno sa 31. majem, dok je prihod na međugodišnjem nivou pao za nešto više od 85 odsto, piše britanski Gardijan.

Prema njihovim rečima, gubici se samo gomilaju i uskoro se planira se prodaja brodova.

Problemi u kruzerskom raju

Nakon što su na kruzerima ove kompanije zabeležene infekcije virusom korone, sva krstarenja su obustavljena još sredinom marta, a nije bilo izvesno kada će se krstarenja nastaviti.

Tako je budućim putnicima data opcija zamenskih vaučera, slično kao kod turističkih agencija u Srbiji, kojim bi se odložila putovanja za neki naredni period kada se epidemiološka situacija unormali. Međutim, prema navodima kompanije, polovina putnika je tražila povraćaj novca.

To je veliki problem za kompaniju, ako se uzme u obzir da održavanje kruzera i troškovi zaposlenih kompaniju koštaju 250 miliona evra mesečno.

Kruzer
Ode šest komada na doboš

Poseban problem je što na 49 kruzera, koji su u vlasništvu kompanije, prema pretpostavkama, boravi oko 21 hiljada zaposlenih koji ne mogu da pristanu u luke zbog zdravstevnih i epidemioloških mera koje su uvele države zbog pandemije virusa Corona-19.

Otud je kompanija Carnival Corporation, u poslednjem objavljenom finansijskom izveštaju, saopštila da planira drastično umanjenje operativnih troškova. Ova seča obuhvata plate zaposlenih (naravno), usidrenje brodova i njihovo premeštanje u neaktivni status (logično), smanjenje troškova za gorivo, hranu i marketing (raconalno), kao i otpuštanja i upućivanje ljudi na prinudne odmore (očekivano).

PROČITAJ:  Kruzeri zagađuju 10 puta više nego svi automobili u Evropi

Podsećamo, ove godine je na putničkim kruzerima trebalo da krstari 32 miliona putnika, s obzirom na povećanju tražnju za ovakvom vrstom putovanj prethodnih godina. Prema izveštaju Međunarodne asocijacije kruzing industrije (CLIA), broj kruzera je trebalo da se poveća za 19 brodova u odnosu na 278 kruzera koliko ih je bilo aktivno 2019. godine. Međutim, pandemija virusa korone je taj trend prekinula i sada izgleda da će ih biti šest manje.

Kompanija Carneval Corporation je u međuvremenu promenila i izvršnog direktora. Sada je to Džoš Vajnstin i neka mu je sa srećom.

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare