Vesti

Ulaz u Veneciju još uvek besplatan: Naplata odložena do januara 2023. godine

Bazilika sv. Marka, Venecija

Venecija neće još uvek naplaćivati ulaz za posetioce. Grad muzej i turistička meka severa Italije odložila plan za uvođenje ulaznica za posetioce iako je to bilo planirano još od sredine 2020. godine.

PROČITAJ:  Vozom iz Rima do skijališta Kortina d’Ampeco u Dolomitima

Gradsko veće grada Venecije još nije u potpunosti odobrilo novi proces izdavanja karata, rekao je u portparol gradonačelnika Luiđija Brunjara.

Kao mera borbe protiv prekomernog turizma (overtourism) gradska uprava Venecije 2019. godine izašla je sa planom po kome bi se od 1. jula 2020. godine naplaćivao ulaz u Veneciju najmanje tri evra, a po tadašnjoj zamisli ova taksa bi se odnosila na putnike koji u Veneciju dolaze na jedan dan kopnom ili kruzerom.

Zbog pandemije Covid-19 ova odluka je bila odložena za 1. jul 2021. godine. Tokom pandemije Veneciju je zadesila nesvakidašnja situacija, da ostane bez turista. Gradonačelnik Luiđi Brunjaro čak je uputio apel turistima da se vrate u grad čim se ukinu restrikcije uvedene zbog pandemije korona virusa.

Kako je pandemija počela da jenjava tako su turisti krenuli da pohode Veneciju ponovo, a ovaj grad je ponovo suočen sa pošašću masovnog turizma. Otud su turistički zvaničnici u julu ove godine izjavili da će posetioci morati da rezervišu svoju posetu gradu onlajn od 16. januara 2023. godine i da plate između tri i 10 evra za ulazak.

Istorijski centar Venecije svake godine poseti više od 20 miliona turista
Istorijski centar Venecije svake godine poseti više od 20 miliona turista

Venecija, koja broji oko 50.000 stanovnika, teško da se može izboriti sa beskonačnim prilivom turista kojih je 25 miliona na godišnjem nivou. Najavljene mere još nisu usvojene što znači da će datum početka morati da bude pomeren. Portparol gradonačelnika izjavio je da će proces uvođenja ovih “ulaznica” trajati najmanje šest meseci.

PROČITAJ:  Naplata ulaza u Veneciju na leto 2023. godine

Podsećamo, zarad kontrole turističkih ulazaka u Veneciji je instalirano 468 kamera.

Naslovna fotografija: Nick Karvounis on Unsplash

Pratite nas na društvenim mrežama: Instagram, Facebook i Twitter i budite obavešteni o dešavanjima iz oblasti putovanja, turizma, ekologije i kulture.

Pretplati se
Obavesti o
guest

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare